În a cincea zi în care tractoarele și utilajele agricole au străbătut cu viteză redusă străzile din Sibiu, am însoțit-o pe Elena Nicoleta Răspop, organizatoarea protestului sibian și am vorbit despre cum i-au primit oamenii din oraș, despre reproșurile din online referitoare la tractoarele scumpe și hainele de firmă, dar și despre apartenențele politice de care a fost acuzată.
În a cincea zi de protest, în jurul orei prânzului, coloana de protestatari a ajuns pe Șoseaua Alba Iulia, locul din care am mers cu tractorul timp de mai bine de o oră, împreună cu Elena Nicoleta Răspop, până pe Bulevardul General Vasile Milea. „Suntem obosiți, dar continuăm”, sunt cuvintele cu care aceasta începe discuția.
Principala nemulțumire spusă de Elena, care lucrează în cadrul fermei agricole de familie din Ocna Sibiului, este legată de importul cerealelor din Ucraina.
Citește și: Femeia care a condus protestul fermierilor din Sibiu: „Nu am mai putut răbda”
„Aseară am intrat în direct cu ministrul și cu mai mulți fermieri și i-am spus că nu suntem proști și că vom continua dacă nu se prezintă la Sibiu să discute cu noi. Din câte am înțeles luni merge la Mureș, de la Mureș până la Sibiu poate face un efort, poate veni până la Mediaș și mergem noi până la Mediaș, doar ca să vorbim cu el.
Totuși suntem foarte mulți, suntem afectați toți de importul cerealelor din Ucraina care e cea mai mare problemă. Noi avem prețuri de producție foarte mari, costuri de producție mari și vindem la un preț mic, sub costul de producție”, spune aceasta.
„Sibienii sunt oameni ospitalieri”
Tractoarele se deplasează cu o viteză de 5 km la oră, iar fermierii iau și câteva pauze mici pentru a mânca și pentru a ieși la aer. În toate aceste zile, Elena a observat ospitalitatea sibienilor, care i-au servit cu băuturi calde și chiar le-au adus mâncare.
„Sibienii sunt oameni ospitalieri și oameni cu bun simț, bineînțeles că fiecare pădure are și uscături, dar majoritatea sibienilor au fost alături de noi și ne sprijină în continuare. Au venit sibieni care ne-au dat ceaiuri calde, sandwich-uri, cafea. Bineînțeles că oamenii sunt puțin supărați pe noi că îngreunăm traficul, dar noi sperăm să se rezolve problemele, nu avem nimic cu cetățenii, de asta am și făcut totul organizat, ca să se știe din timp, oamenii să poată să-și facă o altă rută. Am făcut totul pe cale legală, am avut brațele deschise și din partea jandarmeriei și din partea poliției și din partea primăriei”, a detaliat aceasta.
„Nu am ieșit cu aceste tractoare să ne dăm mari, nu, noi cu aceste tractoare ne facem treaba”
Elena a vrut să lămurească și discuțiile cu privire la utilajele scumpe cu care fermierii au ieșit la protest. Potrivit acesteia, sunt utilaje luate cu ajutorul creditelor bancare, utilaje fără de care fermierii nu ar putea să-și facă treaba.
„Utilajele sunt luate cu credite, nu le putem plăti cu banii jos pentru că nu avem atâția bani. Utilajul acesta a fost contractat în 2021 și numai în 2022 l-am primit. Din cauza pandemiei s-a întârziat și cu contractele de finanțare. Din cauza birocrației, fondurile europene sunt foarte greu de accesat, în zona noastră au accesat puțini fermieri din cauza birocrației. Să nu se înțeleagă că am ieșit cu aceste tractoare să ne dăm mari, nu, noi cu aceste tractoare ne facem treaba”.
De asemenea, aceasta a negat orice implicații politice pe care le-ar fi putut avea protestul căruia îi este organizatoare.
„Am fost în 2020 pe o listă de consilieri locali la Ocna Sibiului, am susținut persoana, nu partidul, la nivel local susții persoana, nu partidul. Era vorba despre o persoană dragă mie și tatălui care știam că poate să schimbe ceva, doar că nu și restul ocnerilor au avut aceeași părere cu noi. Eu am fost penultima pe acea listă. Le-am răspuns cât am putut de simplu și de diplomat celor care au criticat acest lucru”, a mai spus ea.
„Tractoarele noastre s-au cam învățat cu asfaltul”
Întrebată dacă protestele vor continua și săptămâna viitoare, Elena ia în calcul inclusiv posibilitatea de a merge la București, dacă cererile lor nu le sunt ascultate.
„De promisiuni suntem sătui și dacă nu avem un răspuns concret o să mergem și la București dacă e nevoie. În cazul în care nu se rezolvă nimic la nivel local, tractoarele noastre s-au cam învățat cu asfaltul și o să mergem și până la București dacă nu rezolvăm nimic. Cred că ne-am mobilizat pentru că persoanele cu care am ieșit zilele acestea la protest sunt persoane hotărâte, persoane cu care am format o unitate, nu mai suntem pe cont propriu. Am intrat în acest ritm, până la 11 toată lumea trebuie să termine treaba și să fie la Șura Mică la întâlnirea pentru protest”.
„Noi nu am ieșit la cerșit, dacă ieșeam la cerșit ieșeam cu haine rupte”
Empatia oamenilor care o salută, îi zâmbesc și o claxonează o face pe Elena să creadă că foarte mulți dintre ei și-au dat seama că cerințele lor sunt reale și că au parte de toată susținerea lor. Îi salută și le zâmbește fiecăruia în parte.
„Am colaborat foarte bine, mai ales cu jandarmeria, dar și cu poliția rutieră, ne-au susținut pentru că am făcut totul pe cale legală. Oamenii ne susțin pentru că suntem corecți. Sunt bucuroși că am ieșit, toți ne zâmbesc și ne salută, iar noi la rândul nostru îi salută, cred că oamenii conștientizează că aceste probleme sunt la nivel de țară, oamenii văd că toate sunt scumpe și producătorii vând ieftin, inclusiv carne brânză lapte, toate sunt la un preț de vânzare mic comparativ cu prețul de producție și îl vezi șa raft cu un preț foarte mare. Brânza o vezi cu un preț dublu, la poarta fermei vinzi la un preț mic, de nimic și la raft găsești 100 de grame cu prețul care vinzi un kilogram. Vindem grâul cu 86 de bani kilogramul și pâinea e 10 lei un kilogram și nu intră 10 kilograme de grâu într-o pâine”
Fermiera concluzionează spunând că protestul nu este o cerșetorie.
„Treaba asta că ne dăm mari cu ceasuri și bluze, noi nu cerșim. Au zis că am ieșit să ne dăm mari cu ceasuri și bluze, uite am ceasul și acum e la încărcat, e un ceas de 1.500 de lei, nu de o mie de euro. Dacă voiam să ascund ceva, ascundeam. Noi nu am ieșit la cerșit, dacă ieșeam la cerșit ieșeam cu haine rupte, noi am ieșit să ne cerem drepturile pentru că sunt drepturile noastre”, a concluzionat aceasta.
Protestul fermierilor va continua la Sibiu și duminică, 21 ianuarie.
Conform solicitărilor depuse, scopul protestului este de a atrage atenția asupra următoarelor probleme: subvențiile APIA, prețul cerealelor, prețul RCA, prețul combustibilului, oprirea importului de cereale, taxe de drum, introducerea CASS-ului și legea arendei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: elena răspop , elena nicoleta raspop , protest fermieri sibiu , protest fermieri , fermieri sibiu , foto , video
Vizualizari: 6886
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Erata
Acum 3 ore
Un român
Acum 3 ore
Adina
Acum 3 ore
Unul
Acum 3 ore
Emil