Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Un alt top global al universităților. De pe locul 1.500+ la general, ULBS arată că e în Top 3 în România la „Științe umaniste și arte”

Un alt top global al universităților. De pe locul 1.500+ la general, ULBS arată că e în Top 3 în România la „Științe umaniste și arte”

Reprezentanții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu anunță că, într-un top global unde la clasamentul general se află în ultimul interval (1.500+), se situează între pozițiile 501 – 600 în ceea ce privește calitatea cercetării, impactului și predării disciplinelor din cadrul „Științelor umaniste și artelor”. 

Times Higher Education este numele unei reviste cu sediul principal în Londra și care, din 2004, a început să dea publicității un top mondial al universităților, care are în vedere cercetarea, impactul și calitatea predării. Se recomandă a fi singurul clasament global în care universitățile sunt evaluate în raport cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite. Pe lângă un clasament general, Times Higher Education împarte ierarhia universităților și în funcție disciplinele din învățământul superior.

În clasamentul general, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se află în ultimul eșantion, cel notat 1.500+ (dintr-un total de 1.900 de instituții academice din lumea întreagă). Cea mai bine cotată instituție de învățământ superior din România în acest clasament este Academia de Științe Economice din București, situată în intervalul 801 – 1000, urmată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și de Universitatea „Babeș-Bolyai”. ULBS se află după Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Transilvania, din Brașov, cea de Vest din Timișoara sau „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.

Pe primul loc în top este, pentru al optulea an consecutiv, Universitatea Oxford, din Marea Britanie, urmată de Stanford, din SUA, 

Reprezentanții ULBS scot în evidență faptul că, ierarhizarea pe anumite discipline poziționează instituția de la Sibiu între locurile 501-600 în cazul „Ştiinţelor umaniste şi artelor” și în intervalul 601 – 800 la „Ştiinţe sociale”.

„În clasamentul pe România, ULBS se află în primele 4 clasate (şi în top 3) în domeniul «Ştiinţe umaniste şi arte», în top 4 din cele 7 universităţi româneşti prezente la disciplina «Ştiinţe sociale» şi în primele cinci universităţi din ţară la disciplina Afaceri şi Economie. În clasamentul global au fost evaluate 691 de universităţi pentru domeniul Ştiinţe Umaniste şi Arte, 997 pentru domeniul Ştiinţe sociale şi 909 pentru domeniul Afaceri şi Economie”, se arată în comunicatul remis cititorilor Turnul Sfatului.

„Clasamentul a folosit noua metodologie World University Ranking, care combină riguros 18 indicatori de performanţă calibraţi pe fiecare disciplină, din domeniile: predare, mediu de cercetare, calitatea cercetării, industrie şi perspectivă internaţională.

Ca o dimensiune statistică a cercetării Times Higher Education World University Rankings 2024, care a condus la elaborarea clasamentelor din acest an, menţionăm că analiza a inclus peste 134 de milioane de citate din peste 16 miloane de publicaţii din domeniul cercetării şi că s-au colectat peste 400 000 de date de la 2673 de instituţii de învăţământ superior, care au transmis informaţii”, comunicat ULBS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Enciu

Acum 1 lună

Povesti ardelenești! Care științe umaniste? V..., Va .. și cu T....?
Raspunde

Ulebese

Acum 1 lună

Nu e rău pentru o afacere de familie și *****, ca ulebeseu. Nivelul umanist de top e dat de teologie. (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Bathory

Acum 1 lună

Vai, in sfarsit. Fix acum cand se deschide in Zona Industriala Vest o fabrica noua de stiinte umaniste si arte. Auzisem ca sunt in mare cautare de personal calificat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus