Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
6°C

„Copiii cu dizabilități sunt integrați doar pe hârtie în școlile din Sibiu.” Părinții vorbesc despre dascăli neinstruiți, lipsa profesorilor de sprijin și marginalizare

„Copiii cu dizabilități sunt integrați doar pe hârtie în școlile din Sibiu.” Părinții vorbesc despre dascăli neinstruiți, lipsa profesorilor de sprijin și marginalizare

1.247 de copii sunt încadrați în grad de handicap în județul Sibiu, potrivit datelor de la DGASPC. 1.247 de copii care, potrivit legii trebuie incluși, integrați în învățământul românesc de masă. Scriptic, spun părinții, pentru că realitatea școlilor noastre este cu totul alta. Sunt puține și foarte puține cadre didactice pregătite pentru a avea în clasă astfel de copii atipici, profesorii de sprijin sunt inexistenți, iar psihopedagogii din școli mult prea puțini. O realitate pe care asociația „Împreună pentru Ștefan” (AIS) a decis, alături de toți părinții, copiii și voluntarii care fac parte din ea, să o schimbe.

„Trebuie să fim foarte curajoși și să ne adunăm toți părinții copiilor cu dizabilități, a acestor minunați copii atipici și să începem o campanie de conștientizare a guvernului, a decidenților, a societății, a comunității din care facem parte că acești copii pot fi integrați, cu adevărat, în școală și că au dreptul și ei la educație”, spune răspicat o mamă din asociație.

Asociația „Împreună pentru Ștefan” AIS a fost înființată în anul 2021, scopul principal fiind Acceptarea, Integrarea și Susținerea persoanelor cu dizabilități în unitățile de învățământ și de către societate. Astfel, toate proiectele și activitățile se desfășoară cu persoane tipice și atipice din comunitatea sibiană.

AIS - însemană copii, părinți și voluntari 

A fost înființată de Emilia Vitan, mama lui Ștefan, un băiat cu Sindrom Down. Emilia spune că asociația nu a fost creată pentru Șrefan ci pentru toți părinții și copiii care se află în aceeași situație. 

„Toți părinții trecem prin aceleași probleme și confruntări. De la început am luat inițiativa de a ne uni noi părinții să luptăm pentru dreptul și integrare. Numele asociației reprezintă problema, diagnosticul lui Ștefan. Indiferent de diagnostic toți trec prin neintegrare, marginalizare, bullying”, spune Emilia. 

Emilia alături de copii

Ultimul proiect gândit pentru ca asociația să-și atingă scopul  este „Cafeneaua mobilă”. În cadrul acestuia părinții își iau copiii de mână și se întâlnesc într-o cafenea sibiană. Aici comunică, socializează, sărbătoresc diversitatea, prietenia și acceptarea, dar mai presus de toate, le arată oamenilor nevoia integrării persoanelor cu dizabilități și confruntările familiilor în vederea dezvoltării abilităților sociale.

Citește și: Shadow sau povestea însoțitorilor de copii cu nevoi speciale din Sibiu spusă de o mamă și un psiholog: „Îi este coleg de bancă, îl însoțește peste tot și îl ghidează”

„Prin implicarea persoanelor cu dizabilități și promovarea incluziunii în mediile de zi cu zi, sperăm să inspirăm o schimbare mai largă a societății către o lume mai acceptabilă și mai incluzivă. Publicul țintă este format din 12 copii și adolescenți cu dizabilități împreună cu familiilor acestora. În fiecare cafenea, vom organiza o serie de activități captivante, cum ar fi sesiuni de desen, jocuri de societate și alte experiențe interactive. Prin acestea ne propunem să creăm un sentiment de apartenență și de comunitate în rândul copiilor și adolescenților cu dizabilități și a clienților cafenelei. Împărtășirea râsetelor, creativității și conversației la o ceașcă de cafea va favoriza conexiuni de durată”, spune Emilia Vitan, președintele asociației.

Incluziune doar pe hârtie

Undeva la jumătatea lunii octombrie, părinții care au decis să participe la proiect au avut cea de-a doua întâlnire la o cafenea din Piața Habermann. Au ocupat cu toții o masă, alături de cea a copiilor unde atmosfera era dinamică și veselă. Una dintre mame își aruncă privirea către ei, zâmbește trist și spune:

„Să definim ce înseamnă incluziune, pentru că dacă doar ne promovăm că îi acceptăm pe acești copii, nu-i tot una. Să-l incluzi înseamnă ca tu să-i oferi acelui copil toate alternativele prin care el să poată asimila la capacitatea lui.

Și nu există școală în Sibiu, pe care să o știu eu, în care să existe un profesor care să spună: acesta este planul de intervenție pe care eu l-am făcut pentru acest copil și suntem la nivelul zero și până la finalul anului vom ajunge aici. Noi am testat școală de stat, școală privată și acum suntem la școală specială pentru că este singura noastră alternativă.”

Părinții spun că cele mai multe școli îi acceptă pe acești copii pentru că sunt obligate și nu pentru că și-ar dori sau ar avea un program de incluziune.

„Sunt foarte puțini copii cu dizabilități care sunt, cu adevărat, integrați în învățământul de masă. Că aparții de școala X din cartierul în care locuiești și obligat – forțat ți-l ia pentru că nu au voie să te refuze asta nu înseamnă că este inclus. În momentul în care tu ai intrat în clasă lucrurile stau cu totul altfel. Realizezi că, de fapt, nu ești acceptat la școală. În momentul de față absolut toată sarcina cade pe părinte. Sunt foarte puține cadre didactice care merg la cursuri de pregătire și sunt puține cursuri care se fac în țară și acelea sunt costisitoare”, mai spune mama. Fetița ei este diagnosticată Hemipareză spastică – un handicap locomotor și o ușoară întârziere cognitivă și sunt la a treia încercare de incluziune într-o școală.

Profesorul de sprijin este inexistent în clasă

O altă problemă ridicată de acești părinți este că deși statul a legiferat incluziunea acestor copii în învățământul de masă din școlile noastre lipsește cu desăvârșire shadow. Acel profesor de sprijin care să stea la oră și să sprijine profesorul de la clasă.

„În România nu ți-l acordă. Trebuie să scoți tu bani din buzunarul tău și să plătești o astfel de persoană, iar dacă nu-ți permiți, ca părinte trebuie să renunți la viața ta, să nu mai faci nimic altceva și să mergi din nou la școală, cinci ore pe zi în unele cazuri.”

Ei spun că dacă la grădiniță sau în ciclul primar ai norocul să nimerești la un cadru didactic implicat, care găsește soluții și luptă pentru ca și copiii atipici să fie integrați și să evolueze, la gimnaziu lucrurile se schimbă. Acolo fiecare profesor trebuie să se muleze pe copilul respectiv.

„Cumva, dacă copilul tău se descurcă și are abilități pentru activitățile zilnice sunt șanse de incluziune. Sunt copii cognitivi care în școlile de masă merg foarte bine și atunci integrarea este mult mai ușoară, dar când vorbim despre un copil cu deficit de atenție, care uită, care are nevoie de cineva care să-l focuseze deja vorbim despre un întreg munte de urcat în educația românească, fără corzi și fără echipament. Școala românească nu este pregătită pentru incluziunea acestor copii, iar statul insistă fără a face ceva care să faciliteze și să le vină în sprijin cadrelor didactice. Este foarte trist.”

David este diagnosticat cu Sinrom Down.  A făcut grădinița și acum este în clasa I, dar tatăl lui spune că profesorul de sprijin nu se implică deloc.

„Am primit un telefon cam după o lună după ce a început școala să mă întrebe dacă sunt tatăl lui David și să-mi ceară o caracterizare a lui. În tot acest timp nu a venit să se prezinte, să vorbim, să facem un plan pentru dezvoltarea copilului. Dar în schimb s-a implicat foarte mult educatorul și acum învățătoarea. De ajutor ne sunt și ceilalți părinți care și-au educat copiii în spiritul empatiei și îl ajută foarte mult”, spune tatăl lui David.  

Bărbatul povestește că profesorul de sprijin i-a recomandat să vină el la școală și să stea cu David.

„Nu mi-a venit să cred. I-am spus că noi suntem fericiți că a terminat clasa zero, că este în clasa I, este independent, stă cuminte în bancă, nu deranjează, scrie singur și dumneavoastră mă chemați să stau cu el? Ce să fac, să o luăm de la capăt? Să mergem în regres?”

Spune că a văzut situații la școli bune din Sibiu în care profesorii sau părinții celorlalți copii s-au chinuit atât de mult să dea afară din clasă copilul cu dizabilități încât au reușit.

„Pentru că renunță părintele. Obosește să mai lupte.”

O altă mămică spune că are copilul în Clasa 0 și că învățătoarea i-a recunoscut în față nu are nicio pregătire în incluziunea copilului cu dizabilități în învățământul de masă. Este vorba tot despre un copil cu Sindrom Down.

„Învățătoarea a fost foarte deschisă și mi-a spus: nu am nicio pregătire în acest sens. Nu am lucrat cu astfel de copii și nu m-a specializat nimeni. Din banii mei am făcut un curs online. Nu știu, încă mă gândesc ce metode să aplic să putem merge înainte. Pe profesorul de sprijin nu l-am văzut decât așa, pe hol, cumva. Din câte știu nu a mers decât să-l vadă pe copil la față, atât. Până acum nu a luat legătura cu mine și nu mi s-a prezentat niciun plan. Pe deoparte o înțeleg pentru că este una singură la toată școala și în școală sunt mai mulți copii cu CES sau cu dizabilități. Aste este o altă problemă. Sunt foarte puțini profesori de sprijin, care nici măcar nu sunt numiți corect așa. Pentru că un astfel de profesor ar trebui să stea în clasă cu copilul pentru a-l susține. La noi sunt psihopedagogi. Așa sunt numiți și îți scot copilul din clasă și fac ceva pregătire cu ei”, spune mama.

„Stai o zi cu copilul meu”

Părinții povestesc și situații în care, chiar la școli bune din Sibiu, sunt profesori sau învățători care atât de mult se chinuie să dea afară astfel de copii din clasă încât reușesc.

„Pentru că renunță părintele. Obosește să mai lupte. Și dacă nu sunt profesorii sunt părinții celorlalți copii. Un copil cu handicap este catalogat ca un copil nebun și nu de multe ori auziți părinți care spun de ce faci așa ești handicapat? Eu spun mereu: ține copilul o zi, i-al acasă cu tine. Vezi că dincolo de carcasa aceasta este un copil blând care știe să citească, care știe să râdă, cu care s-ar putea să ai ceva în comun. Dă-i de mâncare, ieși cu el în parc ca să vezi cum se uită ceilalți. Trebuie să trăiești aceleași lucruri ca să înțelegi”, spune o mămică.

Sunt însă și cazuri fericite în care atât cadrul didactic se implică și găsește pârghii de integrare, cât și copiii din clasă sunt educați să accepte și să ajute. Abia atunci, copilul atipic este, cu adevărat integrat. Din păcate însă, părinții spun că sunt puține aceste situații și atunci este efortul unui singur om, nu al unui sistem.

Asta este ceea ce asociația AIS își dorește să schimbe.

„Părinții copiilor cu dizabilități participă la grupul de sprijin, în cadrul cărora au fost identificate nevoile acestora. Nevoi care sunt dezbătute împreună cu diverși specialiști, astfel încât realizarea integrării copiilor lor să fie mai facilă. Au fost conturate diverse teme care ar putea oferi suport pentru aceștia, de la întâlniri cu specialiști în terapii alternative, până la informări despre modificările legislative în asistența socială a persoanelor cu dizabilități. În efortul părinților de a fi alături de copii lor speciali, acest proiect, vine să le ofere o clipă, în care pot vorbi despre ei și nevoile lor, despre reușitele unora și greutățile celorlalți, despre cum se poate modifica atitudinea comunității prin acceptare și implicare astfel încât să simtă apartenența la comunitatea sibiană și despre cum putem face ca autoritățile și factorii decidenți de la nivel național să se implice cu adevărat”, spune Emilia Vitan, președintele Asociației.

Acești părinți nu-și mai doresc să stea în case și să plângă.

„Nu trebuie să ne gândim că problemele noastre sunt cele mai mari. Trebuie să ne întâlnim, să vorbim și să ne gândim cum anume putem crea mecanisme care să facă lucrurile să funcționeze. Poate nu o să iasă din prima, dar măcar facem ceva”, spun aceștia.  

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

18 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Badea Bălan

Acum 2 săptămâni

Cam asta e mentalitatea de comportament în Sibiu nepăsarea in toate domeniile... dintotdeauna a fost și va mai fii... Inspectoratul școlar ce atitudine a luat dragi părinți... ați fost și acolo să vă informați despre sprijinul cuvenit???

Raspunde

Un cititor

Acum 2 săptămâni

Copiii cu nevoi speciale sunt numiți în felul acesta tocmai pentru că au nevoi speciale și trebuie să beneficieze de o abordare personalizată. Statul român progresist, în loc să-i ajute cu asistență specializată, îi amestecă la grămadă cu ceilalți copii. Din această amestecare nu iese nimic bun pentru nimeni, dar se încăpățânează să urmeze politica de distrugere a persoanei promovată de UE.

Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 2 săptămâni

Cititorule nu ai inteles nimic. Unde vezi tu ca statul este progresist? Daca ar fi asa nu am avea toate problemele astea si cel mai important, cum poti sa spui dupa ce ai citit articolul, ca locul lor este separat fata de resul copiiilor? Problema este ca statul roman, NE-progresist, face doar pe hartie simulacru de integrare pentru ca in realitate nu are oameni sa se ocupe. Mentalitatea nu este chiar de stat comunist, anii optzeci, cand erau tratati si tinuti ca in lagare, dar nici nu se apropie de acele state progresiste de care va plangeti voi, ca vezi doamne, o sa distruga romanul...
Raspunde

Dumitras Mihaela

Acum 2 săptămâni

Mulțumim frumos pentru implicare, speram ca postarea sa ajungă acolo unde trebuie!!

Raspunde

Pop C.

Acum 2 săptămâni

Pentru acesti copii exista scolile speciale, cu personal specializat, dar parintii insista sa-i aduca in scolile de masa si au pretentii de la invatatori si profesori sa-i integreze!

Raspunde

Acest mesaj a fost șters deoarece conține injurii

Acum 2 săptămâni

Acest mesaj a fost șters deoarece conține injurii

Raspunde

Chirica

Acum 2 săptămâni

O utopie, atata tot e legea cu integrarea. Nu ma refer la lipsa profesorului de sprijin sau a psihologului ci la asteptarea ca profesorul sa acorde elevului cu CES atentia pe care o asteapta parintii. E o intersectii de asteptari imposibile. Da, parintii celor cu CES acorda atentie, fac eforturi dar nu cred ca realizeaza pe bune cat de mult interfereaza acest copil cu activitatea zilnica a clasei si ca mai sunt 20-30 de copii care chiar daca nu au CES au nevoie de atentie si ghidaj oricum. Scoli speciale, asta e solutie, cu cate 4-5-10 elevi in clasa, 2 profesori/clasa si atunci poate-poate au atentia cuvenita. Oricum sunt deja foarte multi copii cu cerinte educationale speciale... Sunt scoli in Sibiu unde sunt si 2-3 in clasa. Atentie speciala sau marita sau cum vreti sa ii spuneti saboteaza in fapt pe alti 15-17 copii care pierd informatie, educatie, activitati pentru ca profesorul trebuie sa faca activitate individualizata sa incerce sa controleze situatia etc. Si asa invatamantul nu mai face performanta, uite inca un mod de ai pierde pe elevi...

Raspunde

Nemo

Acum 2 săptămâni

Da, se sacrifică copiii normali de dragul celor cu nevoi speciale. Copiii nu au nici unii nici alții nici o vină că sunt așa cum sunt. Dar nu e normal să sufere copiii normali de suferințele celor cu nevoi speciale și să fie trași toți cei normali in jos de dragul celor nevinovați dar care nu vor ajunge niciodată sus. Anecdotic, în China la revoluția lui Mao, au vrut să-i încalțe pe toți cu aceeași marime de bocanci. Asta nu s-a putut face decât flămânzindu-i pe toți, ca ăia mari să rămână necrescuți. Pe cei care erau făcuți să fie mici nu-i puteau face mari, oricât de multă mâncare aveau. La noi acum e faza pe creier, educație și conștiință. Probabil că pentru următoarea etapă plănuită de alții aici nu trebuie multă minte. Soldații, muncitorii și îngrijitorii trebuie să execute ordine, nu să gândească.

Raspunde

Mae

Acum 2 săptămâni

Credema ca sunt multi copii normali care nu au ces si sunt mult mai inapoiati decat unul cu ces. Sunt mama unui copil cu autism si am participat la orele copilului meu din clasa pregatitoare si sunt multi copii normali care nu stiu nici macar sa tina un creion in mana. Nu mai faceti diferenta dintre un copil cu ces si unul normal.

Raspunde

Nada

Acum 2 săptămâni

@nemo mi se pare o atitudine total nepotrivita și o abordare groaznică sa spui 'copiii cu CES îi trag in jos pe cei normali'. Ați citit după ce ați scris? Trebuie făcută o diferență între toți copiii aceștia ATIPICI (nu anormali), astfel încât dacă se încadrează în spectrul autist, sa spunem, sa se determine nivelul lui, ori în funcție de ce problema are fiecare. Luând în calcul aceste lucruri specifice se poate face o integrare mai ușoară a lor în școală și în societate până la urmă. Școlile speciale sunt o soluție de avarie, copiii ăștia nu vor trăi toată viața lor numai cu copii atipici, la un moment dat se vor lovi de diferite situații cu alți oameni, copii. Cum îl înveți să socializeze, sa relaționeze trăind într-un grup restrâns ? Când un copil vrea să învețe, va învăța oricum. Și știți ce se mai întâmplă? Văzând alți copii diferiți de el, poate va învăța pe viitor o lecție mult mai importantă, aceea a acceptării, și nu a marginalizării celor care nu se integrează în 'normal' la marginea societății.
Raspunde

Mihai

Acum 2 săptămâni

@chirica ți se pare că învățământul românesc nu face performanță din cauza acestor copii cu CES? :)) Îmi vine sa rad. Sistemul este distrus cap-coada, deja, nu-ți face iluzii și lasă fiecare copil să învețe oriunde.
Raspunde

Dumitriu Maria

Acum 2 săptămâni

Copiii cu nevoi speciale au nevoie de atentie speciala!! (spun asta din prisma unei persoane care lucrează cu copii cu nevoi speciale). Inca de cand a apărut această lege am fost total in dezacord cu ea!!! Haideti sa ne trezim totusi la realitate, chiar si intr-o scoala obisnuita exista bulling, mai ales acolo unde sunt prezenti si copii cu dizabilități!! AMBELE PARTI VOR AVEA DE SUFERIT!! Acesti copii au nevoie de personal specializat, care sa se ocupe de ei!!! (subliniez sa se ocupe). TreZiTI-VA!!! NU TRAIM INTR-O TARA AVANTAJATA DIN ACEST PUNCT DE VEDERE!!

Raspunde

Alex

Acum 2 săptămâni

Treziți-vă doamnă, și hai să încercăm să facem țara noastră o țară avantajoasă din acest punct de vedere, unde copii atipici să poată fi integrați în societate conform nivelului lor real și nu catalogați direct ca "înapoiați ". Nu vrea nimeni să dispară școlile speciale ci doar ca statul român să facă integrarea acestor copii în mod real și nu doar pe hârtie.
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Pe hartie si in reclamele nesarlatanilor politici. https://www.antena3.ro/actualitate/klaus-iohannis-mesaj-emotionant-unde-a-fost-presedintele-romaniei-inainte-de-craciun-392416.html
Raspunde

LIA

Acum 2 săptămâni

Societatea în care trăim are, cu siguranță, mai multe ,,dificultăți,, decat unii copii cu CES. Mentalitatea greșită a părintelui o influențează și pe cea a copiilor. Apoi se pot sesiza urmările discuțiilor la care asistă(și uneori participă)copiii acasă. La școală, bineînțeles. Dragi adulți, Învățați să fiți mai toleranți cu cei care sunt mai diferiți !!!
Raspunde

Ion Iliescu

Acum 2 săptămâni

Suntem un popor barbar si primitiv. In Romania anului 2023 NU exista facilitati pentru carucioare cu rotile, handicapati - nici macar mamele cu copii in carucior nu sunt protejate pe strada, nu au loc pe strada, nu au rampe de acces, usi speciale samd. Deja integrarea in scoli este o utopie - pentru ca in scoli exista sectele-comitet de parinti tip dulău care bine-nțeles vor "numa ce e mai bun" pentru copilul lor - promoveaza competitia si concursul - religia banilor si a avutiei - jmekereala si pretinsa superioritate. Astfel incat integrarea copiilor cu nevoi speciale devine aproape imposibila. Parintii copiilor din scoli se ocupa cu pile, cu cadouri si cu spagi (pentru printisorii lor) si nu au idee ce inseamna solidaritatea, spirtiul asociativ, comunitatea si ajutorarea semenilor. Tampitzelul lor trebuie sa fie primul si cel mai tare de la cea mai buna scoala cu cel mai bun profesor. Pacat ....
Raspunde

Marko

Acum 2 săptămâni

Ce comentarii de oameni retardați, căzuți din copac! Voi realizați măcar că la un moment dat acești copii vor deveni colegii voștri de muncă, poate manageri? De aceea este necesară integrarea în masă, tocmai pentru a învăța unii de la alții, unii despre alții, de a învăța să conviețuiți. Până la urmă, granița dintre normal/atipic este foarte fină, vedeți de exemplu Michael Schumacher, Sir Frank Williams, Sir Douglas Bader sau F. D. Roosevelt De asemenea avem cazul lui Stephen Hawking, Nick Vujicic Dar na, ei sunt din alte lume, o lume la care aspirăm, dar nu facem niciun efort de a face ca ei, de a învăța, de a cunoaște sau de a empatiza
Raspunde

Dan C

Acum 2 săptămâni

Citesc unele comentarii si ma mir si nu prea. Tot nu am scapat de mentalitatea ca "handicapatii deranjeaza, sa stea undeva departe de copii nostrii". Pai daca un copil cu CES deranjeaza ora, atunci ar trebui o gramada de copii "normali" dusi la un centru special pt ca in multe scoli disciplina e la pamant si orele se tin asa cum se tin din cauza unor copii absolut "normali"care nu respecta niste reguli elementare de disciplina. Ca parinte de copil cu handicap, cred ca ambele solutii sunt bune, si scoli speciale si integrarea. Depinde de copil in cele din urma. Fiecare e in felul lui si ce merge la unul nu merge neaparat la altul (se aplica si la copii fara probleme).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus