La finele săptămânii viitoare se încheie perioada de consultare publică pe subiectul noului regulament pentru parcările rezidențiale, propus deocamdată pentru zonele de blocuri ale orașului.
Un regulament cu un impact semnificativ asupra locuitorilor orașului, insuficient explicat de cei care l-au anunțat. Este clar ca lumina zilei de ani buni că Sibiul este sufocat de mașini, că nu există suficiente locuri de parcare și că ceva trebuie făcut pentru a avea un oraș „mai respirabil”, unul care să redea spațiile publice oamenilor. Dacă acest nou regulament face parte din acel „ceva” încă nu știm și greu vom afla, din cauza dificultății dialogului cu reprezentanții Primăriei Sibiu. Un dialog prin care să fie subliniat – eventual – chiar și faptul că plata unui impozit pe mașină mai degrabă simbolic (cum ar fi cei aproximativ 200 de lei pe an sau chiar mai puțin) nu are cum să asigure fondurile necesare pentru întreținerea și modernizarea unei rețele de străzi necesare circulației autoturismelor, cât și pentru crearea unui sistem de parcări care să deblocheze trotuarele pe care Poliția locală nu e capabilă să le elibereze prin sancțiuni.
Dincolo de tăcerea care înconjoară subiectul în ciuda impactului major, un alt „păcat” al noului regulament este acela că ignoră cu desăvârșire sibienii vulnerabili social. La fel ca și cu prima variantă a taxei de salubrizare (identic aruncată în spațiul public „spre consultare” fără dialog, decât forțat de protestele de mai apoi), nici acest regulament gândit de o firmă aleasă prin cumpărare directă și aprobat de cei aleși nu are în niciun moment în vedere sibienii cu venituri reduse. Cum ar fi pensionarii ori familiile monoparentale, ca să alegem două categorii sociale pentru care, de multe ori, încă o cheltuială de 100 de lei lunar (la cât este propus abonamentul pentru parcare exclusivă în zonele de blocuri) înseamnă o grijă în plus.
Cum ar veni, ești sărac, n-ai dreptul la un loc de parcare aproape de apartamentul tău! „Dacă nu vă permiteți încă 100 de lei pe lună, poate ar trebui să reconsiderați deținerea unui autoturism”, era comentariul unui mic antreprenor local, pe care l-am citit la întâmplare într-un loc virtual pe unde era dezbătut subiectul. Aprecierea antreprenorului poate fi justă prin prisma intereselor sale, dar interesele Primăriei trebuie să acopere o plajă socială cât mai largă. Inclusiv a acelor sibieni cu posibilități materiale mai reduse, dar pentru care poate fi înlesnită deținerea unui autoturism necesar în situații precum deplasarea în afara orașului, transportul cumpărăturilor voluminoase ori transportul mai multor persoane. Dreptul la un loc de parcare – dacă e să fie asigurat – trebuie oferit și celor care dețin un singur autoturism, eventual prin reduceri ale abonamentelor pentru categoriile vulnerabile, nu doar celor care își permit trei, patru ori cinci autoturisme personale.
Mai apoi, varianta de regulament poate că merită amendată ca urmare a remarcilor referitoare la situația parcărilor blocurilor în proximitatea cărora se află instituții publice. Cum ar fi Dioda, unde e plin de instituții publice, sau zona străzii Revoluției, unde funcționează Poliția. Rezervarea locurilor de parcare pe toată durata zilei în astfel de zone poate îngreuna major accesul la serviciile unor instituții care și așa nu se prea pot lăuda ca fiind prietenoase cu contribuabilul. Prin urmare, poate că e o soluție mult mai potrivită reducerea orarului în care astfel de parcări riverane să fie rezervate, concomitent cu reducerea abonamentului în aceste situații.
Regulamentul lansat consultării publice lasă și impresia unui lucru „făcut pe genunchi” sau de către oameni care nu locuiesc în Sibiu în zonele de blocuri. Deoarece solicită sibienilor să își dea cu părerea, dar – în același timp – nu oferă răspunsuri la întrebări care să ajute formarea unei opinii. Câte locuri de parcare pot fi amenajate pe străzile pe care Primăria Sibiu le-a anunțat ca fiind incluse în lista celor cu parcări rezidențiale? Poate fi coroborat acest număr cu cel al locuințelor „aflate pe o rază de 250 de metri” (formulare din regulamentul propus)? Care sunt sancțiunile pentru cei care încalcă prevederile acestui regulament? Ce înseamnă „abonament riveran fără loc rezervat”, despre care se vorbește în proiectul de act normativ local lansat consultării publice? Care este destinația sumelor astfel colectate? Vor fi acestea utilizate pentru amenajarea de parcări de cartier pe mai multe niveluri, eventual chiar subterane?
Sunt multe alte întrebări la care, deocamdată, nu sunt răspunsuri (cel mai probabil) sau Primăria nu vrea deocamdată să le dea (variantă mai puțin probabilă). Cu toate că lansarea acestei variante de regulament a fost precedată de angajarea directă a unei firme care a încasat echivalentul a zeci de mii de euro pentru a studia, cerceta și veni cu variante.
Peste toate, lipsește explicarea unei strategii în mai multe etape, în urma căreia Sibiul să scape de mașinile care îi încalecă mai toate trotuarele, nu doar străzile. Un demers care – trebuie să recunoaștem acest lucru – nu este deloc facil și nici nu aduce capital electoral, dimpotrivă. După zeci de ani în care Primăria Sibiu le-a îngăduit nonșalant locuitorilor și musafirilor să aglomereze orașul cu cât mai multe mașini, în condițiile unui sistem de transport public pe care administrația nu reușește să îl facă atractiv cu adevărat, deși a investit și investește sume impresionante, să demarezi noi politici publice prin care să descurajezi utilizarea mașinilor personale atrage numeroase critici. Eliberarea Sibiului de atât de multe mașini este un demers necesar, pe care mai toți îl recunosc ca atare, dar pentru care mai nimeni nu este dispus să facă sacrificii personale.
Mai multe detalii despre noul Regulament propus de Primăria Sibiu, precum și modul în care sibienii pot transmite remarci pe acest subiect puteți afla aici: 100 de lei pe lună pentru rezervarea unui loc de parcare. Primăria Sibiu a pus în consultare publică noul regulament pentru parcările din cartierele de blocuri
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: consultare regulament dezbater , modificarile nevoie regulament , abonament parcari sibiu , parcari rezidentiale sibiu , Primăria Sibiu
Vizualizari: 5578
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Bambolero
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
VP
Acum 10 ore
Pintilie
Acum 10 ore
Emil