Luni,
14.10.2024
Cer Senin
Acum
15°C

La protest, din tractor. Organizatoare: „Noi nu am ieșit la cerșit, dacă ieșeam la cerșit ieșeam cu haine rupte, noi ne cerem drepturile”

La protest, din tractor. Organizatoare: „Noi nu am ieșit la cerșit, dacă ieșeam la cerșit ieșeam cu haine rupte, noi ne cerem drepturile”

În a cincea zi în care tractoarele și utilajele agricole au străbătut cu viteză redusă străzile din Sibiu, am însoțit-o pe Elena Nicoleta Răspop, organizatoarea protestului sibian și am vorbit despre cum i-au primit oamenii din oraș, despre reproșurile din online referitoare la tractoarele scumpe și hainele de firmă, dar și despre apartenențele politice de care a fost acuzată. 

În a cincea zi de protest, în jurul orei prânzului, coloana de protestatari a ajuns pe Șoseaua Alba Iulia, locul din care am mers cu tractorul timp de mai bine de o oră, împreună cu Elena Nicoleta Răspop, până pe Bulevardul General Vasile Milea. „Suntem obosiți, dar continuăm”, sunt cuvintele cu care aceasta începe discuția.

Principala nemulțumire spusă de Elena, care lucrează în cadrul fermei agricole de familie din Ocna Sibiului, este legată de importul cerealelor din Ucraina.

Citește și: Femeia care a condus protestul fermierilor din Sibiu: „Nu am mai putut răbda”

„Aseară am intrat în direct cu ministrul și cu mai mulți fermieri și i-am spus că nu suntem proști și că vom continua dacă nu se prezintă la Sibiu să discute cu noi. Din câte am înțeles luni merge la Mureș, de la Mureș până la Sibiu poate face un efort, poate veni până la Mediaș și mergem noi până la Mediaș, doar ca să vorbim cu el.

Totuși suntem foarte mulți, suntem afectați toți de importul cerealelor din Ucraina care e cea mai mare problemă. Noi avem prețuri de producție foarte mari, costuri de producție mari și vindem la un preț mic, sub costul de producție”, spune aceasta.

„Sibienii sunt oameni ospitalieri”

Tractoarele se deplasează cu o viteză de 5 km la oră, iar fermierii iau și câteva pauze mici pentru a mânca și pentru a ieși la aer. În toate aceste zile, Elena a observat ospitalitatea sibienilor, care i-au servit cu băuturi calde și chiar le-au adus mâncare.

„Sibienii sunt oameni ospitalieri și oameni cu bun simț, bineînțeles că fiecare pădure are și uscături, dar majoritatea sibienilor au fost alături de noi și ne sprijină în continuare. Au venit sibieni care ne-au dat ceaiuri calde, sandwich-uri, cafea. Bineînțeles că oamenii sunt puțin supărați pe noi că îngreunăm traficul, dar noi sperăm să se rezolve problemele, nu avem nimic cu cetățenii, de asta am și făcut totul organizat, ca să se știe din timp, oamenii să poată să-și facă o altă rută. Am făcut totul pe cale legală, am avut brațele deschise și din partea jandarmeriei și din partea poliției și din partea primăriei”, a detaliat aceasta.

„Nu am ieșit cu aceste tractoare să ne dăm mari, nu, noi cu aceste tractoare ne facem treaba”

Elena a vrut să lămurească și discuțiile cu privire la utilajele scumpe cu care fermierii au ieșit la protest. Potrivit acesteia, sunt utilaje luate cu ajutorul creditelor bancare, utilaje fără de care fermierii nu ar putea să-și facă treaba.

„Utilajele sunt luate cu credite, nu le putem plăti cu banii jos pentru că nu avem atâția bani. Utilajul acesta a fost contractat în 2021 și numai în 2022 l-am primit. Din cauza pandemiei s-a întârziat și cu contractele de finanțare. Din cauza birocrației, fondurile europene sunt foarte greu de accesat, în zona noastră au accesat puțini fermieri din cauza birocrației. Să nu se înțeleagă că am ieșit cu aceste tractoare să ne dăm mari, nu, noi cu aceste tractoare ne facem treaba”.

De asemenea, aceasta a negat orice implicații politice pe care le-ar fi putut avea protestul căruia îi este organizatoare.  

„Am fost în 2020 pe o listă de consilieri locali la Ocna Sibiului, am susținut persoana, nu partidul, la nivel local susții persoana, nu partidul. Era vorba despre o persoană dragă mie și tatălui care știam că poate să schimbe ceva, doar că nu și restul ocnerilor au avut aceeași părere cu noi. Eu am fost penultima pe acea listă. Le-am răspuns cât am putut de simplu și de diplomat celor care au criticat acest lucru”, a mai spus ea.

„Tractoarele noastre s-au cam învățat cu asfaltul”

Întrebată dacă protestele vor continua și săptămâna viitoare, Elena ia în calcul inclusiv posibilitatea de a merge la București, dacă cererile lor nu le sunt ascultate.

„De promisiuni suntem sătui și dacă nu avem un răspuns concret o să mergem și la București dacă e nevoie. În cazul în care nu se rezolvă nimic la nivel local, tractoarele noastre s-au cam învățat cu asfaltul și o să mergem și până la București dacă nu rezolvăm nimic. Cred că ne-am mobilizat pentru că persoanele cu care am ieșit zilele acestea la protest sunt persoane hotărâte, persoane cu care am format o unitate, nu mai suntem pe cont propriu. Am intrat în acest ritm, până la 11 toată lumea trebuie să termine treaba și să fie la Șura Mică la întâlnirea pentru protest”.

„Noi nu am ieșit la cerșit, dacă ieșeam la cerșit ieșeam cu haine rupte”

Empatia oamenilor care o salută, îi zâmbesc și o claxonează o face pe Elena să creadă că foarte mulți dintre ei și-au dat seama că cerințele lor sunt reale și că au parte de toată susținerea lor. Îi salută și le zâmbește fiecăruia în parte.

„Am colaborat foarte bine, mai ales cu jandarmeria, dar și cu poliția rutieră, ne-au susținut pentru că am făcut totul pe cale legală. Oamenii ne susțin pentru că suntem corecți. Sunt bucuroși că am ieșit, toți ne zâmbesc și ne salută, iar noi la rândul nostru îi salută, cred că oamenii conștientizează că aceste probleme sunt la nivel de țară, oamenii văd că toate sunt scumpe și producătorii vând ieftin, inclusiv carne brânză lapte, toate sunt la un preț de vânzare mic comparativ cu prețul de producție și îl vezi șa raft cu un preț foarte mare. Brânza o vezi cu un preț dublu, la poarta fermei vinzi la un preț mic, de nimic și la raft găsești 100 de grame cu prețul care vinzi un kilogram. Vindem grâul cu 86 de bani kilogramul și pâinea e 10 lei un kilogram și nu intră 10 kilograme de grâu într-o pâine”

Fermiera concluzionează spunând că protestul nu este o cerșetorie.

„Treaba asta că ne dăm mari cu ceasuri și bluze, noi nu cerșim. Au zis că am ieșit să ne dăm mari cu ceasuri și bluze, uite am ceasul și acum e la încărcat, e un ceas de 1.500 de lei, nu de o mie de euro. Dacă voiam să ascund ceva, ascundeam. Noi nu am ieșit la cerșit, dacă ieșeam la cerșit ieșeam cu haine rupte, noi am ieșit să ne cerem drepturile pentru că sunt drepturile noastre”, a concluzionat aceasta. 

Protestul fermierilor va continua la Sibiu și duminică, 21 ianuarie.

Conform solicitărilor depuse, scopul protestului este de a atrage atenția asupra următoarelor probleme: subvențiile APIA, prețul cerealelor, prețul RCA, prețul combustibilului, oprirea importului de cereale, taxe de drum, introducerea CASS-ului și legea arendei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

31 comentarii

Emil

Acum 8 luni

Suntem in Schengen, o sa platim cu varf si indesat sampania si micii interlopilor liberali.
Raspunde

Ovidiu Oanta

Acum 8 luni

Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului licențios.

 

Raspunde

Radu

Acum 8 luni

Eu unul am câteva întrebări pt fermierii ce au iești la protest: Care este cifra de afaceri și numărul de angajați? Câți dintre angajați lucrează oe salariul minim? Care este procentul subvențiilor și fondurilor europene în raport cu suma investita personal? Câți dintre ei cultiva sau cresc animale sustenabil dpdv ecologic și social?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@radu

Acum 8 luni

In ce calitate pui tu aceste întrebări? Voi cei care nu produceți nimic și sunteți captivii televiziunilor credeți ca aveți dreptul de a decide pentru alții . Repet întrebarea, in ce calitate pui tu aceste întrebări și de ce ar trebui sa îți răspundă cineva tie ???
Raspunde

Pastor marginas

Acum 8 luni

Pentru "@radu" care i-a raspuns lui radu si l-a intrebat: cum adica in ce calitate pune el aceste intrebari? E interzis sa intrebi niste aspecte generale are afacerii, poate in speranta in care intelegem si noi "astia care nu producem nimic" scopul protestelor. S-o fi saturat omul sa auda in fiecare zi claxoane si extra-ambuteiaj la ambuteiajul deja binecunoscut, are tot dreptul sa intrebe. Si inca o chestie, care denota gandirea ta de (neo)comunist: cum adica noi "astia care nu producem nimic"? Daca munca mea (sau a "noastra") nu genereaza o capita de fan sau un sac de faina inseamna ca nu produc nimic? Stai linistit, ca sectorul de servicii si de productie industrie din romania bate la c*ru gol veniturile generate de agricultura. Deci, in principiu, "noi" producem mai mult decat bossii astia care se dau fermieri neajutorati.
Raspunde

B

Acum 8 luni

Ce sa vezi, chiar au dreptul de a decide pt altii ca asa e in democratie, majoritatea decide. Si fermierii nu-s majoritatea populatiei
Raspunde

B

Acum 8 luni

Daca vreti sustinerea majoritati luati de raspundeti la intrebari si lasati aroganta. Problema e ca nu cred ca vreti sa afle majoritatea raspunsurile pe bune
Raspunde

Pvlica

Acum 8 luni

Pune întrebări în calitate de plătitor de taxe bai ****, taxe din care se dau aceste pomeni

Raspunde

Radu

Acum 8 luni

In calitate de unul care deține o afacere, ce nu luat subvenții de la stat, a avut angajați în pandemie și nici nu trăiește din folosirea excesiva a resurselor naturale, nu poluează și nici nu creste animalele în cuști. În calitate de unul care a plătit la stat mai mulți bani decât jumătate din cei aflați în coloana aia de tractoare. Dar na, ăștia sunt "fauritori de hrană " subventionti oportunișt ci nici măcar nu mimează grija fata de planetă sau fata de angajați. În afara de zilier plătiți mizerabil aveți și alți angajați în ferme? Administratorii nu se pun. Fără pilele de pe lângă consilierii locali ati face vreodată ceva? Fără munca la negru a sutelor de amarati v-ati putea culege recoltele?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Newman

Acum 8 luni

Acesti fermieri produc plus valoare.Tu produci plus valoare sau esti doar un consumator bugetar.
Raspunde

@radu

Acum 8 luni

Ti aj plătit taxe mai mult decât jumătate din cei aflați in strada??:))) Ce fain e sa tastezi de pe telefon ca nu știe nimeni cine ești, și sa te lauzi :))) E plin de pensionari și șomeri aici, tu din ce categorie ești? El nu consuma resursele planetei și nu tine animale in cuști :)))) Serios ? Și ce mănânci , ecologiștule , rahat cum faci aici? Ipocriți de doi bani, asta sunteți toți , habar nu aveți ce înseamnă agricultura și ce sacrificii se fac, dar va place sa mâncați …
Raspunde

Muresan

Acum 8 luni

Niciunul dintre tractoarele cu care protestau nu e fabricat la Tractorul Brasov. In locul celebrei fabrici, acum e Mall Coresi, hipermarket Auchan si blocuri... Cine sa mai produca tractoare?!
Raspunde

Tractoristul

Acum 8 luni

Tractoarele, combinele se fabrică acum în țările care au invitat în anii 90 mari producători de utilaje să le cumpere fabricile de stat (adică niste hale ruginite cu tehnologie din epoca de piatra), să le retehnologizeze și să producă utilaje la nivelul tehnologic actual. Noi in ani 90 ,,nu ne vindeam țara,, și produceam in continuare U650 similar cu modelul din ani 70. Productivitatea unui u650 este o fracțiune din cea a unui John Deere actual. . Problema nu este de ce nu se mai fabrica u650 ci de ce nu am vândut fabrica UTB lui John Deere .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 8 luni

In Romania este extreem de usor sa dai meditatii bunurilor altora decat sa le produci tu.
Raspunde

Pastor marginas

Acum 8 luni

Iara apare **** in presa? Presimt ca se pregateste sa candideze pe la vreo primarie locala din marginime SAAAU e fiica cuiva. Aveti timp de pierdut si motorina de ars, fratilor :) (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Raluca Naluca

Acum 8 luni

Vrem cereale din Ucraina! Țăranii noștri sunt nespălați, vrem să mâncăm de la ucraineni!
Raspunde

Vasilefarmierul

Acum 8 luni

Da,sunt de acord cu protestele,nu sunt de acord ca le fac in orase si ingreuneaza viata tuturor. Nu suntem noi de vina,pentru lipsa de interes din partea autoritatilor. Dar am si eu cateva intrebari pentru fermieri: 1. Care este productia medie la hectar? Fac pariu ca in acte este maxim 25% din ce recolteaza! Restul... 2. Terenul achizitionat in Romania la preturi de nimic,pe care si-au scos banii cu productia pe 3-4 ani? 3. Vad doar tractoare de la 70 k euro in sus...si atunci inseamna ca totusi ceva merge bine,nu? Da,sunt si credite probabil,dar totusi... 4. Faptul ca nu avem suficiente lanturi de desfacere Romanesti,face ca laptele sa plece la 1.5 -2 lei de la producator si sa ajunga la supermarketuri cu 8-10 lei? 5. Carnea la fel,pleaca la 12-15 lei si ajunge la 50-80 lei preparatul la magazin? 6. Unicam nu este prezent in Sibiu,dar la ei laptele este 5 lei!!! Ceea ce e un pret ok,decent. Faptul ca s-a distrus agricultura in anii 90,isi arata efectele astazi. Am crescut intr-o ferma de pomi,distrusa de cetateni in anii 1995 cand si-au dorit terenurile inapoi. Pomi de 10 ani,in plina vegetatie au fost taiati dupa 2 ani sau au fost lasati sa se faca padure. Poductia era in mare parte culeasa de zilieri si in acceasi zi ajungea la aprozarele din oras. Cires,visin,cais,prune,mere,nuci. Faptul ca fermierii nu sunt uniti in asociatii se vede in ce se intampla cu ce produc. Ei nu pot pune presiune pe cei care le cumpara productia. Faptul ca nu au capacitati de stoacre. Nu e normal ca tu sa poti produce cu 10 lei,sa ai subventi, si produsul sa ajunga la client cu 40 de lei. Sunt curios daca motorina pentru agricultori va scadea,rovignete,rca toate cererile lor,ce se va intampla cu produsele,tot se vor scumpi? Problema nu e nici la mine care tre' sa sufar ca ei protesteaza prin oras,dar nici la ei...mai degraba ar trebui protestat in parcarile de la marile magazine ;)
Raspunde

UnPSDist mandru

Acum 8 luni

Corect! Ce i deranjeaza este e-factura care i scoate pe multi din zona grii a evaziunii! Bolos s a prins de ‘schema’ si a iesit de la discutii cu ei. Chestia cu UKR nu e treaba lor, in tara sunt multi amarati care au de ales intre a murii de foame si a cumpara ieftin dar pe ‘afaceristii’ acestia ii doare la basca de acest lucru ei vor sa mentina profiturile si sa stiti ca au daca lucreaza pe minim de nr de hectare!
Raspunde

Ionescu

Acum 8 luni

Aha,deci evaziunea fiscala e ok,pentru fermieri nu? Exact asta e una dintre probleme. Cat despre salarii,angajati etc,nu mai vb! Deranjeaza intrebarile noastre ale celor care stam la televizor nu? Pai unii poate suntem exact boii aia card va cumpara produsele nu? Si noi ne trezim dimienata,platim taxe si impozite. De ce nu v-ati strans sa protestati si sa blocati accesul la marile magazine,sau pe langa ele? Eu nu pot sa fac evaziune prin munca mea. Ca sunt angajat cu acte in regula. Si platesc taxe ca sa primti voi subventii? Si voi mergeti la spital? Drumurile care se construiesc din ce bani sa se faca? Scoli,spitale etc? Faptul ca nu sunteti uniti decat la proteste si in rest sunteti la mana samsarilor,e ok? In momentul cand vad ca voi o sa produceti 1000 de tone de grau si vad in acte ca ati vandut 1000,pot sa va dau dreptate,pana atunci pot sa am anumite semne de intrebare,da? Pentru ca nu exista nicio "autoritate" care va poate controla ce,cat,cum produceti si mai ales unde,cu cat,cui si cum vindeti! Spor la proteste,o sa obtineti ceva,dar din pacate nu se va ieftini nimic,ba din contra,penteu toate cereile voastre,toti vom plati! Mersi!
Raspunde

Dd

Acum 8 luni

Se exagereaza! Au primit o parte! Sa se continue discutiile in liniste! M-am saturat de claxoane prin Sibiu! Au subventii mari, din care si-au luat utilajele performante!
Raspunde

Un sibian

Acum 8 luni

POVESTI NEMURITOARE si manipulari rusesti marca AUR si Sosoaca....NU ne mai aburiti cu tampenii!!!
Raspunde

Ioan

Acum 8 luni

Păi tot la ăștia nu le ma ajunge care se plimba cu jeepul nu cu loganul ca e rusine si sa nu intri in gura doamnei Raspop ca îi vai de tine să nu se mai creada ea ca o pus coada la pruna .
Raspunde

Ghiță

Acum 8 luni

Oare de sunt obositi din cauza minciunilor care le zice , să iasa in strada bătrânii care stie cei agricultura nu astia care se plimba pe strada . Câți din oamenii care lucra la ei sunt angajati ? Sa faca statul controale , ei se plang de ne ajunsurile lor dar oamenii ăia care muncesc cine îi vede.
Raspunde

Ger

Acum 8 luni

Doar un singur camion cu remorcă a fost înregistrat pentru mitingul anunțat duminică, în București, anunță Prefectura Capitalei. Autorizația pentru protest a fost acordată de Primăria Capitalei unor apropiați ai Dianei Șoșoacă.
Raspunde

Sibianul

Acum 8 luni

Nu prea se potrivesc spusele doamnei cu realitatea. Dacă ei iasă tot în pierdere adică costul producției e mai mare decât cum pot ei vinde produsele ei din ce trăiesc? Ar vrea doamna sa prezinte un bilanț anual cu costul total al producției versus subvenții, accize motorina, credite preferențiale cu dobânzi mai mici,etc, etc?
Raspunde

Ciucă

Acum 8 luni

Faptul că acest așa zis protest e politic, se vede din ce în ce mai bine. La început au cerut ceva acum se cere altceva. Eu urmăresc vuața politică, cotidiană, zilnic, pot spune că nu am înțeles absolut nimic din ce vor acești protestatari. Ok, prețul cerealelor; păi zona de podiș, așa cum e aici, nu e propice pt culturi de cereale, e ok pt creșterea animalelor, livezi, etc. De ce iasă cei din Sibiu cu tractoarele la protest?
Raspunde

Ion de la raion

Acum 8 luni

Noi încercăm să vă susținem prin achiziții de la producătorii locali și chiar încerc să înțeleg nemulțumirile voastre. Dar, vouă nu vă pasă de noi pentru că: 1 - ne încălcați dreptul la liberă circulație Deși avem abonamente la Tursib, autobuzele au fost blocate în trafic și am fost nevoiți să ne deplasă pe jos.... Nu am ajuns la timp să ne luăm copilașii de la creșă........ 2 - dacă rețin bine, stimabilul Boloș a spus că "nu e bani" deci facilitățile pe care le veți obține voi, vor fi suportate prin inființarea de noi taxe pentru toată lumea sau cresterea de tarife pentru toată lumea.... Se pare că noi.... pierdem de 2 ori! Vă mulțumesc și char vă doresc să nu aveți parte în comunitățile de unde veniți de astfel de neplăceri ca cele pe care voi le provocați acum sibienilor. Încetați să vă proclamați sursa vitală pentru viața noastră.... sunt vremuri demult apuse iar aici vina vă aparține în totalitate
Raspunde

ID

Acum 8 luni

Sunt de acord cu protestul, cu o mare parte a revendicărilor, nu judec după prețul tractoarelor pentru că așa se face agricultura, dar nu înțeleg rostul claxoanelor ! Sunt oameni în vârstă, bolnavi, sunt copii mici. Oare la ei vă gândiți ? Aude cineva, din factorii de decizie, de la București, claxoanele voastre ? Sau doar noi ?
Raspunde

Profu

Acum 8 luni

Nu ii deranjeaza pe politicieni mitingurile. Traiesc bine merci. Noi stam in trafic ( pe o portiune de 2 minute pana acasa am facut 20 min), suportam claxoane si poluare.
Raspunde

Marian

Acum 8 luni

Ați reușit să o transformați pe Elena asta dintr-o anonimă într-o inutilă. Un protest nu se face blocând străzile și incurcandu i pe ceilalți, daca vrei să obții ceva te duci și te iei de gât cu un ministru, cu un premier etc. Nu claxonezi toată ziua și încurci traficul.
Raspunde

Ildiko

Acum 8 luni

Bine zis , numai incurca circulatia dar trbuie sa o vada lume pe Elena ca conduce tractorul lui tatasu nu al ei cum minte . Întîi sa plateasca oamenii care lucra pentru ei , nu să-i insulte in tot felul si apoi sa deschida gura. Rusine sa le fie ca numai la ei se gandesc.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus