Duminică,
03.12.2023
Parțial Noros
Acum
-1°C

Iohannis, în turneu în Africa: „Kenya poate conta pe România”

Iohannis, în turneu în Africa: „Kenya poate conta pe România”

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, marţi, de omologul său kenyan, William Ruto, la State House Nairobi. Iohannis a început azi un turneu în țările africane, unde, spune el, vrea să „redinamizeze relațiile noastre”, Kenya având un rol esențial în demersurile strategice ale României. După Kenya, președintele României urmează să viziteze Tanzania, Republica Cabo Verde şi Senegal.

Cei doi şefi de stat au avut convorbiri tete-a-tete, urmate de convorbiri oficiale şi au semnat apoi documente bilaterale privind mediul şi cooperarea politică, după care au susținut declaraţii de presă comune.

Kenya este unul dintre partenerii tradiţionali ai României în Africa de Est, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, la finalul întrevederii avute la Nairobi cu omologul său kenyan, William Ruto, citat de Agerpres.

Şeful statului a declarat că vizita sa în Kenya are loc într-un "context foarte special", după adoptarea în premieră în România a Strategiei Naţionale pentru Africa, şi face parte din eforturile de "redinamizare" a relaţiilor cu ţările de pe acest continent.

"România şi Kenya au o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect și încredere reciprocă", a arătat Iohannis, care a apreciat că această ţară este "un exemplu de stabilitate politică şi de tranziţie democratică în Africa de Est".

Potrivit preşedintelui, Kenya este, totodată, un hub economic, financiar, de transport şi dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune.

"Consultările noastre de astăzi au reconfirmat că avem teme de interes comun şi poziţii similare faţă de provocările globale actuale. Astfel, am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât şi pentru Kenya: protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice, protecţie civilă, educaţie, digitalizare, energie verde. Mi-am exprimat aprecierea pentru rolul de lider asumat de preşedintele Ruto şi Kenya în gestionarea eficientă şi combaterea schimbărilor climatice şi am convenit ca administraţiile noastre să coopereze mai strâns în acest domeniu", a completat Klaus Iohannis.

Şeful statului a menţionat că a identificat "un potenţial major de cooperare între România şi Kenya în domenii precum biodiversitate şi păduri, digitalizare pentru dezvoltare durabilă, educaţie pentru mediu şi schimbări climatice, tranziţie energetică şi răspuns eficient la dezastre naturale şi insecuritate alimentară".

El a încurajat oamenii de afaceri din Kenya şi din România "să demareze proiecte comune, atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe, inclusiv în domenii legate de tranziţia digitală şi tranziţia verde".

Conform lui Iohannis, Kenya "poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană", temă abordată şi de preşedintele William Ruto în intervenţia sa: „Instrumente precum Global Gateway şi iniţiativa Team Europe oferă oportunităţi concrete în acest sens. Voi încuraja instituţiile şi companiile româneşti să se implice suplimentar în implementarea lor, inclusiv cu implicarea Kenyei", a transmis preşedintele Iohannis.

El a vorbit şi despre evaluările României în privinţa războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv privind efectele acestuia asupra securităţii alimentare a statelor din Africa. „Am prezentat şi contribuţia României la facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina - pentru a asigura securitatea alimentară globală. România a luat măsuri consistente şi a investit în infrastructură pentru a putea asigura, de la începutul războiului, tranzitul a peste 30 de milioane de tone de cereale din Ucraina către pieţele globale, inclusiv Africa, şi vom continua cu o capacitate crescută", a completat el.

Klaus Iohannis a evidenţiat că România susţine "eforturile pe care preşedintele Ruto le depune, în cooperare cu partenerii internaţionali, pentru găsirea celor mai bune soluţii la dosarele de criză din Africa".

Amintim că Iohannis a plecat din Sibiu în turneul din Africa.

Fotografii: Administrația Prezidențială

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1103

Comentarii

7 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

Amploarea galactica a demersului diplomatic este clarificat aici:https://www.catavencii.ro/editorial/ce-cauta-neamtul-in-tanzania/
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

Daca nu v-ati lamurit,incercati aici:https://www.catavencii.ro/pnl-i-a-devenit-mic-lui-iohannis/ Par glume da' nu-s!
Raspunde

Muresan

Acum 2 săptămâni

O ia pe urmele lui Ceausescu. O sa devina al doilea geniu din Carpati. Macar Ceausescu, dupa un asemenea turneu , se intorcea cu oarece contracte . Cred ca dl. Johannis se intoarce cu doamna de mana...
Raspunde

Când face 100% turism, pune placa și mediul și poluarea

Acum 2 săptămâni

Declarații kwi in Chile, aprilie 2023: "Mă refer la dezvoltarea schimburilor comerciale și a investițiilor, la energie verde, mediu și schimbări climatice, la protecție civilă, educație, cultură, cercetare, inovare, dar și digitalizare."
Raspunde

Valjan

Acum 2 săptămâni

MADAGASCAR 6 - King Jules Aventuri in Kenya!!!
Raspunde

Barbu

Acum 2 săptămâni

Parca s-au dus in luna de miere nicidecum sa faca negocieri cu tara respectiva.

Raspunde

Gospodina

Acum 2 săptămâni

Dar Romania pe cine (mai) poate conta, dle presedinte? Pe oamenii politici, in niciun caz. Au demonstrat ce pot!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus