Miercuri,
06.12.2023
Cer Senin
Acum
4°C

Cîmpean vorbește despre investiții fără precedent în județul Sibiu, iar ministrul Dezvoltării anunță construcția de noi locuințe pentru tineri, dar nu știe unde

Cîmpean vorbește despre investiții fără precedent în județul Sibiu, iar ministrul Dezvoltării anunță construcția de noi locuințe pentru tineri, dar nu știe unde

Niciodată județul Sibiu nu a avut atât de multe proiecte în implementare din punctul de vedere al valorii acestora, dar și al diversității, s-a lăudat într-o nouă conferință de bilanț la sediul PNL președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean. Totuși, datele privind valoarea totală a acestor proiecte jurnaliștii le-au primit după conferință. În același timp, aflat la Sibiu, ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a prezentat o fișă a județului din punctul de vedere al numărului de proiecte în cadrul programelor naționale accesate de autoritățile din Sibiu, însă nici acesta nu a venit cu toate cifrele pregătite.

„Am văzut șantierele, am văzut investițiile care vor aduce beneficii directe oamenilor", a spus Raluca Turcan, în calitatea sa de președinte al PNL Sibiu. Aceasta a evidențiat importanța stabilității economice pentru protejarea investițiilor și a explicat acceptarea ordonanței de reducere a cheltuielilor ca măsură necesară pentru susținerea proiectelor viitoare.

Apoi Daniela Cîmpean, președinte al Consiliului Județean, a vorbit la modul general despre proiectele în desfășurare la nivel județean, evidențiind necesitatea de „a oferi spitale, drumuri și condiții de învățare adecvate”. Aceasta a spus că „nevoia de investiții este acută”, ținând să sublinieze că „uitându-ne în istoricul CJ, niciodată nu au fost investiții concentrate atât de mult și ca valoare, și ca diversitate ca în această perioadă”. Cîmpean nu a precizat nici valoarea proiectelor, nici perioada la care se referă. Jurnaliștii au primit aceste informații ulterior:

„În completarea informațiilor transmise la conferința de presă: valoarea cumulată a investițiilor derulate de CJS din anul 2016 este de 1,41 miliarde lei, în cadrul a aproximativ 60 de proiecte”.

Abia la finalul discursului am putut afla la ce proiecte de investiții se referă liderii PNL din Sibiu pentru care l-au invitat pe ministrul Dezvoltării: drumul Slimnic-Păuca, școala smart din Păuca, precum și ambulatoriul ce urmează să fie finalizat în cadrul Spitalului de Psihiatrie, noul sediu al școlii care va deservi copiii cu nevoi speciale care în prezent sunt găzduiți în sediul de pe strada Filarmonicii, precum și derularea lucrărilor la drumul ce leagă Broșteni de limita județului Alba.

Fișa județului

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, a venit pe jumătate pregătit la conferință. Acesta a oferit câteva cifre legate de situația implementării proiectelor la Sibiu în cadrul programelor naționale cu finanțare europeană.

„În cadrul PNDL 1 și 2 județul Sibiu a avut 832 milioane în implementare, 165 proiecte. Putem spune astăzi că din aceste proiecte 124 au reușit să finalizeze lucrările și să aibă proces verbal de recepție. Practic, județul Sibiu a atras 777 de milioane de lei. Mai avem de implementat încă 55 de implementat. Dacă facem un calcul aritmetic înseamnă că mai mult de 90% din acest program este implementat.

Un alt program – Programul Național de Investiții Angel Saligny – în care prin ordin de ministru avem 4600 proiecte de care au beneficiat aproape toate localitățile din România. Județul Sibiu are astăzi în implementare  98 proiecte în valoare de 928 milioane de lei. Până în prezent, 55 din cele 98 de proiecte sunt semnate. Valoarea este de 505 milioane de lei, din care deja am început decontarea pentru o parte din ele. Până azi, putem spune că aproape 44 milioane sunt decontate.

Avem proiecte care sunt finanțate pe distribuția de gaze: avem un buget de 168,7 milioane lei. Aproximativ 18 comunități din județ beneficiază de astfel de oportunități.

Pe PNRR, avem 131 de contracte semnate la Ministerul Dezvoltării pe cele 3 componente – valul renovării, fondul local și educație. Valoarea acestora este de 668 de milioane de lei.

Avem proiecte pe care le derulăm prin CNI: județul Sibiu are astăzi în implementare 16 contracte în valoare de 89 milioane lei.

De asemenea, prin Agenția Națională de Locuințe (ANL), avem în execuție mai multe obiective atât în municipiul Sibiu, cât și în Mediaș. Avem și patru obiective noi propuse de către administrațiile teritoriale, incluzând aproximativ 296 locuințe pentru tineri.

Avem programe care sunt derulate și pe Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară în valoare de peste 20 mln. lei pentru lucrări de înregistrare sistemică” - a enumerat Veștea.

Ministrul nu a putut spune care sunt cele patru obiective noi propuse în cadrul ANL, adică unde vor fi construite cele aproape 300 de locuințe care ar fi destinate pentru tineri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

22 comentarii

Ceac Noris

Acum 3 săptămâni

Madam ,aveti grija sa nu depasiti China la investitii !! Mai bine ramâneti la stadiul de proiect si studii de fezabilitate ca la alea va pricepeti de minune !!
Raspunde

Morpheus

Acum 3 săptămâni

au terminat spitalul si tunelul pe sub padurea dumbrava, acum doar cerul mai e limita. Miroase a an electoral, luati-va aspirinele ca ne vor da pe spate cu realizarile, nu suntem pregatiti pentru atata competenta.
Raspunde

Alex

Acum 3 săptămâni

Sunt bune și binevenite, dar, mă așteptam la spital, centură și centru de reciclare
Raspunde

Carcotel

Acum 3 săptămâni

Se apropie alegerile, madama a spus ca mai vrea cel putin inca un mandat, (...) 

*Mesaj cenzurat din cauza limbjului calomnios.

Raspunde

Miki maus

Acum 3 săptămâni

... as vezi ca apare si un spital....
Raspunde

Van Dam

Acum 3 săptămâni

După cum bine vedem, in jurul nostru a început concursul national "Minciuna Electorală" ediția 2024. Toți "actorii" teatrului politic au intrat în șarada minciunilor electorale... Incepe "dijmuirea" IMM-urilor de "primul cofetar" al țării cu ajutorul lacheilor din aparatul bugetar... Pensiile vor fi mărite...pe hârtie, 23% dați pe "șest" aparatului "represiv din ANAF și alte multe astfel de mizerii promovate cu nesimțire și tupeu...
Raspunde

Dumitru

Acum 3 săptămâni

ABURELI ELECTORALE.
Raspunde

Unul

Acum 3 săptămâni

Oare de ce nu au spus că 220 de milioane sunt în stadionul FC hermanștat, când Sibiul nu are grădinițe și școli, de învață copiii în schimburi, ca în fabrică? Alte 320 de milioane sunt în aeroportul care nu are zboruri. Aproape jumătate din banii de care spun că au fost investiți în județul Sibiu de CJ din 2016 sunt numai în astea două tunuri. Nici acum nu fac grădinițe și școli, deși Sibiul încă e în creștere, datorită migrației. Fac pentru cei cu nevoi speciale, ok, dar nu grădinițe și școli pentru toți copiii. Primăria e a mafiei pe față, cu 3km de pistă pentru biciclete la costul a 2km de autostradă, adică peste 11mil de euro. Alt jaf și ăsta! Practic, mafiile ce controlează primăria s-au folosit de municipiul Sibiu ca să fure banii UE. Iar ăștia au tupeul să spună că fac și câteva sute de locuințe pentru tineri, dar la Mediaș, nu la Sibiu și habar nu au unde. Deci nu numai ca e apă de ploaie față de ce trebuie Sibiului dar ...tot fac. De fapt, la Sibiu nu e nimic făcut cu adevărat pentru oameni, totul este pentru mafii. Pentru oameni... bâlciuri de crăciun-fake în post, octobăr-beții la târgul porcilor, alte circuri în Piața Mare, despodobit orașul înainte de Sf. Ioan când românii își incheie sărbătorile de iarnă și alte mizerii de astea. Interesant și Veștea, ăsta, acum 10 ani era tehnician (nici măcar inginer) la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice în Orașul Stalin, adică Brașov, iar azi e ditamai ministrul la un minister plin de bani. Ce înseamnă să te racoleze serviciul potrivit și să fii omul cu semnătura perfectă! Sau or fi toți secu/kgb la Sibiu, cu CJ și Raluca T. școlită la Moscova după '89, te pomenești? :-)))
Raspunde

Unul

Acum 3 săptămâni

Ce strategie NKVD folosiți. Afișați comentariul numai după 15 ore, ca să nu mai fie citit de majoritatea cititorilor articolului. Să vă fie rușine, bolșevicilor.
Raspunde

R.

Acum 3 săptămâni

Daca tot sunteti asa nostalgic, pe vremea lu Ceauseacu erau 22 de milioane de oameni si cu toate scolile astea din Sibiu parca aveau loc toti. Scoli sunt, multe degeaba, o crescut nivelul de toti vor sa duc copilul la scolile alea bune, tot plodul trebuie sa traverseze Sibiul din Selimbar sau Cisnadie sa invete in sala aia cu 25-30 de elevi. Inainte incapeau 40, acum nu mai fac fata profesorii. Gradinite si crese s-au tot facut, sunt de alea private cate vrei. De acord ca investitiile sunt cam degeaba, mai ales la cat au costat, dar nici de scoli si gradinite nu am avea nevoie aici in Sibiu, sa le faca in Selimbar, Sura Mare sau Cisnadie ...
Raspunde

Solomon

Acum 3 săptămâni

Astea-s ca și problema cu inflația care scade(zic ei!) dar prețurile cresc(zicem și constatăm noi!)!Oricum nu te poți hrăni totdeauna cu minciuni!Toate au un capăt!Un singur lucru este cert și sigur:NICIODATA eu și toți cunoscuții mei nu vă vom mai vota,orice veți face!
Raspunde

Emil

Acum 3 săptămâni

Tinerii nu stiu sa munceasca cinstit precum nesarlatanul Iohannis.
Raspunde

Vlad

Acum 3 săptămâni

Doar n-o doare gura pe doamna Cîmpean să bată câmpii cu promisiuni. Apropo, unde a avut loc conferința asta, în holul noului spital judetean?
Raspunde

Astronauta

Acum 3 săptămâni

Din pacate suntem inca la nivelul la care vorbeste aceasta femeie. Se apropie alegerile si incep fabulatiile
Raspunde

Predescu claudiu

Acum 3 săptămâni

Doamna Presedinte Cimpean ! Vrea sa introduc reteaua de apa in Toparcea ! Sunt acolo niste locuitori si un centru de zi pentru persoanele in varsta si nu au apa potabila. Suntem la sfarsitul anului 2023 ! Prin sat trece si magistrala de apa pentru localitatile de pe valea secaselor. Cum pot sa fac sa fiu un bun liberal si sa introduc retelele de apa ?
Raspunde

Bogdan Trif

Acum 3 săptămâni

Acesta e dovada de netăgăduit că trăim într-o țară în care putem scrie orice în numele oricui. Interesant e că se găsesc destui proști care să și creadă.
Raspunde

Unul

Acum 3 săptămâni

Ați observat, domnule Predescu, cum publică comentariile pertinente, ca ăsta al dumneavoastră, foooarte târziu? Asta e o tehnică de manipulare a opiniei publice, cu iz neobolșevic. Comentariul lui Claudiu, de sub cel al dumneavoastră, a fost scris la o oră după cel al dumneavoastră, dar a apărut cu foarte multe ore înainte, când articolul era "cald" și citit. Dacă dumneavoastră scrieți lucruri concrete, adevărate... nu e bine la conducerea de partid și de stat... care controlează prin cenzură oficială presa și libertatea de exprimare... Oare libertatea asta e scrisă pe undeva? Parcă în toate constituțiile relativ democratice, nu?... De la Magna Charta Libertatum încoace.
Raspunde

Claudiu

Acum 3 săptămâni

Doar vorbește și la stadiul asta o sa rămână...
Raspunde

Dfhj

Acum 3 săptămâni

a inceput campania electorala cu propunerile virtuale din pix asa cum este si nou spital judetean VIRTUAL si aeroportul cu terminal extins fara curse si in curand si fara oameni si care in maxim 1 an nu va mai avea licenta de a putea primi zboruri si va ramane un morman de beton si fier in utilizarea NATO
Raspunde

Unul

Acum 3 săptămâni

Mă întrebam, anterior, cum de Veștea o ajuns din tehnician (nici măcar inginer) la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice în Orașul Stalin, la Brașov, în mai puțin de 10 ani ministru la un minister plin de bani. Mai spuneam că e știut public că banii mulți au fost cheltuiți pe stadion și aeroport, când Sibiul nu are școli, grădinițe, parcări și transport public eficient. Și dădeam o explicație, plauzibilă, cum e posibil. Dar... siguranța națională... a hoților... nu l-a publicat nici măcar cenzurat! SRI de partea cui ești tu oare? Că salariile oficiale vi le plătesc cetățenii români și puterea tot cetățenii români v-o dau.
Raspunde

Altul

Acum 3 săptămâni

Veștea *** mesaj cenzurat din cauza limbajului calomnios folosit *** :-) Probabil că nu-i place nici lui cum e pus să gireze jafurile de la Sibiu. Când o să cadă clanul lui Iohanis o să intre și el. Iar clanul o să cadă.

Raspunde

Altul

Acum 3 săptămâni

Am spus că Veștea arată stresat. De parcă ar fi rănit ca urmare a unei așchii de lemn care i-a intrat sub unghie, sau în corp. Iar voi, ziceți că e calomnie. Mie îmi era milă de impostor, de fapt.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus