Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
5°C

Încă o încercare pentru majorarea tarifelor la serviciile de salubrizare stradală și curățare a zăpezii în Sibiu: Soma și Primăria insistă pe calculele proprii

Încă o încercare pentru majorarea tarifelor la serviciile de salubrizare stradală și curățare a zăpezii în Sibiu: Soma și Primăria insistă pe calculele proprii

Toate tarifele legate de serviciile de salubrizare stradală și de deszăpezire în municipiul Sibiu vor deveni mai scumpe începând cu 1 noiembrie 2023. Primăria propune Consiliului local să aprobe creșterea tarifelor, dar nu cu sumele cerute de operatorul Soma. Este o nouă încercare de aprobare a noilor tarife după ce luna trecută Soma a cerut retragerea documentului din forul local.

Un proiect de hotărâre prin care se propune majorarea tarifelor serviciilor Soma va fi supus votului în ședința Consiliului local din 26 octombrie.

Potrivit raportului de specialitate al Serviciului public de management salubrizare și protecția mediului, operatorul Soma a solicitat modificarea tarifelor privind serviciile sale în luna iulie 2023. Acestea includ măturarea, spălarea, stropirea și întreținerea căilor publice, precum și curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice și menținerea în funcțiune a acestora pe timp de polei sau îngheț. Solicitarea a fost motivată de operator prin modificarea cheltuielilor pentru anumite elemente de cost şi prin introducerea unor noi cheltuieli care, în opinia operatorului, pot fi solicitate autorităţii contractante, prin tarif.

A urmat un schimb de scrisori în care funcționarii locali au cerut clarificări adăugătoare, în urma cărora au constatat că „nivelul tarifelor solicitate nu este fundamentat în totalitate”.

Soma solicita tarife mai mari și cu aproape 60% în unele cazuri – spre exemplu, pentru măturatul manual sau pentru întreținerea curățeniei, iar în ceea ce privește deszăpezirea creșterea era de 4% - 38,5%.

În urma calculelor făcute de municipalitate, tarifele vor crește, însă nu până la pragul cerut de Soma: majorarea urmând să aibă loc cu un procent mediu de 17% pentru activitățile de salubrizare stradală și cu 10% pentru activitatea de deszăpezire.

Astfel, și valoarea totală a contractului pe care Primăria îl are cu operatorul Soma SRL în ceea ce privește cele două tipuri de servicii va crește de la 72,5 milioane lei fără TVA cât e în prezent (49,7 milioane pentru salubrizare stradală și 22,8 milioane lei pentru deszăpezire) până la 84,7 milioane lei fără TVA (59,4 milioane pentru salubrizare stradală și 25,2 milioane pentru deszăpezire).

Amintim că o solicitare asemănătoare a Soma a fost inclusă pe ordinea de zi suplimentară a Consiliului local de luna trecută, doar că până la urmă proiectul a fost retras la cererea operatorului. În proiectul din septembrie figurau aceleași sume. De data aceasta, reprezentanții Soma ne-au spus că nu vor mai cere retragerea proiectului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1237

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Nesimțire PNL Soma

Acum 1 lună

Sunt strazi care nu au fost maturata de luni de zile. Sunt zone centrale de o mizerie rara. *****(mesaj editat pentru informații false). Pentru ce e platita Somn penelista?

Raspunde

Soma are tupeu de borfas

Acum 1 lună

Soma ar trebui sa plateasca amenzi pentru servicii execrabile si pentru lipsa serviciilor, NU sa beneficieze de tarife mai mari ! Sa nu uitam cum NU au deszapezit Sibiul iarna trecuta – incalcand contractul cu primaria, dar primindu-si banii pentru nemunca! https://www.turnulsfatului.ro/2023/02/12/explicatiile-primariei-despre-deszapezirea-din-sibiu-de-la-prioritati-la-bani-si-cantitati-si-cum-sibienii-tot-cu-masina-personala-vor-200468
Raspunde

2cents

Acum 1 lună

E ok sa coste mai mult daca si ofera servicii mai bune. Eu personal sunt dispus sa platesc mai mult daca primesc mai mult in schimb. Si cand zic asta ma gandesc la platforme de gunoi acoperite si cu acces doar pentru cei arondati platformei.
Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 lună

Vrem sa platim dublu ! Mulțumim din inima partidului , primariei si la tante din spatele firmei de gunoaie , fara ei orasul este trist !!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vanessa Hambasan

Acum 1 lună

An primul rand ar trebui ca astia de la Soma sa nu mai circule sa adune gunoaie la oameni la ora 8 cand mergem noi sa ducem copii la scoala si dupa fugim sa ajungem la servici ca sa platim miliarde la stat si la primarie care nu fac nimic an Arhittrecti. Si asa traficul e sufocat de sibieni cu logan de care nu ai cum sa faci nici-o manevra si uite asa ne chinuim toti cu copii sa le oferim ediucatie si cultura.
Raspunde

Autobahn

Acum 1 lună

Vanessa, nu mai ai loc de loganiști? ... Ia-ți, dragă, străzi personale! Poți circula pe ele doar tu și prieteneii tăi cu beemveu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus