Luni,
18.08.2025
Partial Noros
Acum
21°C

Sibienii, invitați la pomana porcului, la Muzeul Astra. „Se poate degusta fierbinte, alături de murături”

Sibienii, invitați la pomana porcului, la Muzeul Astra. „Se poate degusta fierbinte, alături de murături”

Weekend-ul acesta, în 16 și 17 decembrie, Muzeul Astra invită sibienii la Târgul de țară la Ignat. Evenimentul începe sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10. 

În cele două zile cei care vizitează Muzeul Astra vor putea asista la prepararea bucatelor tradiționale de porc și vor putea degusta din acestea.

„În ziua în care se tăia porcul, se preparau: cârnaţul, cârtaboşul şi pateul, sângeretele, jumările, untura topită, toba. Spetele, pulpile, peciile, slănina se lăsau cu sare câteva zile, apoi se zvântau bine și se puneau în pod sau în afumătoare pentru a se afuma. Când cârnațul și carnea erau afumate și dădeau să se usuce, o parte se prăjeau în bucăți mai mari și se puneau cu untură fierbinte în garnițele sau în oalele de carne. Din acestea se scoteau bucăți care erau baza unor altor mâncăruri ce se făceau din varză, fasole, cartofi. Oasele afumate dădeau gust la ciorbe sau la câte o mâncare de varză acră.

Din picioare, urechi și șorici se făceau piftiile / răcile, preparate înainte de Bobotează atunci când era frig de crăpau pietrele. În ambele zile de desfășurare a evenimentului, veți putea observa toate etapele de pregătire a acestor preparate, de la pârlirea cu paie a porcului pentru a avea șoriciul cât mai fraged, la tranșarea lui, fierberea organelor pentru caltaboș, topirea unturii pentru a face jumări, prepararea cârnațului. Se va prepara pomana porcului care se poate degusta fierbinte, alături de murături”, arată reprezentanții muzeului în descrierea evenimentului postat pe facebook. 

Foto ilustrativă: Muzeul Astra

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

3 comentarii

Genoveva Terchilian

Acum 1 an

Prețul de întrare extrem de scump plus 50 lei o felie de carnat și caltaboș, nu cred. Plus ca nu e dezlegare la porc.
Raspunde

Jiji Berbecali

Acum 1 an

In sfarsit ceva de muzeul opel astra si despre cipri ! Pina acum articolele au fost platite de varonul bruky. Pe cind o pomeana a porcului in interiorul la brukentall si un parfum la astra ?
Raspunde

Hd

Acum 1 an

Ce poate fi mai grobian decat asta...matze de porc la muzeu. Aveti gradina zoo aproape. Imfulecati infulecati infulecati! Tot. Se vede si pute a mat de porc cine si cum cpnduce judetul asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus