O analiză realizată de Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu arată că de la începutul anului 2023 și până la jumătatea lunii octombrie, în județul Sibiu s-a reclamat dispariţia unui număr de 254 de persoane. Având în vedere că 15 octombrie este cea de-a 288-a zi a anului, putem spune că aproape zilnic în județul Sibiu o persoană este dată dispărută. Mai grav este că încă din anii '90 există peste 50 de cazuri rămase nerezolvate de către Poliția sibiană.
”În anul 2023, la nivelul I.P.J Sibiu, s-a reclamat dispariţia unui număr de 254 de persoane (176 minori şi 78 persoane majore), fiind puse în urmărire naţională, dar şi internaţională (minorii obligatoriu).
A fost clarificată situaţia pentru un număr de 227 persoane (156 minori si 71 persoane majore), astfel că la sfârşitul perioadei analizate au rămas în evidenţă un număr de 27 persoane dispărute (20 minori și 7 persoane majore)”, se precizează într-un raport al IPJ Sibiu care urmează să fie prezentat public în ședința de săptămâna viitoare a Colegiului Prefectural.
Același raport citat mai precizează că polițiștii au 56 de cazuri rămase în lucru din 1990 și până acum.
”În afara celor 56 de cazuri rămase în lucru din anul 1990 și până în prezent, în care se desfășoară activități de investigare, cercetare și comparații criminalistice, în evidența pasivă a IPJ Sibiu se mai află în prezent patru cazuri.
În aceste cazuri se efectuează periodic numai comparații criminalistice (de către un lucrător al Serviciului Criminalistic), cercetările putând fi reluate oricând apar noi informații”, mai detaliază oficialii IPJ Sibiu.
Un alt detaliu interesant este că din totalul de 254 dosare de dispariție înregistrate în perioada 01.01.2023 – 16.10.2023, un nr. de 93 dosare reprezintă plecări voluntare și repetate din cadrul centrelor de plasament administrate de către D.G.A.S.P.C Sibiu.
Astfel, din totalul disparițiilor rămase active la data de 16 octombrie, 67% reprezintă plecări voluntare și repetate ale minorilor din centrele de plasament.
Pentru a soluționa această problemă, polițiștii cer ”intensificarea pazei la nivelul fiecărui Centru de Plasament în vederea prevenirii plecărilor voluntare repetate”.
Totodată oamenii legii solicită, printre altele, ”efectuarea unor întâlniri de lucru multiinstituționale în vederea identificării și stabilirii de măsuri pentru prevenirea disparițiilor din Centrele de Plasament și implicit diminuarea riscului victimal”.
Cât privește cele mai cunoscute cazuri de persoane dispărute în Sibiu în ultimii ani, de departe cel mai mediatizat a fost cel al Angelikăi Maurer. Studenta de 25 de ani dispărută iarna trecută din Sibiu nu mai este căutată fizic, în teren, de polițiști, aceștia efectuează periodic, verificări în bazele de date ale poliției române. În momentul în care vor apărea noi informații, forțele de ordine sunt pregătite să reia și căutările în teren.
Dispariția Angelikăi Maurer a stârnit multă empatie și preocupare în rândul sibienilor, care au participat la ample căutări în pădurile din jurul orașului. La începutul lunii martie, sute de forțe de ordine și sibieni au participat la acțiuni ample de căutare în pădurile din jurul Sibiului (foto principală). Din păcate, fără succes. Mai multe detalii pe acest subiect puteți citi aici.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1350
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Radu Magda-Vilcea
Acum 2 ore
Ilarie
Acum 2 ore
Un sibian
Acum 2 ore
Luminița Vaida
Acum 2 ore
Ioan