Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-1°C

Comemorarea Revoluției din 1956 din Ungaria, în Parlament. Benedek: ”A fost anul în care în țara noastră românii, maghiarii, germanii au fost de aceeași parte al baricadei”

Comemorarea Revoluției din 1956 din Ungaria, în Parlament. Benedek: ”A fost anul în care în țara noastră românii, maghiarii, germanii au fost de aceeași parte al baricadei”

Astăzi, în Parlamentul României a avut loc o dezbatere dedicată comemorării evenimentelor Revoluției din 1956 din Ungaria, un moment crucial în lupta împotriva regimului comunist.

Parlamentarii au adus un omagiu memoriei eroilor care s-au ridicat atunci împotriva dictaturii sovietice în Ungaria, precum și mișcărilor de protest similare care au avut loc în același timp în mai multe orașe din România.

Deputatul UDMR de Covasna, sibianul Benedek Zacharie, a vorbit despre acest moment.

”Acesta a fost un moment crucial în lupta pentru libertate și democrație și reprezintă o pagină semnificativă în lupta împotriva comunismului.

Astăzi ne amintim de cei care au luptat în Revoluția din 1956, de acei tineri, de acei studenți, care și în România, indiferent de etnie, au avut curajul să organizeze demonstrații în mai multe orașe.

Acești eroi ne-au lăsat o moștenire prețioasă: dorința de a lupta pentru libertate și democrație, indiferent de adversitățile momentului. (...) Declanșarea Revoluției în Ungaria a ridicat îngrijorări la nivelul celor mai înalți lideri politici și de stat din România. Aceștia s-au temut că ideile revoluționare s-ar putea răspândi și în România, provocând mișcări de protest. Pentru a evita această situație, armata și forțele de Securitate au fost plasate în stare de alertă. Frontierele țării au fost închise, universitățile au fost plasate sub o supraveghere mai strictă și au fost desemnați reprezentanți speciali pentru regiunile considerate critice.

Demonstrațiile studenților care au avut loc între 24 octombrie și 5 noiembrie 1956 au fost fie înăbușite de forțele de ordine (în zilele de 30-31 octombrie la Timișoara și pe 5 noiembrie la București), fie au fost împiedicate prin jocuri etnice (în zilele de 24-25 octombrie la Cluj, unde Securitatea a alimentat tensiunile între studenții maghiari și români).

Totuși, 1956 a fost anul în care în țara noastră românii, maghiarii, germanii au fost de aceeași parte al baricadei, s-au opus regimului comunist, iar azi ne amintim de acești eroi”, a transmis Benedek.

Mesajul Revoluției din 1956 pentru prezent este că un regim opresiv și autoritar nu se va opri niciodată și va folosi cruzimea pentru a suprima libertatea, așa cum se întâmplă în Ucraina, sau teroarea pentru a omorî civili nevinovați, cum sunt cei din Israel, spune deputatul UDMR. ”Iar noi va trebui să ne amintim de eroi pentru a conștientiza că libertatea este deasupra tuturor, deasupra acestor regimuri sau a teroriștilor și că, în timp, solidaritatea dintre oameni aduce rezultate. Cu toate că Revoluția din Ungaria a fost în cele din urmă înăbușită de forțele sovietice, acest moment de curaj nu a fost în zadar” a mai precizat Benedek.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 595

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

L

Acum 1 lună

Da...A fost odata.... anul în care în țara noastră românii, maghiarii, germanii au fost de aceeași parte al baricadei” Acum sasii au plecat in Germania scarbiti de comunismul mioritic, romanii au devenit extremistii AUR, iar voi va pupati din nou cu Orban si Putin :(
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Pai vedeti, rusii au fost rai atunci si buni acum.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus