Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

O tânără de 31 de ani și-a mutat afacerea cu corpuri de iluminat de la Cluj la Sibiu. Dia Buga: Am simțit nevoia de o schimbare. Fiecare vizită la Sibiu mă făcea să mă simt liberă

O tânără de 31 de ani și-a mutat afacerea cu corpuri de iluminat de la Cluj la Sibiu. Dia Buga: Am simțit nevoia de o schimbare. Fiecare vizită la Sibiu mă făcea să mă simt liberă

De la Reghin, la Cluj și apoi la Sibiu. Dia Buga Design este despre pasiune, despre dragoste, despre creativitate, dar și despre dorința de a da viață încăperilor prin corpuri de iluminat inedite. În spatele micii afaceri, după cum îi spune și numele, stă Diana Buga, o tânără care recent s-a mutat de la Cluj la Sibiu și care, implicit, și-a adus afacerea cu corpuri de iluminat în orașul nostru.

Diana are 31 de ani și s-a născut în Reghin, orașul viorilor. Spune că este fascinată de procesul creației și caută mereu modalități de exprimare prin care să își lase amprenta. A finalizat Universitatea de Artă și Design, în cadrul căreia a avut ocazia să facă cunoștință cu multe materiale cu care a trebuit să experimenteze și să facă diverse teme. Apoi, cei mai recenți ani i-a trăit la Cluj.

Din pasiune și dragoste

Diana explică faptul că ideea afacerii a venit sub forma unei provocări, pe care a acceptat-o fără să stea prea mult pe gânduri.

„Totul s-a născut din pasiune și dragoste. Nu am avut o strategie clară pentru ce am construit, lucrurile în viață apar uneori spontan și îmi place să le văd ca pe o provocare sau oportunitate și să le abordez în parte, pas cu pas. De aceea, mă axez pe prezent și sunt atentă la tot ce îmi oferă viața.

Consider lumina foarte importantă într-un spațiu, deoarece are un rol puternic de a influența percepția asupra spațiului și capacitatea de a modifica dispoziția unei persoane. Am ales să mă joc cu spațiul și lumina, să descopăr noi forme de exprimare și metode de a da spațiului un aer unic și o personalitate puternică”, a explicat tânăra pentru Turnul Sfatului.

Cu o foarfecă, un cutter și multe idei

Investiția în conceptul Dia Buga Design nu poate fi cuantificată, însă fiecare sumă mică investită i-a adus Dianei dorința de a cerceta și de a experimenta lucruri noi, de a se juca și mai mult cu materialele și ideile.

„Am început această afacere doar cu o foarfecă, un cutter și multe idei. Nu am investit mulți bani în primii ani, dar pot spune că fiecare bănuț câștigat din primele comenzi a fost direcționat pentru a-mi cumpăra noile materiale de care eram fascinată.

Fiind creativă am putut să-mi creez singură identitatea și alte nevoi din lumea digitală. Prima investiție mai serioasă pe care am făcut-o a fost site-ul propriu www.diabugadesign.ro, dar asta a venit după trei ani de testare și regăsire în această afacere”, a mai detaliat tânăra.

O inspiră fiecare clipă în parte, iar pentru că mereu a fost fascinată de lumină și de reflexiile ei, Diana creează momentan doar la corpuri de iluminat.

„Mi se pare că lămpile pot exprima mai multe emoții, fiind legate de lumină care îți poate modifica foarte mult starea și percepția asupra spațiului. În momentul de față aș spune că mă inspiră tot prezentul în care trăiesc, starea mea de spirit, vibrațiile oamenilor din jurul meu, toate trendurile pe care le urmăresc în domeniu de design, tot.

Fiecare proiect este special în felul lui și cu fiecare instalație de lumină ajung să descopăr și să învăț lucruri noi despre mine și despre materialele cu care lucrez. La fel cum fiecare lampă este specială în felul ei și nu pot alege un model care îmi este mai aproape de suflet”, a mai adăugat aceasta.

„Fiecare vizită la Sibiu mă făcea să mă simt liberă”

De puțin timp, tânăra a ales să plece din Cluj și să se stabilească la Sibiu. A fost o mutare naturală despre care Diana spune că a venit la momentul potrivit.

„Am simțit de ceva vreme că am nevoie de o schimbare, că ar trebui să schimb mediul în care trăiesc și din care mă inspir. Fiecare vizită la Sibiu mă făcea să mă simt liberă. Mă fascinau parcurile imense, faptul că în 20 de minute ajungi la munte, oamenii și mai ales casele cu ochi, care sunt preferatele mele. Clujul va rămâne mereu în sufletul meu pentru că este orașul care m-a format ca om și ca artist. Însă mi-am dat seama că în Cluj eram prinsă în foarte multe activități și evenimente care au ajuns să mă consume și să îmi limiteze spațiul creativ.

În Sibiu simt că este mai multă liniște și libertate, am spațiul necesar pentru creație, am acces rapid la natură și asta mă încarcă și mă inspiră. Am ales cu sufletul și mă bucur de fiecare zi petrecută în acest oraș frumos, Sibiu”, a mai spus ea.

Despre experiența la emisiunea „Imperiul Leilor”

Tot recent, tânăra a participat și la emisiunea Imperiul Leilor, care i-a adus multiple oportunități pe partea profesională, dar și un impact mai mare asupra creațiilor ei.

„Experiența de la Imperiul Leilor a fost una cu impact mare. Pe lângă toată vizibilitatea de care am avut parte și experiența de a fi într-o emisiune televizată, m-a pus în poziția în care mi-am recalculat planurile și viziunea asupra business-ului meu, dar mai ales cum aș putea să îl cresc din punctul în care mă aflu. Am avut acces la profesioniști din diverse domenii care m-au ajutat sa aleg o cărare clară și sunt sigură ca am deschis o altă poartă care îmi va aduce multe oportunități”.

Vrea să-și facă cunoscută afacerea și în Sibiu

Printre planurile de viitor ale Dianei se numără expunerea produselor în orașul în care s-a mutat, dar și creșterea echipei din spatele Dia Buga Design.

„Vreau să încep prin a-mi expune produsele în Sibiu, în showroom-uri și magazine de specialitate, dar și în unele localuri frumoase din centru. Însă cea mai mare dorința este de a descoperi și cunoaște comunitățile creative. Astfel m-am gândit la ideea de a face câteva expoziții cu instalații de lumină prin care să îmi fac vizibilă prezența în cercurile creative și nu numai.

Unul dintre planuri este acela de a-mi crea o echipă frumoasă cu care sa lucrez la noile idei de produse pe care le am. Îmi doresc asta de ceva vreme și simt că acum am spațiul necesar să materializez această nevoie. Sunt entuziasmată de ideea de a-mi mări plaja de produse, de a experimenta și descoperi noi metode de prelucrare”, a concluzionat Diana.

Creațiile Dianei le puteți vedea pe site-ul ei  https://www.diabugadesign.ro/, dar și pe pagina de Facebook DiaBuga Design.

Credit foto - Ștefan Buga

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Sparrow

Acum 3 săptămâni

Here we go again! Toate, dar absolut toate afacerile prezentate in aceastā rubricā sunt fācute din dragoste si pasiune. Nici una cu scopul de a face banu' morman fārā iobāgie pe 9-5 ! In plus, diabugadizain, se prezintā pe ea însāsi in pozele sugestive atasate materialului jurnalistix. Hey, look at me! Sunt slim, sunt fit, sunt creativā. Sāriti cu bānutiii ! Preferabil domni generosi, iubitori de frumos!
Raspunde

@sparrow

Acum 3 săptămâni

Ti-ai etalat cunoștințele precare de engleză dar nu ai reușiți sa spui nimic! Ești doar un misogin probabil marcat de relațiile nereușite cu femeile:) Apelează la un specialist și cauta-ti un job !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 3 săptămâni

Boss, am propria mea afacere ( pe care am fācut-o exclusiv pentru a face bani, multi dacā se poate) cu muierile stau satisfācātor, am nevastā si amantā stabilā ( mai multe si sā vreau nu pot !! ) . Dar mai presus de toate nu sunt ipocrit si nu cad pe spate la povesti de adormit pruncii. Business inseamnā bani. Atât. Din pasiune si dragoste cânti la violoncel pe Bālcescu cu cutia instrumentului deschisā si cu 3 bancnote de un leu in ea. Când mergi la Registru Comertului mergi cu un singur scop in minte, sā faci un biznis, sā faci banu' morman !
Raspunde

@sparrow

Acum 3 săptămâni

Imediat după cuvântul “boss” mi-am pierdut interesul pentru ce ai scris …
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermann Stadt

Acum 3 săptămâni

Mi-a plăcut aia cu "la Sibiu mă simt libera" :)) Sincer,mie domnișoara îmi pare falsă.Probabil că becu'nu "arde" așa bine la Reghin ca la Sibiu,dar nici noi nu suntem chiar atât de naivi. Sau sperai sa ne dai pe spate cu imperiul leilor domsoara? :)))
Raspunde

Oups

Acum 3 săptămâni

Alt frustrat … De ce nu mergi și tu la Imperiul Leilor sa ceri bani pentru 20% din singurul neuron pe care-l deții?
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 3 săptămâni

Neuronul ala la care faci referire, e mai capabil ca tot ce ai tu :)))
Raspunde

@ hermann

Acum 3 săptămâni

Ești subiectiv :)) Da’ și frustrat …
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus