Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-1°C

Palatul copiilor din Sibiu va trece în subordinea CJ. Director: Am emoții pentru unii colegi pentru că dacă se mută resursa umană la Consiliul Județean va fi mai complicat

Palatul copiilor din Sibiu va trece în subordinea CJ. Director: Am emoții pentru unii colegi pentru că dacă se mută resursa umană la Consiliul Județean va fi mai complicat

Palatele copiilor și cluburile elevilor vor trece la consiliile județene, cu tot cu personal, după ce la finalul săptămânii trecute a fost publicată în Monitorul Oficial legea asumată de premierul Marcel Ciolacu. Chiar dacă această schimbare a mai fost discutată și în vara anului 2022, nu s-a concretizat, iar de data aceasta legea a trecut fără a mai fi supusă dezbaterii.

Vineri, 27 octombrie, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, lege pe care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Potrivit acesteia Palatele copiilor și cluburile elevilor urmează să treacă de la Ministerul Educației la consiliile județene.

Daniel Vecsei, directorul Palatului Copiilor Sibiu spune că nu i-a anunțat nimeni de aceste schimbări și că în momentul de față nu se poate pronunța asupra acestei modificări, pentru că nu există, deocamdată, o metodologie care să clarifice felul în care legea va fi aplicată.

„Încă nu știu ce să vă spun. Până nu există niște norme metodologice de aplicare ne putem dă doar cu părerea. Am emoții pentru unii colegi pentru că dacă se mută resursa umană la consiliul județean va fi mai complicat, dar repet, în momentul de față nu se știe nimic sigur. Nu știm încă dacă vom avea același statut pe care îl au școlile incluzive, adică resursa umană să rămână la minister și patrimoniul și finanțarea la consiliul județean. Eu așa aș vedea-o logic. Altfel nu văd cum, pentru că cei de la consiliu nu au bugetat nimic. Să dai o lege așa, de pe o zi pe alta, bănuiesc că și ei au fost luați pe nepregătite”, spune Daniel Vecsei.

Acesta își amintește de discuțiile avute și anul trecut atunci când s-a mai adus în discuție descentralizarea palatelor și cluburilor școlare.  

„Vom ajunge iar la discuțiile de anul trecut din iulie-august când profesorii își pierdeau statutul de cadru didactic și ajungeau funcționari publici. În cazul acesta totul se va muta în învățământul de masă, dar până nu este nimic clar nu știu ce să vă spun. Mă gândesc că va apărea și o metodologie pentru aplicarea acestei legi. Sincer eu nici nu văd unde este economia la bugetul statului. Doar că scapă de investiții la patrimonii, altceva nu văd”, mai spune directorul palatului din Sibiu.

Vecsei spune că, până în momentul de față nu a primit niciun telefon de la cei de la Consiliul Județean. Pe de altă parte subliniază faptul că de la începutul lunii septembrie, consilierii județeni nici nu mai fac parte din consiliul de administrație a palatului, după publicarea de către ministerul educației a unei ordonanțe care stabilea un nou regulament de funcționare.

„La începutul lunii septembrie, ni s-a aprobat de către minister un nou regulament de funcționare pentru palate. Acest regulament scoate din consiliul de administrație reprezentantul consiliului județene și bagă un reprezentant al consiliului local și unul al primarului. Acum nici asta nu mai bate”, încheie Daniel Vecsei.

Al doilea pumn dat educației

Mihai Balaban, membru A.T.O.P., CEO Unimat și președinte al Crucii Roșii Sibiu este unul dintre sibienii care au investit, voluntar, timp și resurse pentru renovarea sediului actual al Palatului Copiilor. Acesta este de părere că instituția din Sibiu nu va fi în pericol, dar palatele din alte județe ale țării, da.

„Din punctul meu de vedere ei încearcă să-și reducă presiunea pe bugetul național. Din fericire, în Sibiu, eu spun că avem autorități locale competente care își doresc să facă treabă și să meargă mai departe și aici, nu am emoții. Cu siguranță fie că vorbim de Consiliul Județean, fie de Primăria Sibiu ei vor merge și vor investi în palat pentru că de atâta timp mergem și arătăm beneficiile aduse de cluburile sportive școlare și de palatele copiilor. Dar ce se va întâmpla în alte județe? Eu încerc să văd lucrurile macro. Noi nu putem avea un sistem național de educație bun și sănătos dacă el nu are modele care să aibă replici în întreaga țară”, a spus Mihai Balaban.

Omul de afaceri a vorbit despre importanța Palatului Copiilor chiar în viața personală, acolo fiind locul în care copiii săi și-au descoperit vocațiile.  

„Copiii mei au trecut prin școala primară și prin gimnaziu. Nu s-au făcut modificări majore. Ei nu acolo au descoperit ce le place să facă în viață, ci testând în cercurile de la Palatul Copiilor. Băiatul meu studiază în limba germană și în engleză, iar engleza a învățat-o la Palatul Copiilor din Sibiu. Acolo a descoperit și s-a dezvoltat. Noi ne uităm la modele de bune practici peste tot. Ori dacă ceva se descentralizează așa, peste noapte, într-o lege în care mai sunt zeci de implicații fără să vezi ce se mai întâmplă cu toate mie mi se pare că este al doilea pumn pe care  îl ia educația după desființarea școlilor profesionale. Din punctul meu de vedere sistemul educațional al unei țări nu trebuie făcut așa, pe bucăți. La ora actuală sunt județe în țară cu orașe în care nu mai sunt biblioteci. Făcând o extrapolare pe aceeași logică, îți poți imagina peste 5 sau 10 ani câte dintre palatele și cercurile acestea vor mai rămâne?”, mai spune Mihai Balaban.

Legea prevede, la articolul LV că în momentul intrării în vigoare a acesteia personalul încadrat în palatele copiilor și cluburile elevilor, administrarea și patrimoniul acestora se vor transfera consiliilor județene.

O solicitare a fost făcută în această dimineată și pentru conducerea Consiliului Județean Sibiu pentru a obține un pucnt de vedere, însă până la ora publicării materialului nu s-a primit niciun răspuns.

Descentralizarea unor servicii publice

Potrivit articolului din lege în aceeași situație se află și direcțiile județene de familie și tineret și direcțiile județene de sport. Mai jos puteți consulta articolul din lege. 

Art. LV. — (1) Începând cu data intrării în vigoare a legii prevăzute la alin. (4), serviciile publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale se transferă în autoritatea/coordonarea/subordonarea consiliilor județene.

(2) Fac parte din categoriile de servicii publice aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea unor autorități publice centrale în sensul alin. (1) următoarele:

a) direcțiile județene de familie și tineret care se află în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse;

b) direcțiile județene de sport care se află în subordinea Agenției Naționale pentru Sport;

c) palatele copiilor/cluburile elevilor și patrimoniul aferent aflate în subordonarea Ministerului Educației.

(3) Odată cu descentralizarea serviciilor publice prevăzute la alin. (2) și transferul activității acestora către autoritățile publice județene are loc și transferul de patrimoniu, precum și al fondurilor necesare pentru a asigura funcționarea corespunzătoare a acestora.

(4) Preluarea personalului încadrat pe posturi, a patrimoniului, activitățile și responsabilitățile transferate, fondurile necesare care urmează a fi alocate se vor face prin lege la propunerea Guvernului României și inițiativa ministerelor de linie care au în responsabilitate coordonarea serviciilor publice menționate la alin. (2).

(5) Serviciile publice descentralizate potrivit alin. (2) se află în coordonarea metodologică a ministerelor de linie și subordonarea autorităților administrației publice județene și implementează politicile și strategiile publice de interes național, inclusiv programe naționale care sunt date în implementare direcțiilor județene.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus