Miercuri,
29.11.2023
Light Intensity Drizzle
Acum
2°C

Campusul de învățământ dual Sibiu - un proiect imens despre care vorbim în șoaptă

Campusul de învățământ dual Sibiu - un proiect imens despre care vorbim în șoaptă

de arh. Alexandru Găvozdea, lider Platforma Sibiu2024

Timișoara anunța în urmă cu trei zile semnarea contractului de finanțare în valoare de 25 de milioane de euro a Campusului de învățământ dual ce se va construi până în 2026. Proiectul de infrastructură educativă este finanțat din bani europeni, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – celebrul PNRR. Campusul timișorean este al șaselea care a semnat deja contractul de finanțare, adică are asigurați banii să realizeze construcția.

Și de ce ne pasă nouă aici, la Sibiu, de campusul timișorenilor? - mă puteți întreba, pe bună dreptate. Un contract de finanțare semnat înseamnă certitudinea că proiectul se va realiza, că banii pentru derularea lui sunt asigurați.

Și noi, la Sibiu, avem un proiect de campus de învățământ dual care a obținut aprobarea spre finanțare, un fel de pre-aprobare. Numai că, ceea ce nu ne spune nimeni pe față - și mă refer la politicienii care conduc, este că sunt 29 de campusuri duale aprobate spre finanțare de pe tot cuprinsul țării, iar bani cuprinși în PNRR sunt doar pentru maxim 16 dintre ele (cu un plafon de finanțare specificat de PNRR de 21,12 milioane euro per campus). Așadar, nu toate cele 29 de campusuri duale cu care se laudă politicienii prin presă vor primi finanțarea.

La finalul lui iunie, Consorțiul format din Universitatea “Lucian Blaga” și Primăria Municipiului Sibiu, împreună cu alți 15 parteneri din Municipiu și din mai multe localități din județ, ne anunța că proiectul este în linie dreapta pentru finanțare. Pentru a întruni condițiile de eligibilitate cerute de finanțarea prin PNRR, Primăria Sibiu a cumpărat și a pus la dispoziția proiectului un teren cu o suprafață de 20.000 mp, pe Calea Dumbrăvii, în valoare de peste 6,5 milioane de euro. Deci noi, cetățenii Sibiului, am depus deja mari eforturi financiare pentru acest proiect.

Întrebarea care se pune este de ce nu tratăm acest proiect la importanța sa reală? Cu finanțarea încă incertă, dar odată aprobată, Campusul Dual ar deveni cel mai mare de proiect de investiție în infrastructură publică din ultimii 30 de ani.

De ce nu asigurăm proiectului notorietatea cuvenită printre sibieni și susținerea lor? De ce nu discutăm public toți cei implicați - membrii Consorțiului, societate civică despre ce este de făcut pentru a obține semnarea contractului de finanțare, despre cum ar trebui să arate acest Campus la standarde contemporane de infrastructură educațională și impactul lui asupra vieții orașului?

Mi-am pus toate aceste întrebări, alături de cei ce au participat sâmbătă la o discuție organizată pentru sibieni, de Filiala Sibiu - Vâlcea a Ordinului Arhitecților din România, prin platforma de dialog urban FOR Sibiu, despre viitorul, posibilul, probabilul Campus dual de la noi din oraș. Am fost surprins să constat că nu a fost prezent niciun membru al Consorțiului la această discuție necesară cu cetățenii Sibiului despre viitorul Campus.

Exemplu de bună practică propus de FOR Sibiu pentru Campus dual: Liceul de artă Lumit, Finlanda

25 de milioane de euro pentru infrastructură educațională nu vin în fiecare zi în oraș. Vin odată la 30 de ani, dacă vin.

Rog organizațiile membre ale Consorțiului să deschidă discuția despre Campusul dual și către cetățeni. Vrem să știm ce șanse sunt să se semneze contractul de finanțare cu Guvernul României, și mai ales care sunt etapele construcției, cum se decide proiectul de construit și care sunt mecanismele prin care proiectul de construit ia în calcul opinia sibienilor.

Vă aștept punctele de vedere pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/alexandru.gavozdea.sibiu2024 și la adresa: contact@sibiu2024.ro.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Autobahn

Acum 3 săptămâni

Dle Găvozdea, vă spun eu de ce. Fiindcă membrii consorțiului SE OCUPĂ DE ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL, nu stau la povești. Pe Dvs vă interesează campusul, clădirile, proiectul, în vreme ce noi lucrăm să ținem învățământul dual în viață încă din 2014, ceea ce nu este deloc o sarcină ușoară în condițiile de la noi și cu legislația noastră peticită. Ocupați-vă Dvs de dezbateri despre arhitectura campusului și lăsați-i pe cei care fac școală duală să-și vadă de treabă, că, dacă moare învățământul ăsta dual, campusul propus nu va mai avea nici un sens.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus