Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Casa de Asigurări de Sănătate anunță noi consultații gratuite pentru bolnavii cronici

Casa de Asigurări de Sănătate anunță noi consultații gratuite pentru bolnavii cronici

Casa Națională de Asigurări de Sănătate continuă seria prezentărilor de consultații gratuite de care pot beneficia asigurații. Sub îndemnul „Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta!”, în fiecare săptămână, CNAS informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.

„Este o prioritate pentru noi, la CNAS, să asigurăm accesul la servicii medicale de calitate și să promovăm prevenția în sănătate. Cu o creștere semnificativă a numărului de pacienți care necesită tratament pentru afecțiuni precum insuficiența renală, este crucial să acordăm atenție depistării precoce și gestionării acestor probleme de sănătate.

Citește și: Copiii de până la 3 ani au dreptul la consultații de prevenție gratuite. Medicul de familie se ocupă

Tocmai de aceea, este esențial să conștientizăm că avem la dispoziție, de la 1 iulie, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani, care suferă deja de alte afecțiuni cronice, un cadru legal care permite depistarea timpurie și a altor boli cronice.

Mesajul meu rămâne constant: mergeți la doctor, este investiția pe care o faceți nu doar pentru dumneavoastră, dar și pentru familia dumneavoastră! Nu așteptați să vă simțiți rău pentru a căuta ajutor medical. Prevenția vă ajută să evitați suferința”, a declarat dr. Andrei Baciu, președintele CNAS.

Citește și: Copiii între 4 și 17 ani beneficiază de servicii medicale gratuite, preventive, pentru anemie și rahitism, tulburările de vedere sau înclinația spre depresie

Consultaţia preventivă de depistare precoce a unor afecţiuni la adulţii care sunt înregistraţi la medicul de familie cu una sau mai multe afecţiuni cronice se acordă de 2 ori pe an.

Scopul consultației este de a identifica și interveni pentru ca pacienții cu boli cronice să nu dezvolte și alte afecțiuni precum:

● boli cardiovasculare şi metabolice

● cancer

● afecțiuni hepatice

● sănătatea mintală

● sănătatea reproducerii

Persoanele asigurate, care au o afecțiune cronică, beneficiază de investigații paraclinice pe baza biletului de trimitere emis în urma consultațiilor preventive. Aceste analize de laborator pot fi solicitate de medicul de familie, cu condiția ca persoanele respective să nu le fi făcut deja în anul în care are loc consultația de prevenție.

Investigațiile recomandate sunt:

✔ Hemoleucogramă completă

✔ VSH

✔ Glicemie

✔ Colesterol seric total

✔ LDL colesterol

✔ Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe

✔ PSA la bărbaţi

✔ TGO

✔ TGP

✔ determinarea raportului albumină/creatinină urinară

✔ senologie imagistică la femei

✔ examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice,

✔ TSH şi FT4 la femei

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus