Miercuri,
29.11.2023
Light Intensity Drizzle
Acum
2°C

Patricia, Cristina și Cosmin sunt cei mai tineri dascăli din Sibiu. Predau în școli de la sat și iubesc fiecare clipă de la catedră

Patricia, Cristina și Cosmin sunt cei mai tineri dascăli din Sibiu. Predau în școli de la sat și iubesc fiecare clipă de la catedră

Patricia are 18 ani și este profesor de sprijin, Cristina are 19 ani și este învățătoare, iar Cosmin are 20 de ani și predă fizica și chimia la gimnaziu. Aceștia sunt cei mai tineri oameni care predau la catedrele din județul Sibiu, potrivit Inspectoratului Școlar Județean. Toți trei sunt tineri pasionați și dedicați care și-au ales meseria din dragoste pentru copii și chiar dacă sunt la început de drum sunt deciși să-l continue pe aceeași direcție.

Patricia Elena Pop este cel mai tânăr cadru didactic din județul Sibiu. Fata are 18 ani și este profesor de sprijin la Liceul Tehnologic ,,Ioan Lupaș’’ din Săliște. În același timp, este studentă în primul an la Facultatea de Psihologie din Sibiu. Tot în primul an este și în învățământ. „Abia ce am terminat liceul”, spune Patricia.

Profesorii de sprijin lucrează cu copii care trebuie integrați în învățământul de masă, iar Patricia spune că lucrează cu destul de mulți copii. Aproape dublu.

„Lucrez cu 21 de copii, când ar fi trebuit să am 12 maxim. În mod normal ar trebui să mai am un coleg sau o colegă, dar este bine și așa. Nu neapărat îmi îngreunează munca, dar dacă aș fi avut 12, cât era maxim, eu aș fi putut lucra mai des cu ei și i-aș fi ajutat mult mai mult.”

Patricia în cabinetul ei 

Patricia a terminat Liceul Pedagogic „Andrei Șaguna din Sibiu” și spune că din ultimul an a știut că asta vrea să facă.

„Mătușa mea, tușica așa cum îi spun eu, este tot profesor de sprijin și întotdeauna mi-a plăcut ceea ce face ea, dar nu m-am gândit că voi ajunge să fac și eu. Dar îmi palce. Chiar foarte mult și sunt decisă să rămân în domeniu.”

Fata spune că sunt suficiente lucruri care ar trebui schimbate în învățământul românesc, dar cel mai important i se pare adaptarea la vremurile actuale.

„Școlile trebuie tehnologizate. Este nevoie de profesori tineri și implicați care să se adapteze copiilor și să aplice metode  de predare atractive și potrivite vârstei lor. Îi văd cât de fericiți sunt atunci când intru la clasă, pentru că de multe ori merg după copiii de care mă ocup să-i iau în cabinetul meu”, spune Patricia.

Fata îi ajută să înțeleagă româna și matematica și spune că se simte sprijinită de colegii săi profesori. „La liceul de la Săliște este un colectiv foarte frumos și am reușit să mă integrez foarte ușor”, spune fata. Este în culmea fericirii când realizează că elevii ei înregistrează progrese, fie ele cât de mici.

„Mă simt foarte bine alături de copii și-i văd că mă iubesc.”

Patricia este de loc din Orlat și este o tânără pasionată de pictură și motoare. Are carnet și își conduce motocicleta de la 16 ani. Cum locuiește în localitatea ei natală fata spune că face zece minute până la școală, iar cu facultatea se descurcă pentru că există înțelegere.

„Fac facultatea la zi, dar pentru că am dus adeverință că muncesc, profesorii sunt înțelegători. Am de lucrat suplimentar față de colegii mei, dar mă descurc. Și chiar dacă trebuie să ajung la facultate, tot nu este greu pentru că de la Săliște la Sibiu fac 20 de minute”, spune Patricia.

Fata își dorește acum să termine facultatea și masterul, ca mai apoi să-și poată da definitivatul pe un post de profesor de sprijin.

„Dacă se va putea, mi-aș dori să rămân chiar pe acesta, de la Săliște”, încheie Patricia.

Să predea a fost cel mai mare vis

Cosmin Cristian Popescu are 20 de ani și este cel mai tânăr profesor de gimnaziu din județul Sibiu. Băiatul predă chimie și fizică la Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari și doar chimie la Școlile Gimnaziale din Poplaca și Gura Râului.

„Îmi doream asta de mult, de când eram copil. Cred că m-am născut cumva cu pasiunea de a preda pentru că nu pot spune că am avut exemple apropiate în familie”, spune Cosmin.

Intrarea lui în sistemul de educație a fost oarecum neașteptată, dar de bun augur.

„Mi s-a propus anul trecut să merg pe un post, câteva ore, timp de câteva săptămâni și iată că deja sunt în al doilea an. Nu am luat decizia repede, ci am cântărit-o bine, iar după ce am dat un examen am ajuns la catedră, iar acum nu regret deloc”, spune Cosmin.

Băiatul a terminat Liceul Economic din Sibiu și acum este student la Facultatea de Științe Economice. Spune că se descurcă și predatul și cu învățatul și face față cu brio sesiunilor.

„Am înțelegere din ambele părți: și de la școli și de la facultate, iar asta este foarte important pentru mine, pentru că pot să merg înainte.”

Cosmin spune că în mijlocul copiilor este așa cum și-a imaginat: frumos și motivant. Povestește că și-a găsit echilibrul la catedră testând.

„Mi-a fost greu la început. De teamă că nu voi fi luat în serios de elevii mei, pentru că sunt tânăr, am fost autoritar și sever. Mi-am dat însă seama, pentru că simțeam ceva de la copii, parcă. Așa am realizat că nu este ok ce fac. Apoi am fost prea prietenos și riscam să cad în altă capcană. Cumva, încercând ambele metode, am reușit să-mi găsesc echilibrul, iar astăzi sunt mândru și de mine și elevii mei care m-au ajutat să-mi găsesc calea.”

Cosmin povestește că a discutat deschis cu ei, și-a cerut scuze pentru momentele în care a crezut că a greșit și împreună cu elevii lui a făcut un pact: „când este de făcut treabă este de făcut treabă și când este de distracție este de distracție. Povestim, râdem, cântăm, dansăm, desenăm, câte nu mai facem”, spune tânărul profesor.

Despre cum funcționează sistemul de învățământ deocamdată nu și-a format o părere, dar s-a lovit de o birocrație pe care o consideră stufoasă și în mare parte inutilă.

„Acum nu spun să nu existe o planificare, un plan de lecție, dar de la asta și până la ce avem noi de făcut aproape pentru fiecare pas este cale lungă. Numai hârtii și hârtiuțe și să fim serioși, când ești la catedră, în fața copiilor, nu mai stai să te uiți pe nicio hârtie, pentru că totul vine natural. Acele hârtii nu fac altceva decât să umple dosare”, spune Cosmin.

Nu este însă descurajat pentru că, deși are doar 20 de ani nu se vede făcând altceva.

„Mi-am îndeplinit printre cele mai mari visuri. După ce termin facultatea mi-aș îndrepta atenția către Liceul Economic. Ar fi extraordinar să ajung să predau acolo unde am fost eu elev. Adevărul este că nu mă vad făcând altceva. Am tot încercat tot felul de joburi, dar niciunul nu mi-a plăcut atât. Îmi place să stau în mijlocul copiilor. Îmi place că sunt foarte deschiși cu mine și putem vorbi despre orice. Îi las să-și spună punctul de vedere și niciodată nu-i critic pentru asta. Cea mai mare realizare a mea la catedră de până acum este că am reușit să-i fac să iasă la tablă fără teamă. Ba din contră, la mine la oră, le place să iasă la tablă. Este una dintre cele mai mari satisfacții”, spune Cosmin.

În timpul liber tânărul profesor spune că-și petrece o parte din timp pe social – media pentru a afla noutăți și în plimbări lungi. De asemenea se implică în cât mai multe proiecte și la facultate și la școli.

„Nu-mi place să stau. Trebuie să fac ceva mereu.”

În momentul de față tânărul se concentrează pe munca sa la catedră.

„Cu o zi înainte de școală mereu mă gândesc să fac ceva nou cu copiii, sa fac lucruri care să-i ajute și în viitor pentru că din mana mea mi-aș dori să iasă în primul rând oameni, să aibă caracter și mereu le spun asta. Uneori mă mai gândesc cum aș putea să-i ajut pe partea lor artistică pentru că am foarte mulți copii talentați și foarte talentați și mereu le propun să meargă la cercuri sau ateliere specifice. Mă gândesc cum aș putea să-i ajut și mai mult să își îndeplinească visurile. Mereu le spun că-i voi susține să facă absolut orice își doresc și că sunt acolo pentru ei. Planurile mele sunt înclinate spre copii fiindcă ei sunt cei mai importanți pentru mine”, încheie Cosmin.

Iubește copiii de când se știe

Cristina Maria Florea are 19 ani și este cea mai tânără învățătoare din județul Sibiu. Este primul ei an în învățământ și are 16 fluturași în Clasa Pregătitoare de la Școală Gimnazială ,,Andrei Șaguna” din Șura Mare.

La fel ca Patricia, Cristina a terminat și ea Colegiul Pedagogic din Sibiu, iar acum este studentă în primul an la Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic. De fapt, cele două au fost colege de clasă și sunt bune prietene. Cristina face facultatea la ID pentru a nu lipsi de la catedră. Cristina spune că-i plac copiii dintotdeauna.

„Am și o soră cu zece ani mai mică decât mine și mi-a plăcut foarte mult să mă joc cu ea, să o ajut la teme. Apoi am avut o învățătoare minunată care m-a inspirat și pe care o am și astăzi alături și mă ajută cu sfaturi. Maria Muntean este numele ei și a fost o învățătoare foarte caldă care tot timpul ne iubea și ne dădea sfaturi. Doar de bine pot să vorbesc despre ea. A fost foarte, foarte bună și atât de multe lucruri am învățat de la ea.”

Cristina alături de fluturașii ei

Munca la catedră este așa cum și-a imaginat, însă, Cristina simte că este la început. Își dorește să se perfecționeze și să le fie cât mai de folos copiilor. Vrea să ajungă un învățător la curent cu metodele noi, să fie deschisă față de copii și să le inspire încrederea de a vorbi la oră, de a pune întrebări, de-ai spune ce le place și ce nu le place. Își dorește să-i aibă aproape.

„Nu cred că-mi va fi greu să-mi ating scopurile pentru că sunt o persoană caldă și îmi place foarte mult să lucrez cu ei și am răbdare. Îi iubesc și mă iubesc și așa aș vrea să fie cu toate generațiile mele.”

Când nu este la școală, fata tot pentru școală se pregătește. Înainte mergea la dansuri, dar de când și-a început cariera  nu face altceva decât să se pregătească pentru cei 16 fluturași care o așteaptă, în fiecare zi, nerăbdători la școală.

„Mă pregătesc foarte mult cu materiale, cu filmulețe și cu tot felul de lucruri pentru școală.”

Cu siguranță va rămâne în învățământ pentru că asta iubește să facă și pentru asta se pregătește intens. Și-a găsit locul în sistem, deși spune că tot timpul este loc de mai bine.

„Avem o școală modernă, dotată cu tehnologie, cu table inteligente și asta ne ajută mult. Copiii sunt foarte atrași de tehnologie, iar posibilitatea de a le pune auxiliarele pe tablă și de a lucra o dată cu ei ajută enorm. Pot scrie, desena, încercui și eu peste acele cărți, iar asta le place foarte mult copiilor.”

Ce și-ar dori Cristina ar fi ca aceste auxiliare sau manuale să nu se mai schimbe în fiecare an.

„Sau dacă se schimbă măcar să se vadă un progres, nu să se schimbe și să nu mai înțelegi nimic din ele.”

Tânăra învățătoare își va urma dorința de a se perfecționa în ceea ce privește predarea, va acumula cât mai multe metode noi pe care să le aplice, urmând să aibă inspecțiile pentru definitivat.

„Vreau să creez o clasă bună, unită care să iubească școala, să vină cu drag și să descopere multe lucruri noi”, încheie fata.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai tanase

Acum 1 săptămână

"Patricia, Cristina și Cosmin sunt cei mai tineri dascăli din Sibiu." Deci ca sa rezum, acesti trei tineri predau la Sura Mare, Saliste respectiv Rasinari. Sa înteleg ca aceste comune sunt din Sibiu, conform titlului ?
Raspunde

Iris

Acum 1 săptămână

Felicitări tuturor și mult succes în cariera didactică ! Elevii au nevoie de cadre didactice bine pregătite și implicate.
Raspunde

Gore

Acum 1 săptămână

Am ajuns sa ne mandrim ca avem dascali necalificati la catedra. Sa termine facultati in domeniu, sa promoveze examenul de titularizare cu note mari si vor fi buni de dati la ziar.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 săptămână

Mult succes in meseria care v-ați ales-o.Va fi greu,dar va fi și frumos.Eu vă țin pumnii;)
Raspunde

Un prof

Acum 1 săptămână

Fiți binecuvântați pentru toate gândurile voastre bune și minunate! Rămâneți așa, sufletul vostru să rămână așa. Cu mai mult de 10 ani în urmă am început să le spun elevilor mei, atât cât reușeam la ora mea de biologie - "Prețuiți țara in care v-ați născut si v-ati format , păstrați lucrurile bune și schimbați ce trebuie schimbat, RĂMÂNEȚI IN ȚARĂ , NU VĂ MAI DISPREȚUIȚI ȚARA , fiecare țară are bune și mai puțin bune dar acesta nu este motiv de ură si dispreț" Am simțit că trebuie să fac asta , era prea mult
Raspunde

Un prof

Acum 1 săptămână

Adevărul e dureros... așa e?
Raspunde

Delia

Acum 1 săptămână

"Intrigați" sau integrati? Cine a scris acest articol, ori nu înțelege sensul cuvântului, ori este superficial! Tot mai multe greșeli de editare în presă... și multă superficialitate!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus