Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Modificările de care ar avea nevoie regulamentul parcărilor rezidențiale din Sibiu

Modificările de care ar avea nevoie regulamentul parcărilor rezidențiale din Sibiu

La finele săptămânii viitoare se încheie perioada de consultare publică pe subiectul noului regulament pentru parcările rezidențiale, propus deocamdată pentru zonele de blocuri ale orașului.

Un regulament cu un impact semnificativ asupra locuitorilor orașului, insuficient explicat de cei care l-au anunțat. Este clar ca lumina zilei de ani buni că Sibiul este sufocat de mașini, că nu există suficiente locuri de parcare și că ceva trebuie făcut pentru a avea un oraș „mai respirabil”, unul care să redea spațiile publice oamenilor. Dacă acest nou regulament face parte din acel „ceva” încă nu știm și greu vom afla, din cauza dificultății dialogului cu reprezentanții Primăriei Sibiu. Un dialog prin care să fie subliniat – eventual – chiar și faptul că plata unui impozit pe mașină mai degrabă simbolic (cum ar fi cei aproximativ 200 de lei pe an sau chiar mai puțin) nu are cum să asigure fondurile necesare pentru întreținerea și modernizarea unei rețele de străzi necesare circulației autoturismelor, cât și pentru crearea unui sistem de parcări care să deblocheze trotuarele pe care Poliția locală nu e capabilă să le elibereze prin sancțiuni.

Dincolo de tăcerea care înconjoară subiectul în ciuda impactului major, un alt „păcat” al noului regulament este acela că ignoră cu desăvârșire sibienii vulnerabili social. La fel ca și cu prima variantă a taxei de salubrizare (identic aruncată în spațiul public „spre consultare” fără dialog, decât forțat de protestele de mai apoi), nici acest regulament gândit de o firmă aleasă prin cumpărare directă și aprobat de cei aleși nu are în niciun moment în vedere sibienii cu venituri reduse. Cum ar fi pensionarii ori familiile monoparentale, ca să alegem două categorii sociale pentru care, de multe ori, încă o cheltuială de 100 de lei lunar (la cât este propus abonamentul pentru parcare exclusivă în zonele de blocuri) înseamnă o grijă în plus.

Cum ar veni, ești sărac, n-ai dreptul la un loc de parcare aproape de apartamentul tău! „Dacă nu vă permiteți încă 100 de lei pe lună, poate ar trebui să reconsiderați deținerea unui autoturism”, era comentariul unui mic antreprenor local, pe care l-am citit la întâmplare într-un loc virtual pe unde era dezbătut subiectul. Aprecierea antreprenorului poate fi justă prin prisma intereselor sale, dar interesele Primăriei trebuie să acopere o plajă socială cât mai largă. Inclusiv a acelor sibieni cu posibilități materiale mai reduse, dar pentru care poate fi înlesnită deținerea unui autoturism necesar în situații precum deplasarea în afara orașului, transportul cumpărăturilor voluminoase ori transportul mai multor persoane. Dreptul la un loc de parcare – dacă e să fie asigurat – trebuie oferit și celor care dețin un singur autoturism, eventual prin reduceri ale abonamentelor pentru categoriile vulnerabile, nu doar celor care își permit trei, patru ori cinci autoturisme personale.

Mai apoi, varianta de regulament poate că merită amendată ca urmare a remarcilor referitoare la situația parcărilor blocurilor în proximitatea cărora se află instituții publice. Cum ar fi Dioda, unde e plin de instituții publice, sau zona străzii Revoluției, unde funcționează Poliția. Rezervarea locurilor de parcare pe toată durata zilei în astfel de zone poate îngreuna major accesul la serviciile unor instituții care și așa nu se prea pot lăuda ca fiind prietenoase cu contribuabilul. Prin urmare, poate că e o soluție mult mai potrivită reducerea orarului în care astfel de parcări riverane să fie rezervate, concomitent cu reducerea abonamentului în aceste situații.

Regulamentul lansat consultării publice lasă și impresia unui lucru „făcut pe genunchi” sau de către oameni care nu locuiesc în Sibiu în zonele de blocuri. Deoarece solicită sibienilor să își dea cu părerea, dar – în același timp – nu oferă răspunsuri la întrebări care să ajute formarea unei opinii. Câte locuri de parcare pot fi amenajate pe străzile pe care Primăria Sibiu le-a anunțat ca fiind incluse în lista celor cu parcări rezidențiale? Poate fi coroborat acest număr cu cel al locuințelor „aflate pe o rază de 250 de metri” (formulare din regulamentul propus)? Care sunt sancțiunile pentru cei care încalcă prevederile acestui regulament? Ce înseamnă „abonament riveran fără loc rezervat”, despre care se vorbește în proiectul de act normativ local lansat consultării publice? Care este destinația sumelor astfel colectate? Vor fi acestea utilizate pentru amenajarea de parcări de cartier pe mai multe niveluri, eventual chiar subterane?

Sunt multe alte întrebări la care, deocamdată, nu sunt răspunsuri (cel mai probabil) sau Primăria nu vrea deocamdată să le dea (variantă mai puțin probabilă). Cu toate că lansarea acestei variante de regulament a fost precedată de angajarea directă a unei firme care a încasat echivalentul a zeci de mii de euro pentru a studia, cerceta și veni cu variante. 

Peste toate, lipsește explicarea unei strategii în mai multe etape, în urma căreia Sibiul să scape de mașinile care îi încalecă mai toate trotuarele, nu doar străzile. Un demers care – trebuie să recunoaștem acest lucru – nu este deloc facil și nici nu aduce capital electoral, dimpotrivă. După zeci de ani în care Primăria Sibiu le-a îngăduit nonșalant locuitorilor și musafirilor să aglomereze orașul cu cât mai multe mașini, în condițiile unui sistem de transport public pe care administrația nu reușește să îl facă atractiv cu adevărat, deși a investit și investește sume impresionante, să demarezi noi politici publice prin care să descurajezi utilizarea mașinilor personale atrage numeroase critici. Eliberarea Sibiului de atât de multe mașini este un demers necesar, pe care mai toți îl recunosc ca atare, dar pentru care mai nimeni nu este dispus să facă sacrificii personale.

Mai multe detalii despre noul Regulament propus de Primăria Sibiu, precum și modul în care sibienii pot transmite remarci pe acest subiect puteți afla aici: 100 de lei pe lună pentru rezervarea unui loc de parcare. Primăria Sibiu a pus în consultare publică noul regulament pentru parcările din cartierele de blocuri

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Realitatea cruda!

Acum 3 săptămâni

(Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului calomnios folosit.)

Raspunde

D.M.

Acum 3 săptămâni

Strazile se intretin din plata impozitelor. Iar parcarile noi – precum cea noua de pe M. Viteazul, se amortizeaza din taxa de parcare. Primaria are zero cheltuieli cu parcarile deja existente in cartiere. Doar le asfalteaza o data la 25 de ani – tot din banii nostri. Iar vulnerabilitate sociala sau echitate sociala sunt termini inexistenti in dictionarul administratorilor urbei ultracapitalisti si ultra aroganti. Primaria a zis deja ca alocarea parcarilor va fi pe principiul “primul venit primul servit”. La AFM, anul acesta la programul de fotovoltaice, pe aplicare online s-au dat subventiile in 3 minute! Doar crème de la crème – adica cei mai rapizi de tastatura au prins locuri. Credeti ca vreun pensionar o sa prinda vreun loc de parcare (in cazul in care isi permite suprataxa) pe principiul asta ? Primariei ii convine situatia oricum. Ei oricum incaseaza anual impozit pentru zeci de mii de autoturisme si nu investeste nimic in a crea locuri de parcare pentru ele, daramite sa mai investeasca si in infrastructura, pentru a le asigura o miscare cat de cat fluida. Ca in loc de 40.000 de masini sunt 80.000 de masini pe strazile din Sibiu, primariei ii convine financiar vorbind. Dupa ce colecteaza munti de bani din impozite, acum mintile sclipitoare din primarie vor sa arunce pisica moarta tot la cetateanul care se chinuie intr-o infrastructura si strazi – unele vechi de secole. Daca sibienii se vor bate pe locuri cu taxa de 1200 lei anual, si-o fac cu mana lor. Daca nimeni nu pune botul la bataia de joc a primariei lucrurile raman la fel , iar primaria va trebui sa gaseasca planul B. Dar ei pariaza ca planul A o sa dea roade, iar libertatea de miscare a sibianului in oras va fi crunt amputata (dincolo de limita legii - pentru ca nu mai poti parca langa un cabinet medical, langa un notar, langa o farmacie, langa blocul bunicii sau matusii, etc) in conditiile in care parcarile sunt rezervate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Autobahn

Acum 3 săptămâni

Toți vă văitați sau criticați, dar nu aveți nici o soluție inteligibilă în acord cu legislația existentă, dacă ați fi voi la Primărie, v-ar lua Curtea de Conturi în săptămâna 2. În realitate Primăria este singura instituție care s-a ocupat de crearea de locuri de parcare. Primăria a făcut parcările de la Teatru, cele de sub zidurile cetății pe Bd Spitalelor, parcarea supraterană din Hipodrom, va mai face și alte parcări similare. Inclusiv locurile marcate cu vopsea, de care vă bateți joc, au fost făcute în anumite locuri, să nu mai parcheze fiecare cum vrea, așa cum era în anii 90. Dar nu se pot inventa locuri aș cum credeți voi, terenul este limitat, străzile sunt înguste, totul cere timp, iar legislația investițiilor are nițe etape care trebuie parcurse.
Raspunde

B

Acum 2 săptămâni

Bine bine si daca dam toti cate 100 lei nu mai e terenul limitat si strazile inguste? Cum exact solutioneaza taxa asta locurile si asa insuficiente?

Raspunde

Sheep

Acum 3 săptămâni

Tinand cont ca apare ca exemplu zona Dioda, de ce se pune accent pe accesul la parcare in zona serviciilor publice? Riveranii din zona ce ar trebui sa faca? Tocmai in zonele de genul ar fi un beneficiu major acest regulament. Sa nu uitam ca terenul din zona folosit ca parcare este proprietate privata, care urmeaza sa fie inchis pentru amenajari in lunile urmatoare.
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 3 săptămâni

Jumate din riverani sunt plecati cu mașina in intervalul 8-17;00, interval in care vin vizitatorii instituțiilor respective. Totul esteperfect acum: dimineață, locatarii eliberează locurile, vin vizitatorii le ocupa ca mai apoi sa le elibereze la 17:00 cand respectivii locatari se întorc. E simplu dar cred că nu ai înțeles nimic din moment ce ai lăsat comentariul de mai sus...
Raspunde

Sheep

Acum 3 săptămâni

Eu cred ca nu ai trecut de ceva vreme prin zona de zici ca "totul este perfect" cum e acum. E o "placere" sa ma plimb 15 minute prin cartier, daca cumva vin acasa intre 9-14. Si asta doar pentru ca nu vreau sa parchez pe trotuar/zone hasurate/intersectii. Si cum ziceam, o sa fie haos cand o sa inchida/limiteze accesul Carabulea la terenul lui. Sa vezi atunci cresteri de buget multumita Politiei Locale
Raspunde

Aajaka

Acum 3 săptămâni

De ce nu s-au atins prima oara de zonele cu case? Desigur unii au curtea prea mica si nu incape masina, dar atunci de ce iti iei masini peste masini si ocupi toata strada? Problema este si la cei care au loc sa o bage in curte dar nu o fac. Sa nu imi ziceti mie ca vine unul si ocupa iesirea din poarta…chemati politia si le-o ridica. Totodata, politia ar trebui sa munceasca mai cu spor la amenzi rutiere ca astea sa functioneze
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 3 săptămâni

Stii ce e si mai amuzant? Ca din cauza comozilor astora de la casa care ocupa strazile cand ei au curte, zeci de strazi au devenit labirinte de sensuri unice. Pe astia nu ii mai vede primaria. Pe acestia care in majoritatea lor chiar au locul LOR de parcare, dar care ocupa abuziv niste strazi, strazi care din cauza lor si.au schimbat sensurile. Iar baietii de pe case uite ca in toata afacerea scapa moca. E noapte mintii
Raspunde

S

Acum 3 săptămâni

Pentru că baștanii care au cerut regulamentul stau la case nu ca sarakii la bloc
Raspunde

Un sofer

Acum 3 săptămâni

Primaria (daca o duce capul) poate constata oricand cand o strada e prea blocata de masini parcate. De ex, pe D. Cantemir cand au constat asta au pus semn de oprirea interzisa si au rezolvat problema. Deci se poate si asa, nu doar fiscalizand 110% domeniul public (ilegal zic eu - retezand dreptul de servitute al rezidentilor). De ce nu face asta in zone f. circulate nu stie nimeni! Oricum primaria isi cauta galceava cu cetatenii in loc sa-si canalizeze neuronul din dotare spre a fluidiza traficul si sa-l faca mai sigur. Sunt zeci de treceri de pietoni obturate de masini parcate lipit de treceri, unele parcate chiar pe locuri de parcate desenate de primarie ILEGAL , la mai putin de 25m de trecerile de pietoni.
Raspunde

Autobahn

Acum 3 săptămâni

Aajaka, răspunsul este simplu: pentru că nu zonele de case pun proble,e acolo chiar dacă cineva are 3 mașini, le poate parca în fața curții și au loc și ceilalți. Problemele apar în zonele de blocuri, unde un bloc are minim 45 de apartamente. Acolo se încalecă 50-60 de mașini, deci aste asunt zonele prioritare.
Raspunde

Maria

Acum 1 zi

ce sa.ti povestesc...e perfect ..dar in perioada concediul meu ?? unde imi las masina ?? dar daca lucrez de acasa ?? daca nu ma duc la birou ? ce se intimpla intre sarbatori cand tot omul isi ia vacanta..si totusi institutiile lucreaza ?? nu o aafie o problema nu?? e totul ”perfect” cum este posibil caniste mizeri ce conduc institutiile astea si statul sa ne jecmăneasca asa pe fata si noi sa tacem? nu platim o data impozit pe masina?
Raspunde

Maria

Acum 1 zi

sigur...asa e ..insa sa nu uite sa sarakiile astea de la bloc ”este” multi si voteaza
Raspunde

Popa

Acum 3 săptămâni

"De ce să facem simplu când se poate complicat!" Rezolvarea este foarte simplă fără să apelăm la un regulament aiuristic! Introducerea regimului de parcare cu plată in toate zonele aglomerate. Locatarii pot face abonament de parcare cu 15 lei/lună, ceilalţi plătesc taxa orară pentru parcare temporară! Poate aşa vor afla unii sibieni că mai sunt şi autobuze sau beneficiile mersului pe jos!
Raspunde

B

Acum 2 săptămâni

Dar de ce doar in zonele aglomerate? Hai peste tot sa nu fie cu discriminare,zic. Asa nu iti mai convine, huh?

Raspunde

Lucian

Acum 3 săptămâni

Cum se poate cere 100 ron pe Luna cand media abonamentul Anual in alte orase mari este 120 ron pe An. RUSINEEE la adresa tuturor autoritatilor. Pur si simplu furt din buzunarul Sibienilor
Raspunde

Florin

Acum 3 săptămâni

Alo...neata....poate vreți să puneți abonament anual de 140 lei,aici va mai reveniți și voi.....saracii de voi.......ce sa va mai zicem că.......
Raspunde

Bogdan

Acum 3 săptămâni

Dar chiar sunt oameni -mulți!- care ar trebui să renunțe la mașini pt că nu le-au mișcat de ani de zile! Cum îi convingi să renunțe la Goful vechi de 30 de ani, mișcat doar când s-a asfaltat și repus înapoi?!
Raspunde

B

Acum 2 săptămâni

Faci sesizare la primarie sau direct in aplicatie si vin sa ii puna notificare in geamul masinii. Ca sa nu i-o ridice primaria trebuie sa o ia singurel de acolo sau sa faca dovada la primarie in 10 zile ca masina are asigurare itp etc. ceea ce probabil n-are...

Raspunde

Liv

Acum 3 săptămâni

Cei care plătesc impozite pe la Cucuieții din deal( vâlcea ,olt, etc. Vor putea să închirieze? Eu zic că nu ar fi normal.
Raspunde

Gheorghe

Acum 3 săptămâni

Ideea cu taxarea nu e rea, dar nu la 100 de lei pe luna. Paralel se pot identifica locuri unde se pot face parcari supraterane, amenajate, acoperite. Ne plangem de aglomerare, vrem sa diminuam traficul dar continuam sa facem cartiere in orasul asta mic...
Raspunde

Bogdanel

Acum 2 săptămâni

Cred ca e o gluma 100 lei/ luna In orasele de marimea Sibiului sau chiar mai mari se plateste taxa de parcare dar de 100-120 lei/ an, nu pe luna! Cu loc rezervat de la 17.00 - 08.00 Cred ca cineva de la primarie a aruncat pe piata 100 lei/ luna sa vada daca tine la fraieri. Cei care stau la case sa bage masinile in curte sau platesc parcare

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus