Pe o porțiune de mai bine de un km între Cristian și Săcel, toate cele patru benzi de circulație ale drumului național au fost acoperite de straturi groase de noroi. Mocirla a fost adusă în drum de utilajele unei exploatări de agregate, pentru autorizarea căreia primarul din Cristian nu a mai solicitat și avizul de la Drumurile Naționale. Balastiera este deținută de omul de afaceri Ioan Domnariu, un apropiat al liberalilor care conduc județul Sibiu.
„Dar când a mai fost curat pe drum de când s-au apucat ăștia de excavat?”, spune angajatul unei societăți care are punct de lucru pe drumul dintre Cristian și Săcel, acolo unde – de anul trecut – a deschis o exploatare de agregate minerale și Eurofor 2011 SRL. Este o firmă cu sediul în Săliște, deținută de omul de afaceri Ioan Domnariu, cel care controlează și Total NSA AG Construct, societate cu un amplu palmares de lucrări încredințate de administrațiile locale liberale din județul Sibiu.
Din cauza vremii umede și a faptului că accesul în balastiera Eurofor 2011 se face direct din drumul național, acesta a fost acoperit de un strat consistent de noroi în prima parte a zilei de miercuri. Mai mulți șoferi au reclamat acest lucru la 112, drept pentru care un echipaj al Poliției a venit în zonă. Apariția mașinii de Poliție a generat agitație: pe drumul național a început să circule o cisternă care uda din abundență noroiul, transformându-l într-o mocirlă împrăștiată mai apoi de un utilaj dotat cu perie frontală. De asemenea, în grabă a apărut un alt utilaj cu o cupă de mari dimensiuni, din care a fost împrăștiată piatră spartă peste accesul în balastiera din care roțile camioanelor au scos noroiul care a acoperit drumul.
Cât timp echipajul de poliție a staționat vizavi de accesul în balastieră, niciun utilaj nu a mai ieșit de aici. Cum polițistul a lipsit cinci minute, cum din balastieră au început să iasă din nou utilaje, acoperind drumul național cu noi straturi de gunoi.
La revenirea echipajului de Poliție, o șoferiță a oprit în dreptul acestuia pentru a reclama că parbrizul tocmai i-a fost crăpat în două locuri din cauza pietrelor amestecate cu noroiul de pe drum, pietre care i-au fost aruncate în față de mașinile care circulau cu viteză redusă. Un alt șofer a încetinit pentru a-și striga revolta. ”Băi, cum e posibil așa ceva? În ce țară suntem?”.
O mizerie cu-nvoire de la Seuchea. Primarul Cristianului
Nu este pentru prima dată când drumul dintre Cristian și Săcel se umple de noroi alunecos ori mocirlă aduse din balastierele Eurofor 2011 – în afară de exploatarea cu acces direct în DN1, aceeași societate mai sapă după agregate minerale și pe partea cealaltă a drumului, la câteva sute de metri distanță, dar dintr-o zonă mai depărtată de șosea.
Interesant este că balastiera societății controlată de Ioan Domnariu a fost autorizată de primarul Cristianului, Ioan Seuchea, ocolind Secția Drumuri Naționale (SDN) Sibiu, din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov. Practic, prin certificatul de urbanism, Seuchea nu i-a mai cerut lui Domnariu să obțină și aviz de la SDN Sibiu.
Că era necesar un aviz și de la Drumurile Naționale o arată și reprezentanții DRDP Brașov, care spun că imensa groapă săpată în căutare de balast se află atât în zona de protecție a DN1, cât și în cea a autostrăzii A1.
„DRDP Brașov, prin SDN Sibiu a constatat încă din luna noiembrie 2022 faptul că în zona localității Cristian funcționează o balastieră care nu a fost supusă autorizării din partea instituției noastre, deși acest lucru este necesar având în vedere că se află în zona de protecție atât a DN1 (22 de m de la axul drumului) cât și a autostrăzii A1 (50 de m de la axul drumului). Mai mult de atât, accesul utilajelor care lucrează în zonă se face direct în DN1, adesea aducând noroi pe partea carosabilă”, se arată într-un răspuns pe care Turnul Sfatului l-a solicitat și primit în cursul lunii februarie a acestui an.
Primarul Cristianului nu i-a mai solicitat aviz de la Drumuri firmei lui Domnariu, susținând că accesul în balastieră nu se face din drumul național
Tertipul folosit de Seuchea pentru a-i autoriza balastiera lui Domnariu fără aviz de la Drumurile Naționale a fost introdus în documentația inițială, în care era prevăzut că accesul se face dintr-un drum de exploatare, și nu direct din DN1.
„SDN Sibiu a notificat încă din luna noiembrie 2022 firma Eurofor SRL, cea care exploatează balastiera, pentru a intra în legalitate. Drept răspuns firma a prezentat o autorizare din partea Primăriei Cristian care, în mod eronat, nu cuprindea și avizul administratorului drumului național. Menționăm faptul că în autorizația emisă de Primărie, accesul în balastieră se face pe un drum de exploatație, nicidecum direct din drumul național. În urma acestor constatări SDN Sibiu a notificat atât firma cât și Primăria Cristian pentru a intra în legalitate și am primit răspuns că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp. Între timp reprezentanții instituției noastre au sesizat în numeroase rânduri atât Poliția Rutieră cât și Primăria Cristian cu privire la noroiul care ajungea pe carosabil în urma utilajelor”, mai arată drumarii. Care pot aplica amenzi de cel mult 6.000 de lei celor care nu intră în legalitate în cazuri precum cel mai sus descris.
Anul trecut, Eurofor SRL a avut o cifră de afaceri de peste 55 de milioane de lei, generând un profit de peste trei milioane de lei.
Nu este pentru prima dată când noroiul scos din balastiera Eurofor 2011 se transformă în straturi de mocirlă care acoperă drumul național
Seuchea: e la aprecierea mea
Balastiera Eurofor 2011 SRL a fost autorizată de primarul Ioan Seuchea (PNL) în octombrie 2022. Alesul locuitorilor din Cristian arată că legea îi permite să decidă ce avize să solicite în procesul de autorizare. „În conformitate cu prevederile art. 5 alin. (4) din Legea 50 / 1911 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, rămâne la aprecierea administrației publice locale să stabilească avizele/acordurile necesare tipului de lucrări pentru realizarea construcțiilor, astfel fiind interzisă solicitarea de avize/acorduri care nu au temei tehnic și legal în raport cu obiectul acesteia”, se arată în răspunsul semnat de primar în luna februarie a acestui an.
Iar în timp ce drumarii spun că era nevoie de avizul lor din moment ce exploatarea e la mai puțin de 22 de metri de axul drumului național, Seuchea reconsideră dispozitivele din lege și spune că, cel puțin din documentația depusă de Eurofor 2011, legea este respectată în mod indubitabil. „În conformitate cu planurile, partea scrisă aferentă documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire, rezultă indubitabil respectarea retragerilor a zonelor de siguranță atât pentru A1 – retragere de 50 de m și DN1 – retragere din axul drumului de 11,5 metri, astfel au fost respectate prevederile (legale – n.r.)”.
În fine, primarul vede altfel realitatea: accesul în balastieră nu se face direct din drumul național, ci dintr-un drum de exploatare. „Drumul de acces spre balastieră este drum public, drum de exploatare – DE 1027/26”, mai transmite Ioan Seuchea pentru cititorii Turnul Sfatului.
Distanța de la marginea balastierei la axul drumului este de nici 17 metri. Sursa foto: Google Earth
„Va exista o rezolvare”
La prânzul zilei de miercuri, Turnul Sfatului l-a contactat și pe Iosif Cristian Petruța, administratorul Eurofor 2011 SRL. El a arătat că, după ce a aflat că drumul național este din nou acoperit cu noroiul scos din balastieră, a dispus spălarea și curățarea căii de circulație. „Am dispus și oprirea activității”, a mai arătat Petruța, care a respins scenariul documentat de Turnul Sfatului potrivit căruia – după plecarea Poliției – utilajele continuau să iasă din balastieră.
„Eu sunt plecat, dar acum zece minute am vorbit cu șeful de balastieră de acolo și mi-a spus că activitatea s-a oprit. Mai rămâne de văzut cum va scoate de acolo utilajele, pentru ca să fie duse la garaj și oamenii să poată pleca astăzi acasă. Sigur nu se va mai lucra acolo astăzi”, a mai declarat Petruța pentru cititorii Turnul Sfatului.
Întrebat care este soluția Eurofor 2011 pentru a rezolvarea numeroaselor situații în care noroiul adus din balastieră inundă drumul național, administratorul societății a arătat că aceasta există. Dar a declarat că o va prezenta într-o proximă întâlnire cu reprezentantul redacției Turnul Sfatului.
Contra-exemplul din vecini
Pe partea cealaltă a drumului național, la câteva sute de metri înspre Săcel, se află și balastiera societății Geiger Transilvania. De aici, însă, noroiul nu mai ajunge în drumul național. Și asta deoarece accesul în balastiera Geiger se face printr-un drum de exploatare cu o lungime de peste 600 de metri, acoperit cu un strat de piatră spartă compactată. În plus, înainte de intersecția cu DN1, pe ultima sută de metri a acestui drum de exploatare a fost așternut și un strat de asfalt.
Ieșirea din balastiera celor de la Geiger se face pe un drum bine pietruit și asfaltat pe ultima porțiune. Prin urmare, noroiul nu mai ajunge în DN1
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: primar inchide ochii balastier , noroi drum , balastiera domnariu , eurofor 2011 , iosif cristian petruta , exploatare agregate minerale , balastiera cristian , total nsa ag construct , video , DN1 , Ioan Domnariu ,
Vizualizari: 21360
Ultimele comentarii
Acum 46 minute
Ion Iliescu
Acum 1 oră
Silviu
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Un român
Acum 1 oră
Da