Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

FOTO Proiect: Cum vor arăta Serele Sibiului. Pepinieră cu 40 de specii de arbori și 16 specii de arbuști la marginea orașului

FOTO Proiect: Cum vor arăta Serele Sibiului. Pepinieră cu 40 de specii de arbori și 16 specii de arbuști la marginea orașului

198 de mii de lei a costat documentația care propune reconstrucția Serelor Sibiului de la marginea Sibiului. Agorapolis, firma de arhitectură din București care a realizat documentațiile urbanistice pentru zone de agrement în Cîmpșor a încheiat lucrările la faza DALI pentru reconstrucția serelor orașului.

”Serele Municipale din Sibiu vor fi reconstruite, iar o pepinieră cu 40 de specii de arbori și 16 specii de arbuști va fi amenajată pentru dezvoltarea unui centru de cercetare în domeniul ecologiei urbane.

Agorapolis a elaborat studiul de fezabilitate pentru acest proiect verde, care va conține și o zonă pentru vizitatori, amenajată sub forma unei grădini.

Ce propunem: O seră de 2400 mp; O pepinieră de arbori și arbuști cu șapte sole, poziționate cu precădere în jumătatea dinspre sud-vest; O grădină de prezentare cu o varietate largă de plante pentru accesul publicului; Depozite de pământ și compost; Sistem de irigații  prin aspersie sau picurare cu toate echipamentele aferente”, anunță Agorapolis pe pagina de Facebook.

Ce înseamnă Faza DALI: Documentație se realizează la începutul unui proiect pentru a decide dacă proiectul de intervenție asupra unei clădiri vechi este fezabil tehnic și economic.

Demolate pentru că ”se află într-o stare de degradare foarte avansată”

Administrația Sibiului a anunțat în mai 2022 că a lansat procedurile de demolare și reconstruire a serelor și reamenajare a pepinierelor Serviciului pentru administrarea parcurilor și zonelor verzi. Serele au fost construite cu mai bine de jumătate de secol în urmă.

Situate pe strada Anul 1970, din zona cartierului Gușterița, serele și pepiniera Serviciului pentru administrarea parcurilor și zonelor verzi ocupă o suprafață de aproape 3,9 ha de teren.

În 1969, aici au fost date în folosință două sere, o pepinieră și o clădire administrativă. Din investiția de acum 52 de ani a mai rămas funcțională doar o parte.

”În prezent, aceste sere se află într-o stare de degradare foarte avansată, una dintre ele fiind scoasă din uz în totalitate (1.818 mp). Cea de-a doua seră (1.898 mp) se află încă în exploatare, dar în condiții ineficiente și de risc. Zona de pepinieră care se întinde pe aproximativ 27.000 de mp este dezafectată și nu se mai află în exploatare din anul 2016. În amplasament se mai regăsește o seră mai mică (500 de mp) construită în anul 2014 care se exploatează în condiții normale”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu, în documentația pregătită pentru atribuirea unui contract estimat la un sfert de milion de lei, fără TVA.

În 2014, când încă mai funcționau serele și pepiniera, acestea asigurau 60% din materialul dendro-floricol utilizat în parcurile şi zonele verzi ale orașului, restul fiind achiziționate.

Ce se propune

În total, Agorapolis propune aici construcția unei pepiniere de 30.080 de metri pătrați cu 7 sole pentru plantarea unor specii de arbori, un solă pentru plantarea arbuștilor și plantații pentru plante cu rol de umbrire sau cu role de protecție, dar și o grădină de prezentare de 280 mp.

”Amplasată la nord-vest față de clădirile administrative, grădina de prezentare se constituie într-un spațiu de primire pentru vizitatori și care, totodată, are rolul de a oferi exemple referitoare la tipologii de plante, la modul în care diverse specii se dezvoltă și la lucrările necesare pentru gestionarea acestora”, se precizează în document.

Ar urma să fie construite de asemenea zonă pentru resturi lemnoase și pentru compost, precum și o platformă pentru manevrarea echipamentelor, a utilajelor și materialului săditor.  Totodată ar urma să fie construită o seră de 2.480 mp.

În noile sere ar urma să fie crescuți arbori precum mesteacăn, magnolie, salcie, tei, gutui japonez, alun, brad de caucaz, salcâm japonez, salcâm roșu și chiparos de California.

Proiectul poate fi văzut aici

Sursa foto: Agorapolis

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Sz

Acum 2 săptămâni

Prostii , ce bine ar arata acolo niste blocuri
Raspunde

Carcotel

Acum 2 săptămâni

Acuma cautati sa replantati ce ati defrisat in ultimii 4-5 ani sau ce?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus