Marţi,
28.11.2023
Innorat
Acum
5°C

Proteste spontane în Sibiu la TBC și Psihiatrie. Personalul TESA anunță blocarea salariilor în spitale în luna decembrie

Proteste spontane în Sibiu la TBC și Psihiatrie. Personalul TESA anunță blocarea salariilor în spitale în luna decembrie

După DSP, Casa de Pensii și AJOFM vineri, 17 noiembrie, personalul TESA din spitale a început un protest spontan. Sibiul s-a alăturat protestului cu angajați ai Spitalului TBC și Spitalului de Psihiatrie. Oamenii au ieșit în fața spitalelor cu pancarte prin care și-au arătat nemulțumirea. Au protestat timp de o oră între 12.00 și 13.00.

Personalul nemedical din Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Sibiu și Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, care sunt spitale de monospecialitate, protestează pentru a atrage atenția guvernanților cu privire la faptul ca prin legile și ordonanțele așa-zise „ale Austerității” pe care le-au adoptat succesiv în ultima perioada. Sindicaliștii transmit că există temeri întemeiate cu privire la faptul că veniturile salariaților ar putea scădea drastic.

„Vorbim despre pierderi cuprinse între 250 și chiar peste 1000 de lei, în condițiile în care este posibil ca pentru personalul nemedical să nu mai poată fi  acordat cuantumul sporurilor pentru condiții deosebit de periculoase. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că personalul nemedical, personal tehnic administrativ, personal cu studii superioare, studii medii și muncitori, a fost scos din Anexa 2, Sănătate și introdus în Anexa 8, Administrație, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017”, se arată într-un memoriu care va fi depus către factorii decidenți, prin intermediul Uniunii Naționale a Sindicatelor TESA din Sănătate.

În acest memoriu se mai precizează că în spitalele în care se tratează tuberculoză sau în spitalele de Psihiatrie este justificat ca întreg personalul sa primească sporul pentru condiții deosebit de periculoase.

„De altfel, proiectul prin care Camera Deputaților a aprobat majorările salariale pentru angajații din Casele de Sănătate, a fost inițial aprobat de Senat încă din luna martie. Acel proiect, PLX nr.172/2023 conținea, la punctul 4,  inclusiv această prevedere - respectiv dreptul întregului personal care lucrează în spitale TBC, psihiatrie, infecțioase etc. de a beneficia de un spor pentru condiții deosebit de periculoase.

Lege privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătății –  proiect de lege adoptat de Senat în ședința din 13 martie 2023, cu respectarea prevederilor articolului 76 alin. (2) din Constituția României, republicată

Art. I , lit.b) se modifică și va avea următorul cuprins:

  1. b) pentru condiții deosebit de periculoase: pentru personalul din unități, secții și compartimente de boli infecțioase, leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromusculară și neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistență medicală de urgență (…) cuantumul sporurilor este de până la 85% din salariul de bază. Nivelul sporului se stabilește de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli”.)”, se mai arată în memoriul semnat de Odeta Veștemean, președintele sindicatului TESA din Sibiu.

Sindicaliștii spun că atât acel articol, cât și altele, care ar fi conținut prevederi în avantajul angajaților din spitale, nu doar din Casele de Asigurări de Sănătate, au fost eliminate la votul din Camera Deputaților de marți, 14 noiembrie.

În aceste condiții se va protesta pentru a atrage atenția guvernanților să nu scadă veniturile aflate în plată în acest moment,  mai ales că inflația și puterea de cumpărare au atins cote alarmante la momentul actual!

„Vrem să înceteze discriminarea la care este supus personalul nemedical din spital, în condițiile în care guvernanții nu înțeleg că personalul medical și nemedical sunt o echipă, doar împreună putând asigura funcționarea la cote optime a unui spital!”, mai transmit aceștia.

Fără salarii în decembrie în spitale

Pe de altă parte, la nivel național, personalul (TESA ) anunță că ar putea bloca acordarea salariilor în spitale în luna decembrie 2023, dacă Guvernul va continua să ignore cu desăvârșire această categorie importantă de personal, fără de care nicio unitate sanitară nu ar putea funcționa.

„Considerăm o sfidare faptul că marți, 14 noiembrie, personalul discriminat TESA, care asigură practic administrarea si întreținerea spitalelor, a fost din nou „eliminat” din Proiectul Legislativ(PLX 172/2023), proiect privind modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. În urma votului parlamentarilor, doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din CNAS a fost acceptat (2.500 salariați). Prin urmare, amendamentul adoptat de SENAT și pentru personalul nemedical – TESA - Administrativ (30.000 de salariați) a fost respins de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaților (documente atașate). Dacă aceste soluții se pot găsi doar când se pornesc acțiuni greviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci și personalul TESA este dispus ca după ani și ani de frustrări să pună pixurile jos, constatând că altfel va rămâne și în continuare ignorat la infinit, pe post de cenușăreasă a sistemului sanitar, trimisă la colț cu fiecare ocazie legislativă. Reamintim că personalul TESA a fost total discriminat în actuala Lege a Salarizării si exceptat de la orice fel de stimulent sau majorare de-a lungul ultimilor 7 ani în comparație cu personalul medico-sanitar, îndurând permanent o umilință și o discriminare salarială nemaiîntâlnită în niciun alt sistem sanitar din UE!”, se arată într-un comunicat trimis de sindicaliștii TESA.

Aceștia subliniază și faptul că au fost excluși de la acordarea stimulentelor prevăzute în OUG 63/2023.

„Precizăm că din această categorie de personal fac parte atât salariați cu studii superioare (ex: economiști, juriști, ingineri, cât și colegi cu studii medii și muncitori). În condițiile în care în prezent nu putem avea nicio garanție că discriminarea din sănătate va fi într-adevăr eliminată, în noua lege a salarizării (care, oricum, se pare că se va aplica cel mai devreme în anul 2025), Uniunea TESA din sănătate solicită Guvernului și Parlamentului să găsească de urgență o soluție de compensare a personalului nemedical din spitale așa cum a găsit și pentru personalul din CNAS. Solicităm de asemenea soluții pentru ca niciun venit în plată să nu scadă în spitalele de monospecialitate, în urma aplicării Legii „Austerității” (Leg.Nr. 296/2023) și soluții pentru ca salariile personalului medical să fie indexate cel puțin cu nivelul inflației, care la acest moment atinge cote alarmante.

Vă reamintim că în Sibiu, în momentul de față, angajații din alte trei instituții protestează. Cei de la Casa de Pensii au intrat în cea de-a 11 - a zi, iar pentru angajații din DSP și AJOFM a fost a treia zi de protest. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 săptămână

Ziceti pe nume, vreti statut special la hotii si talharii precum in Justitie si MAI. https://www.sebitoriale.ro/super-tare-super-tare-spaga-mea-e-cea-mai-mare/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus