Tiberiu Chițoiu, un tânăr de 32 de ani, a trăit 30 de ani într-un cămin pentru persoanele cu dizabilități din Cisnădie susține că a trecut prin abuzuri, iar acum și-a găsit libertatea la Timișoara. Povestea de viață a lui Tiberiu Chițoiu a fost redată de publicația Express de Banat.
Inastituția precizează că tânărul a lucrat în perioada în care a fost în Cisnădie și că se fac eforturi pentru ca beneficiarii să aibă cele mai bune condiții.
Sibianul face parte din proiectul Perspective – Timișoara 2023 for all, în ciuda faptului că are o dizabilitate intelectuală, dar și cu deficiențe de auz.
„Am participat la un eveniment, iar acolo am întâlnit-o pe Mona de la Asociația Kabaitan. Am vorbit despre problemele mele, despre abuzurile de la cămin, i-am spus că vreau să ținem legătura. Am păstrat legătura cu ea și, uite așa, acum când s-a putut, am ajuns în Kabaitan și în proiectul Perspective. La cămin a fost o viață restrictivă, acolo nu ai voie să faci orice, totul este controlat. Am stat acolo peste 30 de ani. Acum stau în Timișoara, într-un apartament la bloc. Mi-am găsit și un loc de muncă, ca operator de imprimante”, povestește Tiberiu.
Lăsat pe mâna statului, Tiberiu a copilărit la centru. Tatăl lui s-a restabilit în Anglia, iar mama lui a rămas la Sibiu. Acum, mai păstrează legătura doar cu mama sa.
Tiberiu Chițoiu este un tip ambițios, determinat, cu multe pasiuni, una dintre ele este tehnica. A învățat singur cum să-și repare un amplificator audio, după ce a urmărit tutoriale pe YouTube.
Tiberiu are o dizabilitate intelectuală, însă are abilitatea de a-și aminti detalii fine, cum ar fi ora și minutul când a pășit afară din centrul în care, spune el, a îndurat abuzuri, scriu jurnaliștii timișoreni.
„Viața arată mult mai fain aici. Am libertate, am acces la internet, am voie să-mi folosesc trotineta, am voie să-mi folosesc stația, am voie să-mi folosesc bunurile personale fără să-mi spună cineva că ocup spațiul ori că fac pene de curent. Acolo, la centru, aveam voie să ne plimbăm afară doar cu bilet de voie, și doar între 13:00 și 17:30”, își amintește Tiberiu.
Pentru el, și ziua de 21 septembrie a fost una specială. Pentru prima dată în viața lui, oamenii din jurul său i-au cântat „La mulți ani!” și au celebrat împreună cu el. Această experiență a fost cu adevărat memorabilă și i-a consolidat legăturile cu comunitatea din Timișoara, orașul care a devenit acasă pentru el, notează ziarul Express de Banat.
”Aici, la Cisnădie, nu facem rău beneficiarilor, este absurd așa ceva”
Conducerea centrului din Cisnădie susține însă că Tiberiu ar trebui să detalieze despre abuzurile despre care susține că le-a suferit.
”Tiberiu a fost beneficiarul nostru, a lucrat, a avut un loc de muncă. Noi nu avem cunoștință de niciun abuz, trebuia să descrie despre ce abuz e vorba, nu să lase niște afirmații așa. Noi suntem aici o echipă care muncește, iar DGASPC Sibiu a depus efoturi ca acești beneficiari să aibă un loc decent aici și să se simtă bine, să se simtă utili. Beneficiarii de aici au condiții, nu sunt abuzuri, au activități, avem un blog unde sunt trecute acolo activitățile. Aici, la Cisnădie, nu facem rău beneficiarilor, este absurd așa ceva. Tiberiu avea posibilitatea să iasă din centru, el lucra aici. Da, cu bilet de voie, dar asta pentru că ne pasă de ei”, transmite conducerea unității.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 7518
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Echili Bratu
Acum 2 ore
Chirica
Acum 2 ore
Marcel
Acum 2 ore
L
Acum 2 ore
JD Lassabyk