Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Mai multe licee din Sibiu au participat la o conferință internațională de astrofizică. Goga, Brukenthal și Energetic se numără printre ele

Mai multe licee din Sibiu au participat la o conferință internațională de astrofizică. Goga, Brukenthal și Energetic se numără printre ele

Cel de-al cincilea atelier Shaw-International Astronomical Union (IAU), desfășurat în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie, s-a axat pe două teme principale: un subiect special de educație în astronomie practică și un subiect științific. Subiectul special a avut ca nucleu educația în astronomie în afara sălii de clasă, analizând modul în care astronomia poate fi predată într-o gamă variată de medii, cum ar fi centre de știință, planetarii, tabere sau activități de tip extracurricular.

În cadrul evenimentului a avut loc o sesiune dedicată comunității de astronomi, vorbitoare de limbă română, privind Educația pentru astronomie în România, intitulată Cunoașterea Necunoscutului, coordonată de inspector pentru matematică și astronomie din cadrul Ministerului Educației dr. Elisabeta Ana Naghi, coordonator național pentru educația în astronomie pentru România la OAE-IAU și sprijinită de doamna profesor Călmuc Felicia. La acest atelier au participat peste 71 de unități școlare, trei dintre vorbitori reprezentând trei școli distincte din județul Sibiu.

În cadrul conferinței, elevul Daniel Cautnic de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a prezentat programa pentru învățământul primar „Start în aventura cunoașterii universului”, scoțând în evidență activitățile desfășurate pe plan național care au avut la bază curriculum-ul școlar anterior menționat. Totodată, Daniel Cautnic a menționat faptul acest opțional este în proces de extindere la nivel gimnazial.

Intervenția prof. Carmen-Adina Oancea a expus participanților la conferință activitățile axate pe astronomie, desfășurate în cadrul proiectului Erasmus+ Measure Me Up! (2020-2023), pe care l-a coordonat, proiect al Colegiului Național „Octavian Goga”, dar și activitățile desfășurate în cadrul Școlii de vară Cu ochii spre cer (2019, 2022, 2023) la Bumbești Jiu și expoziția de astrofotografie desfășurată sub egida IAU din cadrul evenimentului de popularizare a astronomiei printre elevii CNOG, 100 Hours of Astronomy 2023.

Proiectul Misterul științei și fascinația cunoașterii a avut ca scop încă de la prima ediție din anul școlar 2018-2019 promovarea astronomiei și îmbinarea științelor spațiale cu artele. În anul școlar 2022-2023 au participat 123 de elevi din ciclul gimnazial și liceal la 3 activități care au avut loc atât în sălile de clasă cât și online, respectiv la un concurs interjudețean, acestea fiind organizate de către Colegiul Tehnic Energetic Sibiu, sub coordonarea prof. Carmen-Daniela Cautnic și prof. Mioara Dinu, alături de alte 11 școli partenere din țară, în total fiind 21 de cadre didactice implicate.

Pe 8 octombrie 2022 elevii au participat la o introducere în astronomie prin intermediul astrofotografiei și la o prezentare a job-urilor viitorului din domeniul științelor spațiale. Webinarul „Kosmische Schätze” a fost moderat de către Daniel Cautnic și a avut ca invitați pe astronautul analog Gernot Grömer și pe co-fondatorul SpacedIn Adrian Dumitrescu. În continuare, au avut loc dezbateri în toate școlile partenere intitulate „Astronomi celebri” respectiv „Cariere în astronomie”, care au avut ca scop prezentarea unor personalități din domeniul astronomiei cu rol de model pentru elevi și aprofundarea multitudinii de meserii legate de științele spațiale mai puțin cunoscute de publicul larg. Spre finalul anului școlar, s-a desfășurat concursul interjudețean „Visând la stele și cu capul printre nori” care oferă șansa elevilor de a se apropria de astronomie prin artă, astfel fiind incluși în aria STE(A)M și tinerii cu înclinații artistice. Acesta a avut trei secțiuni: concurs de creație literară; concurs de clipuri/ spoturi video de promovare a astronomiei în limba engleză; concurs de pictură, grafică, desene, colaj sau grafică digitală.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus