Industria și digitalizarea sunt două domenii pe care președintele Consiliului Național al IMM-urilor le-a numit, la modul general, în care s-ar concentra nevoile de investiții ale județului Sibiu. În schimb, spune că județul Sibiu „este un model de dezvoltare economică”, pentru că mai mult exportă decât importă.
În cadrul unei conferințe de presă de prezentare a finalizării proiectului prin care a fost înființată în cadrul Consiliului Județean biroul numit Sibiu Business Agency, reprezentanți ai autorității județene au anunțat că vor continua dezvoltarea agenției, precizând că urmează finalizarea fișei postului pentru prima angajare. „Ne dorim o persoană care să aibă cunoștințe economice, de business, care să cunoască mai multe limbi străine”, a spus administratorul județului, Adrian Bibu. În cadrul noului birou, care face parte din organigrama CJ Sibiu, acesta se va ocupa de atragerea investițiilor străine și promovarea piețelor externe pentru companiile românești din Sibiu.
Amintim că Sibiu Business Agency a fost creată printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, derulat de Consiliul Național al IMM-urilor (CNIPMMR) în parteneriat cu CJ Sibiu. După încheierea proiectului, structura va continua să funcționeze în cadrul CJ Sibiu. Anterior, atât reprezentanții CNIPMMR, cât și ai CJ Sibiu au transmis că printre primele activități ale agenției sunt culegerea de informații la nivel județean și nivel internațional, măsurarea oportunităților pe care le au antreprenorii români, cât și cei străini în investiții și dezvoltare etc.
La conferința de presă de astăzi însă nu au fost prezentate niciun fel de date, jurnaliștii fiind asigurați că investitorii care vor dori să vină în Sibiu vor găsi în autoritățile județene, respectiv în cadrul biroului deschidere. În același timp, vicepreședintele CJ Sibiu, Vlad Vasiu, a ținut să accentueze că SBA este „un proiect pilot, avangardist și chiar inovativ”, iar Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a spus că l-a prezentat la nivel național: „SBA își propune să fie un integrator, nu va face concurență cluburilor economice: investitorii caută un dialog cu autoritățile publice”.
În prezent, site-ul dedicat agenției conține informații despre serviciile oferite, despre domeniile în care se pot face investiții, care conțin informații scurte generale, dar și sunt prezentate principalele aspecte ce pot fi luate în vedere pentru a investi în Sibiu, cu accent pe infrastructură. „Azi, tot mai multe companii își mută afacerile din Asia în Europa. Nu toți au informația necesară și completă despre orașele noastre. Să nu-i lăsăm să treacă prin plasele Austriei și Ungariei și aici să ajungă ce mai rămâne. Sunt lucruri care nu sunt cunoscute despre Sibiu. La Viena am aflat de la unii oameni de afaceri că nici nu știau că avem aeroport aici”, a spus Adrian Bibu.
„Scopul este, până la urmă să reducem și clivajele din județ. E foarte important să venim și în sprijinul primăriilor de orașe și comune care au nevoie de investitori și sunt deschise în a-i primi, dar care nu găsesc canalul prin care investitorii să ajungă la ei. Ne dorim cu toții să avem județul Sibiu uniform dezvoltat; la ora aceasta este polarizat în jurul municipiului Sibiu”, a punctat vicepreședintele CJ Sibiu, Vlad Vasiu.
Cum a apărut Sibiu Business Agency
Amintim că anul trecut, Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a explicat cum a apărut ideea extinderii proiectelor de creare a birourilor la nivelul județelor care să se ocupe de identificarea investitorilor. „La nivelul Consiliului IMM-urilor am avut o discuție cu primarul general al Capitalei și am stabilit că o să facem un proiect împreună, legat de o agenție de atragere a investițiilor în București. A venit Adrian (Adrian Rada, președintele Patronatului Județean al IMM-urilor Sibiu - n.n.) și a întrebat dacă nu se poate să facem și la Sibiu același lucru. Am făcut proiectul și la Sibiu, n-a fost chip să nu-l facem. Chiar proiectul de la Sibiu a ieșit cu un punctaj mai mare decât cel de la București (...) Sibiul, prin CNIPMMR, Patronatul județean al IMM-urilor și în parteneriat cu CJ Sibiu, vor dezvolta o agenție de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor - „Sibiu Business Agency” - care pe modelul Agenției de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor din Viena va pune un pic de ordine în ceea ce înseamnă acest lucru. E primul județ din România care își dezvoltă o astfel de agenție”, a explicat Jianu.
Agenția de Afaceri din Viena („Vienna Business Agency”), după modelul căreia a fost creată SBA, a fost înființată în 1982 ca și Fond de Dezvoltare Economică din Viena (Wirtschaftsförderungsfonds) de către de către primăria orașului, Camera de Comerț din Viena, UniCredit Bank Austria AG (fostă Zentralsparkasse), precum și Erste Bank der Österreichischen Sparkassen AG (fosta Erste Österreichische Sparkasse). Potrivit raportului de activitate pentru anul 2021, „Vienna Business Agency” a finanțat 1.527 de proiecte, iar valoarea investițiilor declanșate anul trecut a fost de 718 milioane de euro, care au asigurat un număr de aproape 5.300 de locuri de muncă.
Citește și: Sibiul, primul judeţ care va avea o agenţie de atragere a investiţiilor după modelul celei de la Viena
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: sibiu business agency
Vizualizari: 945
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mihai tanase
Acum 2 ore
Asa ceva...
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Bebe