Joi,
02.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Alegeri locale în Republica Moldova. Primarul în exercițiu al Chișinăului a câștigat un nou mandat din primul tur

Alegeri locale în Republica Moldova. Primarul în exercițiu al Chișinăului a câștigat un nou mandat din primul tur

Primarul în exercițiu al municipiului Chișinău, Ion Ceban (foto), a obținut un nou mandat la șefia Capitalei Republicii Moldova după ce a câștigat alegerile care s-au desfășurat duminică, 5 noiembrie. Acesta a obținut 50,62% din voturile chișinăuienilor care au participat la scrutin, conform datelor preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală după numărarea tuturor buletinelor de vot. La alegerile locale din Republica Moldova au participat 41,41% dintre alegătorii înscriși pe liste la nivel național, în timp ce în Capitală rata de participare a fost de 40,96% (266.979 alegători).

Ion Ceban a candidat din partea Mișcării Alternativa Națională (MAN), pe care a înființat-o în decembrie 2022. Deși în trecut a fost membru al Partidului Comuniștilor, apoi al Socialiștilor - formațiuni proruse, după crearea MAN acesta s-a declarat proeuropean.

Contracandidatul său principal a fost Lilian Carp, membrul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiune aflată la guvernare și susținut de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Carp s-a clasat pe locul doi, acumulând 28,27 la sută din sufragii.

Citește și: Sibiu – Chișinău. Fotoreportaj din singura capitală cu care era să se înfrățească Sibiul

Liderul MAN le-a mulțumit locuitorilor Capitalei printr-un mesaj transmis dimineața.

„Conform datelor preliminare – MAN a câștigat în Chișinău. Aduc sincere mulțumiri tuturor locuitorilor, din numele meu și al echipei. Vom face publice toate procesele verbale. Muncim și la această oră și mulțumesc reprezentanților MAN, prezenți la secțiile de votare, care au monitorizat procesul electoral și cel de numărare al voturilor”, a declarat Ceban, potrivit unui comunicat de presă transmis în această dimineață.

Precizăm că alegerile primarului în Republica Moldova au loc în două tururi. Pentru a câștiga din primul tur, un candidat trebuie ă obțină minim 50% + 1 din voturile celor care participă la alegeri. Minim 25% dintre alegători trebuie să participe la alegeri pentru ca acestea să fie validate.

La alegerile locale de duminică, pentru Primăria Chișinău au candidat 27 de politicieni. Cu 2 zile înainte de scrutin, autoritățile de la Chișinău au exclus din cursa electorală un partid. Este vorba de Partidul Șansă, care continuă agenda Partidului Șor, al fostului om de afaceri Ilan Șor, condamnat la închisoare în cazul unui furt bancar devenit celebru, de un miliard de dolari în anii 2012-2014. Partidul Șor a fost declarat ilegal în vara acestui an.

Citește și: Politică sau birocrație: De ce nu s-a mai înfrățit Sibiul cu Chișinăul?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Gurdiș

Acum 5 luni

Era de așteptat nimic nou sub soare, veșnica zicală "alegem răul mai puțin rău"......
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus