George Simion, liderul AUR, a anunțat pe pagina sa de Facebook că a primit distincția ”Crucea Șaguniană” din partea Mitropolitului Ardealului ÎPS Laurențiu Streza.
Recunoașterea ar veni în semn de apreciere a contribuțiilor lui George Simion la ”promovarea valorilor creștine și a identității naționale românești”. Distincția a fost acordată cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, considerat ocrotitorul României.
”La mulți ani de Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României! Mulțumesc Mitropolitului Laurențiu al Ardealului pentru onoarea de a-mi acorda Crucea Șaguniană!”, a scris Simion pe pagina sa de Facebook.
Mesaj pentru Simion: ”Fiți pe pace aveți-vă bine, nu vă sfădiți”
ÎPS Laurențiu a spus în momentul în care i-a acordat lui George Simion Crucea Șaguniană că nu o face dintr-un interes politic.
”Avem acum un oaspete, domnul George Simion. L-am auzit deseori spunând că dorește să slujească lui Dumnezeu, să apere cele mai sfinte cuceriri ale noastre, daruri de la Dumnezeu, spiritualitatea, Biserica, familia și celelalte calități. Dacă v-am auzit noi vă înmânăm această distincție spre a continua. O să vă întărească în ceea ce spuneți.
Nu este o distincție politică. La noi au acces toți, nelimitat. Cu o singură condiție, cei care vin să primească binecuvântare. Ceilalți, vin și trec pe alături.
Fiți pe pace aveți-vă bine, nu vă sfădiți. (...) În toată lupta asta a democrației s-a crezut că singurul lucru pe care trebuie să-l faci e să ataci. Și să ataci cum nu se cuvine. Nu e așa. E să câștigi, e să spui ce faci. Dacă nu faci... Dacă crezi că faci tu, și nu face Dumnezeu, rămâi cu ce ai promis”, a spus Mitropolitul Ardealului.
”Doamna primar, s-o chemăm și pe arhitecta dumneavoastră că prea mult o solicităm”
Au mai primit distincția primarul Astrid Fodor, deși ea a primit Crucea Șaguniană a trecut, de abia acum a primit-o efectiv, după cum a precizat ÎPS Laurențiu, dar și angajați ai Bibliotecii ASTRA.
”Avem o datorie locală, domnul director al Bibliotecii Județene ASTRA, un istoric lăudabil, Crucea Șaguniană pentru toate activitățile”, a spus Mitropolitul Ardealului în momentul în care l-a decorat pe Răzvan Pop. Au mai fost decorați Constantin Itu, ”un profesor, colaborator de-al nostru”, Bogdan Andriescu, ”tot de la bicliotecă, de acolo”, arhitectul Vladimir Grigorov, Dumitru Șomandră și Daniel, ”inginer instalator”.
”Noi am aranjat toată iluminația exterioară și cred că ați văzut, care ați văzut. Seara, să fiți curioși, să vedeți.
”Primăria s-a angajat să menținem lucrarea asta și așa cum a fost Catedrala prinsă tot timpul la iluminatul public, dar cu niște reflectoare care luminau unde erau îndreptat. Acum am pus mii astfel de mici leduri dar vrem să vă mulțumim în mod special doamna primar pentru acest sprijin.
Știu că v-am acordat, așa între noi, o distincție, dar noi vrem să o oficializăm acum. Chiar dacă v-am dat-o, v-o oferim acum. Anastasia Șaguna este distincția cea mai apropiată ființei, sau cea mai sensibilă ființei feminine, mama Sfântului Andrei„, a explicat ÎPS Laurențiu în momentul în care a decorat-o pe Astrid Fodor, primarul Sibiului.
”Să vă ocrotească Dumnezeu. Doamna primar a primit-o și în calitatea care a avut-o și o va avea până la sfârșitul zilelor, în calitate de preoteasă. A fost soția părintelui Fodor. Doamna primar, s-o chemăm și pe arhitecta dumneavoastră că prea mult o solicităm”, a mai amintit Mitropolitul Ardealului.
Printre personalitățile care au primit această distincție se numără Andrei Pleșu, Emil Hurezeanu, Dorel Vișan, Ghiță Bîrsan, dar și oameni politici precum Nicolae Neagu, Raluca Turcan și Bogdan Trif, precum și personaje controversate precum Gigi Becali, Ilie Carabulea și Daniel Maricuța.
„Ordinele pe care le acordăm în legătură cu Sfântul ierarh Andrei Șaguna sunt distincții pentru cei care se ostenesc, cei care slujesc și cei care ne ajută în păstrarea patrimoniului șagunian, în sporirea lui. Cea mai importantă este Crucea Şaguniană”, a spus ÎPS Laurenţiu în 2013, în momentul acordării distincției actualului ambasador al României în Austria, Emil Hurezeanu. „Crucea Şaguniană” a apărut în peisajul religios în 2011. Atunci a fost canonizat fostul mitropolit al Transilvaniei, Andrei Şaguna.
Sursa foto: Facebook / AUR Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 4895
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Craciunescu Felicia
Acum 8 ore
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 9 ore
Gabytza Gabor
Acum 9 ore
Noi noi
Acum 9 ore
Mihnea