Miercuri,
06.12.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Este nevoie de sânge la Sibiu. Directorul centrului: „Nevoie mare este de cei cu Rh negativ dar și cei cu Rh pozitiv sunt de ajutor”

Este nevoie de sânge la Sibiu. Directorul centrului: „Nevoie mare este de cei cu Rh negativ dar și cei cu Rh pozitiv sunt de ajutor”

Directorul Centrului de Transfuzii Sibiu, Livia Mareș, face apel la sibieni pentru donare de sânge. Este mare nevoie de sânge pentru cei din spitale, iar în ultimul timp  numărul donatorilor este mic.

„Având în vedere ca în această perioada vin puțini donatori de sânge facem apel la sibieni să se gândească la semenii lor internați în spital care au nevoie de produse sanguine. Nevoie mare este de cei cu Rh negativ dar și cei cu Rh pozitiv sunt de ajutor. De obicei adresabilitatea era mai mare în lunile de toamnă, dar anul acesta numărul celor care vin este scăzut”, spune Livia Mareș.

Sibienii trebuie să știe că, pentru a dona, nu trebuie neapărat să facă lucruri speciale. Dacă și-au propus să vină într-o anumită zi să doneze este bine cu o zi înainte, nu neapărat să țină un regim strict, dar să fie un regim fără grăsimi, fără alcool. Pot mânca, inclusiv la centru, înainte de donare un sanviș sau ceva ușor.

„Dacă mănâncă cu o oră, două înainte de donare, nu se modifică nimic în sânge. Este chiar indicat uneori pentru că nu riști să ți se facă rău. Dar revin, donatorii trebuie să se gândească că acel sânge va ajunge la cineva. Să se gândească dacă ei ar fi să primească sângele cum ar vrea să fie și atunci vor ști ce pot mânca. De asemenea, trebuie să nu se știe cu niciun fel de boli cronice care ar putea afecta primitorul, să răspundă cinstit la chestionarul pe care trebuie să-l completeze”, spune Livia Mareș.

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

-vârsta: 18-60 ani;

-greutate: femei – peste 50kg; bărbați – peste 55kg;

-pulsul: 60-100 bătăi pe minut;

-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli

infecțioase, etc.);

-să nu aveți alergii severe

-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

-să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);

-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;

-să nu fiți în perioada menstruală sau 5 zile după;

-să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.

Înainte de donare:

Luați un mic dejun bogat în vitamine (fructe, legume), fără grăsimi și fără proteine animale (unt, produse lactate, carne) și cu aport de lichide: ceai, apă, sucuri naturale de fructe, cafea.

Fără alcool în ultimele 48h

Fără fumat 1h înainte

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Trotineta

Acum 2 săptămâni

Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului calomnios folosit

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus