Niciodată județul Sibiu nu a avut atât de multe proiecte în implementare din punctul de vedere al valorii acestora, dar și al diversității, s-a lăudat într-o nouă conferință de bilanț la sediul PNL președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean. Totuși, datele privind valoarea totală a acestor proiecte jurnaliștii le-au primit după conferință. În același timp, aflat la Sibiu, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a prezentat o fișă a județului din punctul de vedere al numărului de proiecte în cadrul programelor naționale accesate de autoritățile din Sibiu, însă nici acesta nu a venit cu toate cifrele pregătite.
„Am văzut șantierele, am văzut investițiile care vor aduce beneficii directe oamenilor", a spus Raluca Turcan, în calitatea sa de președinte al PNL Sibiu. Aceasta a evidențiat importanța stabilității economice pentru protejarea investițiilor și a explicat acceptarea ordonanței de reducere a cheltuielilor ca măsură necesară pentru susținerea proiectelor viitoare.
Apoi Daniela Cîmpean, președinte al Consiliului Județean, a vorbit la modul general despre proiectele în desfășurare la nivel județean, evidențiind necesitatea de „a oferi spitale, drumuri și condiții de învățare adecvate”. Aceasta a spus că „nevoia de investiții este acută”, ținând să sublinieze că „uitându-ne în istoricul CJ, niciodată nu au fost investiții concentrate atât de mult și ca valoare, și ca diversitate ca în această perioadă”. Cîmpean nu a precizat nici valoarea proiectelor, nici perioada la care se referă. Jurnaliștii au primit aceste informații ulterior:
„În completarea informațiilor transmise la conferința de presă: valoarea cumulată a investițiilor derulate de CJS din anul 2016 este de 1,41 miliarde lei, în cadrul a aproximativ 60 de proiecte”.
Abia la finalul discursului am putut afla la ce proiecte de investiții se referă liderii PNL din Sibiu pentru care l-au invitat pe ministrul Dezvoltării: drumul Slimnic-Păuca, școala smart din Păuca, precum și ambulatoriul ce urmează să fie finalizat în cadrul Spitalului de Psihiatrie, noul sediu al școlii care va deservi copiii cu nevoi speciale care în prezent sunt găzduiți în sediul de pe strada Filarmonicii, precum și derularea lucrărilor la drumul ce leagă Broșteni de limita județului Alba.
Fișa județului
Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a venit pe jumătate pregătit la conferință. Acesta a oferit câteva cifre legate de situația implementării proiectelor la Sibiu în cadrul programelor naționale cu finanțare europeană.
„În cadrul PNDL 1 și 2 județul Sibiu a avut 832 milioane în implementare, 165 proiecte. Putem spune astăzi că din aceste proiecte 124 au reușit să finalizeze lucrările și să aibă proces verbal de recepție. Practic, județul Sibiu a atras 777 de milioane de lei. Mai avem de implementat încă 55 de implementat. Dacă facem un calcul aritmetic înseamnă că mai mult de 90% din acest program este implementat.
Un alt program – Programul Național de Investiții Angel Saligny – în care prin ordin de ministru avem 4600 proiecte de care au beneficiat aproape toate localitățile din România. Județul Sibiu are astăzi în implementare 98 proiecte în valoare de 928 milioane de lei. Până în prezent, 55 din cele 98 de proiecte sunt semnate. Valoarea este de 505 milioane de lei, din care deja am început decontarea pentru o parte din ele. Până azi, putem spune că aproape 44 milioane sunt decontate.
Avem proiecte care sunt finanțate pe distribuția de gaze: avem un buget de 168,7 milioane lei. Aproximativ 18 comunități din județ beneficiază de astfel de oportunități.
Pe PNRR, avem 131 de contracte semnate la Ministerul Dezvoltării pe cele 3 componente – valul renovării, fondul local și educație. Valoarea acestora este de 668 de milioane de lei.
Avem proiecte pe care le derulăm prin CNI: județul Sibiu are astăzi în implementare 16 contracte în valoare de 89 milioane lei.
De asemenea, prin Agenția Națională de Locuințe (ANL), avem în execuție mai multe obiective atât în municipiul Sibiu, cât și în Mediaș. Avem și patru obiective noi propuse de către administrațiile teritoriale, incluzând aproximativ 296 locuințe pentru tineri.
Avem programe care sunt derulate și pe Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară în valoare de peste 20 mln. lei pentru lucrări de înregistrare sistemică” - a enumerat Veștea.
Ministrul nu a putut spune care sunt cele patru obiective noi propuse în cadrul ANL, adică unde vor fi construite cele aproape 300 de locuințe care ar fi destinate pentru tineri.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 7620
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Echili Bratu
Acum 3 ore
Chirica
Acum 3 ore
Marcel
Acum 3 ore
L
Acum 3 ore
JD Lassabyk