Duminică,
03.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Într-o ședință-record, aleșii Sibiului au aflat cum Tursib-ul se duce încet de râpă: pleacă șoferii, se reduc cursele și nu sunt soluții

Într-o ședință-record, aleșii Sibiului au aflat cum Tursib-ul se duce încet de râpă: pleacă șoferii, se reduc cursele și nu sunt soluții

Într-o ședință-record a Consiliului local Sibiu, care a durat aproape 3 ore, Eduard Teodosescu, liderul sindical al șoferilor Tursib, a vorbit despre „situația critică” a șoferilor de autobuze din oraș. Potrivit acestuia, șoferii cer salarii decente, în caz contrar eficiența serviciului de transport public din Sibiu va fi pusă în pericol. A fost subiectul la care consilierii locali au dezbătut cel mai mult - aproape o oră au durat discuțiile.

Potrivit lui Teodosescu (foto principală), de-a lungul anilor veniturile nete ale șoferilor au fost susținute în principal de orele suplimentare lucrate, ceea ce a dus la creșterea frecvenței de circulație a autobuzelor. Cu toate acestea, salariile nu au crescut în mod corespunzător pentru această profesie, atrage atenție acesta. Eduard Teodosescu a avertizat că această situație creează un cerc vicios și, în absența unor măsuri concrete pentru creșterea salariilor, transportul public din Sibiu ar putea reveni la nivelul de acum 20 de ani în ceea ce privește frecvența și calitatea serviciului.

Un alt aspect semnalat a fost cel legat de numărul de șoferi pensionari, care s-a ridicat la 20, ceea ce „agravează deficitul de personal”.

Intervenția liderului de sindicat a avut loc înainte de punerea la vot a proiectului de hotărâre privind aprobarea modificării Programului de circulație al transportului public de călători în Municipiul Sibiu, în perioada noiembrie - decembrie 2023.

În cadrul dezbaterii, Teodosescu Eduard a subliniat că șoferii nu mai sunt dispuși să lucreze ore suplimentare și cer un salariu decent pentru munca lor. Acesta a menționat că, în semn de protest, șoferii ar putea organiza chiar greve și că doresc să primească garanții clare că vor beneficia de salarii mai mari în viitor, înainte de a decide dacă vor continua să lucreze în această profesie sau nu.

La Tursib a fost făcut un audit extern

La rândul său, primarul Astrid Fodor a confirmat că în cadrul Tursib a fost efectuat un audit extern pentru a evalua situația financiară a societății, iar rezultatele vor fi transmise în curând. Fodor a recunoscut că problemele la Tursib sunt vechi și că țin inclusiv de centralizarea excesivă și de condiționările din legea bugetului.

Directorul tehnic al Tursib, Eugen Sârbu, a subliniat că deficitul de șoferi a fost de aproximativ 50 pe tot parcursul anului, ceea ce a dus la depășiri de buget. Acesta a propus o ajustare a planului de transport „doar pentru lunile noiembrie și decembrie” pentru a face față deficitului actual de personal, lucru care nu a mulțumit consilierii, care și-au dorit ca societatea să le prezinte și un plan pentru anul următor, astfel încât să fie asigurați că nu vor exista situații asemănătoare.

Astfel, cei din PNL și USR au anunțat că vor vota împotriva proiectului.

Liderul liberalilor, Adrian Bibu, a sugerat că Sibiul ar trebui să urmeze exemplul altor orașe precum Timișoara și Cluj „unde sunt salarii mai mari pentru șoferii de transport public”. Iar Diana Mureșan de la USR a spus că „noi nu vrem să votăm niște modificări care sunt favorabile conducerii, dar sunt în detrimentul cetățenilor”. Mai mult, Mureșan a atras atenția că de problema deficitului de personal se cunoaște de cel puțin 2 ani, iar conducerea societății nu a întreprins nimic ca să o soluționeze.

Dezbaterea a durat aproape o oră, timp în care soluții nu erau vociferate; mai mult, liderul PSD s-a întrebat care vor fi consecințele neadoptării acestui proiect – întrebare rămasă fără o explicație clară. Directorul interimar al Tursib a explicat că reducerea traseelor este legată de problemele financiare și că, fără acest proiect, societatea va trebui să continue cu traseele actuale pentru următoarele două luni, ceea ce nu e posibil.

În cadrul ședinței, directorul Tursib a mai dezvăluit că în prezent există o „datorie” de aproximativ 19.000 de ore suplimentare, iar acesta este unul dintre motivele care au determinat necesitatea unei optimizări a planului de transport.

În final, primarul Fodor a fost de acord că soluția la această problemă ar fi creșterea salariilor pentru a face postul de șofer mai atractiv, astfel încât să nu mai fie nevoie de ore suplimentare.

Consilierul PSD Stanciu a mai atras atenția că, deși au fost făcute investiții în ultimii ani în autobuze noi, creșterea frecvenței a fost o condiție de eligibilitate, care pratic nu se mai respectă în prezent.

În cele din urmă, consilierul USR Ionuț Ghișe a propus retragerea proiectului pentru discuții suplimentare, propunere care a fost acceptată de primarul Fodor. Astfel, proiectul a fost retras și a fost programat pentru o discuție ulterioară în cadrul ședinței extraordinare, planificată pentru 7 noiembrie.

Discuțiile la acest subiect pot fi urmărite mai jos, de la minutul 44:20. A fost cea mai lungă ședință de consiliu local.

Consiliu Local 26.10.2023 from Primaria Municipiului Sibiu on Vimeo.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

12 comentarii

Gio

Acum 1 lună

Ba frate, la orele de vârf ne înghesuim in autobuzele alea ca sardinele
Raspunde

Jean

Acum 1 lună

Cat are salariu un sofer la tursib? Intreb serios ca nu am vazut nicaieri informatia asta

Raspunde

Aurel Metrescu

Acum 1 lună

NImeni nu stie, pentru ca exista confidentialitatea salariilor. Pe baza acesteia, soferilor nu li se pot mari salariile, dar nici nu li se pot micsora. ...
Raspunde

Adiadi

Acum 1 lună

4200 brut
Raspunde

Adi badi

Acum 1 lună

4200 brut
Raspunde

Yorii

Acum 1 lună

Dlor consilierii locali si dna Primar, ce masuri luați asupra persoanelor din conducere, si anume a membrilor CA care au semnat documentele de rectificare a bugetului și care nu au luat nicio măsură pentru nu a ajunge în situația prezentata! Credeți ca doar demisia acestora este satisfaratoare, deoarece în prag de iarna și de sărbători lasă cca 400 de oameni cu salarii derizorii !!
Raspunde

Bogdan

Acum 1 lună

Dacă s-au făcut carduri, de ce nu se limitează numărul de călătorii gratuite pentru pensionari? Cum zice mai sus, așa n-ar mai fi înghesuială și ar fi mai mulți călători plătitori care ar alege autobuzul. Oricum ar trebui un studiu sociologic pentru a vedea unde e problema

Raspunde

Un cititor

Acum 1 lună

Eu cred că sibienii au nevoie în primul rând de cultură în stare pură nu de transport în comun civilizat. Așadar, banii trebuie directionati spre unii ca Chiriac, Budrala, Ștefan care țin aprinsă candela genialitatii în urbe.

Raspunde

Liviu

Acum 1 lună

Eu zic că problema care nemulțumește șoferii a început când ați înnoit parcul auto. Oamenii erau învățați să mai meargă acasă și cu câte o canistră de motorină, din când în când. Acum ce să mai ia săracii, cng sau curent ?

Raspunde

Adevarul care doare

Acum 1 lună

Vina o poarta in mod direct doamna Fodor. Cum? Simplu: in Consiliul de Administratie au fost numiti doar slugiile ei: Ovidiu Mircea de la Urbana, Vasile Maier de la Apa Canal, un sas de la FDGR si asa mai departe. In fapt toate societatiile primaroei sint conduse de supusii doamnei Fodor pe principiul “tu esti in CA la mine, eu la tine.” Verificati cine face selectia pentru directorii generali si membrii CA! Daca au sange in instalatie, domnul Bibu si doamna Muresan ar trebui sa ia apararea oamenilor care muncesc la Tursib! Apoi sa mearga pe fir si sa scuture cloaca de nesimtiti precum cei amintiti. Fodor ati votat, oameni de paie avem! PNL si USR, faceti ceva sau priviti spre Fodor cu admiratie?
Raspunde

A

Acum 1 lună

normal ca sunt probleme daca autobuzele circula fara cap: exemplu este ca sunt autobuze la nici 2 minute distanta pe aceasi ruta care circula mai mult goale si rute care sunt suprapline cu timpi de asteptare de peste 10-15 minute si de multe ori curse anulate... asa este cand cei de la conducere nu fac verificari reale pe traseu si cand totul este facut din pix fara vreo legatura cu realitatea... legat de soferi sunt si acum multi care in timp ce conduc mananca, sunt cu telefonul in mana sau vorbesc la telefon cu orele in loc sa fie atenti la traseu si calatori. camerele de supraveghere mult laudate sunt doar pe forma cand vine vorba de probleme sau verificari sunt, culmea, nefunctionale sau au probleme cu imaginile filmate...
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Aduceti straini, daca numarul de soferi este problema. Daca sunt banii...aduceti si bani :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus