Miercuri,
21.02.2024
Innorat
Acum
3°C

Candidaturile și șansele pentru Primăria Sibiu. Câteva scenarii

Candidaturile și șansele pentru Primăria Sibiu. Câteva scenarii

Din sondajele de opinie cu care lucrau în prima parte a anului trecut atât liberalii, cât și social-democrații sibieni, rezulta că dacă Astrid Fodor va candida, ea va câștiga un nou mandat de primar al Sibiului fără nicio problemă. Iar dacă Astrid Fodor nu va candida, atunci funcția de primar al Sibiului va ajunge la candidatul PNL, aproape indiferent cine ar fi acesta. 

Între timp au mai fost realizate niște sondaje, dar schimbările – mai mult bănuite, deoarece odată cu apropierea nominalizărilor tensiunea crește, iar rezultatele „răsuflă” tot mai greu – nu cred că sunt de mare amploare.

În sensul că Astrid Fodor, dacă decide să candideze, va primi voturile necesare pentru un nou mandat fără nici cea mai mică problemă. Rezultatul nu este unul greu de bănuit: cu actualul sistem de ales primari într-un singur tur, cel în funcție are prima mare șansă. Apoi, strict referitor la Sibiu, mandatele lui Astrid Fodor au adus ceea ce de pe vremea lui Iohannis reclama opoziția: investiții în cartiere. Practic nu mai există cartier ai cărui locuitori să nu iasă din bloc ori casă și să nu vadă asfalt nou, parcări nou trasate, locuri de joacă prin apropiere. Noul stadion municipal rămâne cireașa de pe tortul proiectelor bifate de primarul Astrid Fodor care vor cântări în ochii electoratului mult peste tot ceea ce ar putea scoate în evidență contracandidații: urbanismul care frânează dezvoltarea orașului, lipsa unei strategii care să consolideze viitorul orașului pe o direcție sau alta, lentoarea implementării multor proiecte ori lipsa de implicare în proiecte de dezvoltare ample, precum imens de amânata zonă metropolitană și ale ei potențiale valențe. Sau orice altceva îi mai poate fi imputat lui Astrid Fodor.

Doar că Astrid Fodor nu cred că mai are o mare poftă de a candida. Urmează o campanie care va lăsa cicatrici pentru cei care vor fi în postura de a cere voturi, iar asta ar fi cea mai mică dintre probleme: în viitorul mandat este de așteptat ca numărul de voturi pe care să îl primească FDGR să fie și mai mic, prin urmare un soi de alianță în Consiliul local va fi absolut necesară pentru asigurarea unei majorități (iar asta într-un consiliu în care va intra și AUR, cu circul de rigoare). Alianță înseamnă negocieri, pierderea controlului, împărțirea de funcții, nervi tocați mărunt, scenarii pentru care Astrid Fodor va trebui să accepte compromisuri pe care niciun primar nu le-a mai făcut la Sibiu în ultimii 20 de ani. Pe lângă administrație, viitorul primar al Sibiului va trebui să facă prin urmare și multă politică, iar acest joc al democrației n-a mai fost exersat la Sibiu, la nivel local, de foarte mult timp. 

În plus, într-un viitor eventual mandat, Astrid Fodor va descoperi și mai întunecat-agresiva întruchipare a politicii centrale: plecarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni va îngreuna misiunea unui primar FDGR cu treburi pe la București. Nu că Iohannis s-ar fi implicat foarte mult în sprijinirea administrației sibiene, dar faptul că ceilalți știu că actualul primar al Sibiului are „fir direct cu licuriciul-șef” reprezintă un avantaj de primă mână în orice situație în care este nevoie de un imbold la București pentru blocarea sau deblocarea unor situații.

În decizia lui Astrid Fodor de a merge sau nu mai departe va cântări – fără doar și poate – și ceea ce va avea de spus Klaus Iohannis. Vorba unui prieten, este „prea devreme” ca secretele din mandatele primarului Iohannis să ajungă pe mâna unor politicieni din alte partide. Iar FDGR nu mai are, în acest moment, pe nimeni cu dispoziția și notorietatea necesare pentru a intra cu șanse în cursa pentru Primăria Sibiu. Viceprimarul Corina Bokor ar obține, probabil, un scor chiar și sub al FDGR-ului dacă ar candida, iar alt nume din lista celor cu rezonanță în organizația sașilor nu mai este dispus să apară pe afișe. 

Dar să facem o pauză din scenariile puse pe seama FDGR, pentru a trece la celălalt partid cu pretenții la Primăria Sibiu, PNL.

Partid în ale cărui scenarii apare același Klaus Iohannis, care nu este doar „firul scurt” al celor de la FDGR, ci și cel care schimbă cu mâna lui tot felul de păpuși vândute sub eticheta de lideri liberali: gorghițe, câți, ciuci, personaje irelevante în definitiv în economia istoriei, dar cât se poate de supuse și serviabile cât timp sunt în grații.

Iar scenariul care umblă în PNL-ul de la Sibiu este că păpușarului liberal Iohannis nu i-ar conveni de nicio culoare o candidatură care să împingă la Primăria Sibiu un protejat al Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean. Despre Adrian Bibu este vorba: administratorul public al unui consiliu județean în care Cîmpean a dovedit cum proptelele de partid bat întotdeauna competența, cum interesele unor oameni de afaceri precum Ioan Domnariu transformă bugetele publice în pușculițe fără fund, cum lipsa de răspundere și cumpătare sunt înlocuite cu mârlănescul „ciocu` mic, acum noi suntem la putere”.

Aproape că nu este niciun dubiu că Daniela Cîmpean va câștiga un nou mandat. Chiar deloc nu contează dacă noul spital județean nu se va mai face, la fel de puțin vor cântări și celelalte proiecte ratate ori festivismul găunos care rămân după cele două mandate consecutive ale actualei președinte: PNL are 43 de primari în județul Sibiu (dintr-un toal de 64), iar primarii sunt cei care conduc campania în urma căruia va fi ales președintele CJ. Deocamdată, majoritatea primarilor PNL sunt alături de Daniela Cîmpean.

Prin urmare, scenariul Daniela Cîmpean – președintă la județ și Adrian Bibu – primar în municipiul reședință de județ este unul împotriva căruia nu doar Klaus Iohannis are să ridice suficiente argumente. De altfel, sunt câteva voci cu trecere prin PNL care spun de pe acum cu încredere că Adrian Bibu nu are cum să ajungă primar al orașului.

Așa a apărut în PNL scenariul în care candidatul partidului la Primăria Sibiu să fie Raluca Turcan, în cazul în care Astrid Fodor nu va candida din partea Forumului. Președintă a organizației județene, Raluca Turcan este singura dintre liberalii sibieni care ar avea forța să blocheze fără scandal o candidatură a lui Adrian Bibu, candidatură care – conform cutumelor de partid – oricum are nevoie de validare și de la nivelul structurilor centrale. Prin urmare, pentru a-i face pe plac „licuriciului-șef” cât va mai fi acesta în funcție, dar și pentru a nu pierde controlul organizației județene în fața Danielei Cîmpean, scenariul Turcan – candidat la Primăria Sibiu apare cât se poate de natural. Mai ales dacă avem în vedere sondajele mai sus pomenite.

Retragerea lui Astrid Fodor din cursa pentru Primăria Sibiu, cu Raluca Turcan candidat din partea PNL, creează pentru ceilalți (potențiali) candidați impresia unui scrutin în care șansele se redistribuie rapid și în mod egal. Mai puțin pentru candidatul PSD. Oricine ar candida din partea PSD pentru Primăria Sibiu are parte de un eșec garantat. Organizația condusă de Bogdan Trif va rămâne la fel de irelevantă la nivel local precum și în actualul mandat.

Ruxandra Cibu Deaconu, de la USR, și Alexandru Găvozdea, cel mai probabil candidatul-independent al Platformei Sibiu2024, se bat pentru voturile din aceeași bulă și au imens de mult de lucru pentru a ajunge și la „electoratul tradițional”. AUR – chiar și dacă ar reuși să convingă un nume „mai spălat” să candideze pentru Primărie – nu are șanse. Orice alt independent este greu de crezut că mai are notorietatea și logistica necesare a emite pretenții.

Începutul teribilului an electoral 2024 găsește Sibiul într-un film în care nu ștampilele aplicate în cabina de vot decid primarul pentru următorii patru ani. Ștampilele doar vor confirma ceea rezultă din scenariile aflate în lucru zilele acestea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Chirica

Acum 4 săptămâni

Da, votez Fodor! Votez pentru abonament de parcare de 1200 de lei! Votez pentru piste de biciclete de 2 milioane de euro kilometrul! Votez pentru strazi inguste construite de minti inguste! Votez pentru proiectele imobiliare ale lui Keul! Votez pentru o viata condusa de septuagenari! Traiasca!

Raspunde

Claudiu

Acum 4 săptămâni

Lipsa unei /unor alternative serioase, viabile și cu viziune, indiferent de sondaje, ne arată doar că și în 2024 Sibiul nu se poate ridica dincolo de România anilor 2000 când încă (mai) credeam că pentru președintele viitor votam "răul cel mai mic" Destul de trist din punctul de vedere al unui orizont pe termen mediu sau lung, să trăiești într-un oraș și o comunitate unde în afară de PNL (mai mult sau mai puțin vopsit) alternativă unică reprezintă un FDGR care, că partid are relevanță la fel de "mult" că UDMR-ul Există doar când și cât folosesc altora, de la grupa mare.

Raspunde

Pintilie

Acum 4 săptămâni

Am dat in mintea bunicilor si trebuie sa votam varstnici de peste 70 ani... si ne mai miram ca nu merg tinerii la vot si ca pleaca din tara pe rupte, am devenit o tara de batrani pe functii...
Raspunde

Vivi Dragan pentru Chirica

Acum 4 săptămâni

Nu domnule, voteaza PNL ca si primaria nu numai CJ sa ajunga pe mana ciobanilor din marginime.
Raspunde

Emila Elzoroaba

Acum 2 săptămâni

Pe mâna putiniștilor o fi mai bine?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Asa ceva...

Acum 4 săptămâni

Nicio femeie nu o sa mai câștige curând mandatul de primar în Sibiu iar datorita dorinței cetățenilor de a zdruncina din temelii corupția și distanțarea administrației de interesele lor, șansele cele mai mari le are un independent.
Raspunde

Ioan

Acum 4 săptămâni

Așteptăm programul electoral al USR respectiv pe cel al Ruxandrei Cibu. Este singura alternativă logică și dacă eu voi regăsi în ideile si planurile lor pentru oraș coerența și rațiunea pe care o aștept atunci vor avea votul meu. Personal cred că Astrid Fodor și FDGR au spus tot ce aveau de spus pentru Sibiu, e timpul să se ocupe de nepoți. Cât despre PNL, nu are sens să reluăm grozăviile despre care scrie în articol Traian Deleanu. Numai când îl vezi pe Bibu ținând de fusta Danielei Cîmpean și îți dai seama cât de capabil este. Un fel de domnu Goe și Mamița.
Raspunde

Sibiul blestemat si blocat in stagnare

Acum 4 săptămâni

De asta e Brasovul unde este si satul Sibiu e undeva la ani lumina in urma. Brasolul l-a dat pe Coliban - nascut in 1979 si nu in 1800 toamna. Pe cibin ... doar panarame, interese si cumetrii.
Raspunde

Bambolero

Acum 2 săptămâni

Ne doare la pedală de Brașovul tău
Raspunde

Sibianul

Acum 4 săptămâni

Dacă ar fi vrut iohanis sa facă ceva pentru Sibiu aveam lucrările la spitalul județean începute deja. Sa nu zică cineva ca nu avea pârghii sa deblocheze finanțare. Dar pe el îl doare la basca de Sibiu și sibieni. Pas cu pas v.am dus de nas.
Raspunde

Contra

Acum 3 săptămâni

Nu-i pasa de români, nu-i pasa de oameni! Rușine!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 săptămâni

Unde merge mia merge si suta! https://www.cotidianul.ro/mandatul-de-presedinte-bonus-sau-misiune/ Alegeri placute!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Denisa mindfullness vibes

Acum 4 săptămâni

Salut, guys! Sibiul are nevoie de un primar ucrainean sau de un transgender BLM vegan!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

Deleanu are dreptate de data asta. Fodor câștigă lejer dacă va candida, dacă nu primarul va fi PNL, dar nu cred că va candida Turcan. Majoritatea va fi FDGR+PNL, poate un pic mai puțin confortabilă.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 3 săptămâni

Cred că Sibiul ar fi mult mai câștigat dacă am alege la întâmplare din cartea de telefoane un primar :))) Fac pariu că oricare ar fi mai bun și cu mai mult simț civic decât ce s-a perindat pe la noi.Noroc că nu mai exista cărțile alea :)))
Raspunde

Raluca Țurcana

Acum 2 săptămâni

Sa castige oricine numa nu Țurcana. O persoana politica mai incompetenta si mai penibila rar mai vezi. S-a facut de minune ca ministru al muncii, la cultura e praf, oriunde s-a implicat a fost doar pt taiat “pamblici”. Votez Ruxandra Cibu in speranta ca oprim hegemonia curcilor galbene din PeNeLeeee
Raspunde

Chris

Acum 3 zile

Dl. Iohannis ar fi cel mai potrivit sa revina la primarie. Si d-na Iohannis presedinte.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus