Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Singura nouă stradă care va fi inaugurată în Sibiu în 2024 are primul strat de asfalt. An sărăcăcios în inaugurări

Singura nouă stradă care va fi inaugurată în Sibiu în 2024 are primul strat de asfalt. An sărăcăcios în inaugurări

Singura arteră nouă care, la Sibiu, va fi inaugurată în 2024 este prelungirea străzii Bruxelles. Al cărei prim strat de asfalt a fost așternut înainte de întreruperea lucrărilor pe perioada sezonului rece.

907 de metri liniari măsoară prelungirea străzii Bruxelles, cea care face legătura între Zona industrială vest și Calea Șurii Mici, în proximitatea ansamblului Magnolia. Noua arteră – care prelungește bucata existentă a străzii Bruxelles -  are două benzi de circulație, cu o lățime a carosabilului de șapte metri. La intersecția cu Calea Șurii Mici, carosabilul are o lățime proiectată de 10,50 metri.

Pe partea dreaptă a străzii (în sensul de mers către Calea Șurii Mici) a fost amenajată o pistă de biciclete cu o lățime de doi metri și un trotuar cu o lățime de un metru. Proiectul prevede și amenajarea de spații verzi (5.400 de mp, raportat la 6.700 de mp suprafața carosabilului) pe care vor fi plantați 38 de copaci.

Chiar dacă lucrările nu sunt finalizate, strada a fost deschisă circulației, fiind așternut primul strat de asfalt pe carosabil. De asemenea, au fost asfaltate pista de biciclete și trotuarul, fiind finalizate și rețelele subterane și plantați copacii pe viitoarele spații verzi.

Tronsonul nou construit începe de la un sens giratoriu desenat pe asfalt

A doua stradă cu „exproprieri”

Realizată în prelungirea străzii Bruxelles construită de către dezvoltatori industriali, noua arteră este a doua pentru care Primăria Sibiu a declanșat proceduri de expropriere, după cele din 2020, realizate pentru amenajarea străzii din Cîmpșor. În cazul de față, demersurile au mers mai repede: au fost expropriați 30 de proprietari, procedurile fiind lansate în luna februarie a anului 2022.

În urma unei proceduri publice la care a fost depusă o singură ofertă, contractul de execuție a fost semnat la finele lunii mai cu firma Terra Building. 14,16 milioane de lei este valoarea contractului (față de bugetul alocat de 16,14 milioane de lei), termenul contractual fiind de opt luni (termen în care nu intră și perioada sezonului rece, când lucrările sunt întrerupte).

An sărăcăcios

Așteptată în primăvară, inaugurarea noii străzi va fi printre relativ puținele proiecte publice care au termen de finalizare în cursul acestui an. Practic, singurele „mari” investiții care ar mai trebui finalizate anul acesta în municipiul Sibiu sunt modernizarea și extinderea străzii Viitorului în zona fostei fabrici Libertatea și finalizarea spațiilor de agrement din zona Obor. 

Situația apare în contextul în care marile proiecte sunt, de obicei, realizate din fondurile europene nerambursabile, „istoricul” excedent bugetar al Sibiului fiind investit în noul stadion municipal, amenajarea Lacului lui Binder și a parcării supraetajate din cartierul Hipodrom. „Investițiile finalizate în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 (fonduri europene nerambursabile – n.r.) au fost finalizate în mare parte în cursul anilor 2021 și 2022. În anul curent (2023 – n.r.) s-au alocat finanțări prin PNRR, demarându-se astfel procedurile de achiziție pentru contractarea lucrărilor de proiectare și execuție la o serie de obiective de investiții”, se arată într-un raport dat publicității de Direcția Economică a Primăriei Sibiu, la finele anului 2023. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Unsibian

Acum 3 luni

Nici nu au inaugurat bine strada și bombardierii fără loc de parcare au ocupat carosabilul.
Raspunde

Aaa

Acum 3 luni

Cei mai bucuroși sunt cei din magnolia au locuri de parcare moca (din banii fraierlor) se vede din filmare ce succes are noua parcare. Sttt....Sa nu trezim politia locala ! doarme după revelion? sau pana la următorul revelion?
Raspunde

Vox Populi

Acum 3 luni

Care politie locala? Aia plina de angajati incompetenti, condusi la randul lor de niste incompetenti si subordonati toti unei individe INCOMPETENTA!!!
Raspunde

Maria

Acum 3 luni

Cine este nemulțumit de modul în care Poliția locală își face treabă sau nu poate apela la Poliția Română la telefon 112 sau 0269208211 pentru rezolvarea sezizarilor. Și Poliția Română are atribuții în domeniul rutier și poate ridica auto.
Raspunde

Maria

Acum 3 luni

În vremea lui Ceaușescu se făceau machete ale viitorului cartier care trebuia să conțină OBLIGATORIU un bulevard principal, creșă, grădiniță, școală, blocuri la parterul cărora sunt magazine, zone verzi, locuri de joaca . De ce nu obliga primăria că blocurile să aibă locuri de parcare la subsol? De ce se permite ocuparea carosabilului de către mașini parcate și care duc la micșorarea vitezei cu care s-ar putea desfășura circulația rutieră? Și pentru că sunt la modă pistele pentru biciclete, au fost amenajate și astfel de piste sau urmează să se facă modificări și noi șantiere?
Raspunde

Aaa

Acum 3 luni

@Maria Ai incercat sa faci vreo sesizare la politia locala? Eu cred ca nu! Sa iti spun ca suni si ti se spune ca se fac sesizarile nunai online asta dupa ce faci cont unde numai colegii de gradinita nu ti se cer ! Organu ajunge la locul faptei si da drumu la sirena sa cheme indivizii la masini , daca nu incep sa se intereseze a cui sunt masinile sa nu calce vreun barosan, daca gasesc vinovatul il trec in agenda si reclamatia ta este nefondata si daca mai faci altele esti inregistrat cu sesizari false pasibil de amenzi!
Raspunde

Gheorghe ion

Acum 3 luni

Bombardieri care parcheaza pe strada si oi langa blocuri. Cele doua esente sibiene. Lamulțean tuturor
Raspunde

Troll.E.Buzu

Acum 3 luni

Vai dar e prea lat! Si trotuar si spatiu verde?? Sper ca macar nu pe ambele parti!! Mi se face rau! Cei de la urbanism stiu?! De ce risipiti spatiul pretios? Toata lumea stie ca in camp spatiul este mai problematic decat in Rasinari sau Gura Raului.
Raspunde

Adrian

Acum 3 luni

Desi este semn pentru oprire interzisa inainte si dupa semn nu il respecta nimeni...

Raspunde

Romania lucrului bine facut !

Acum 3 luni

in mijlocul campului, au facut expropieri si santier general pentru trotuar doar pe o parte - probabil luand modelul fericit din Selimbar - str. d-na Stanca. Asta administratie de clasa mondiala !
Raspunde

McD

Acum 3 luni

O strada care arata tipic anilor 2000, adica trecutului...e bine si asa decat deloc, ar spune unii, ...altii , mai bine deloc decat asa!! Nicicum nu e bine...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus