Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
17°C

„Noi ne dorim să continuăm pe drumul propus de Cristian Lupeş”. Reacție la protestul sindicaliștilor Filarmonicii, care cer demiterea managerului

„Noi ne dorim să continuăm pe drumul propus de Cristian Lupeş”. Reacție la protestul sindicaliștilor Filarmonicii, care cer demiterea managerului

După opt zile de proteste ale sindicaliștilor pentru demiterea lui Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, reprezentanți ai aceste instituții au lansat o campanie prin care se declară „jigniți de manipularea si agresivitatea cu care se manifestă o parte a salariaților”. Și cer semnături de susținere a lui Lupeș.

„Susținem Filarmonica Sibiu și conducerea acesteia” este denumirea unei campanii de strângere de semnături lansată drept răspuns la protestele Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din cadrul filarmonicii sibiene. Nu are un autor asumat, inițiatorii anunțându-se a fi „70% dintre angajații Filarmonicii Sibiu și membri ai comunității sibiene, melomani” care se simt „jigniți de manipularea și agresivitatea cu care se manifestă o parte a salariaților”.

În textul petiției, Cristian Lupeș – a cărui demitere este solicitată de sindicaliști – este descris drept „un om care demonstrează de peste 20 de ani o performanță extraordinară în domeniul culturi”.

„Noi, cei care susținem Filarmonica de Stat Sibiu ne dorim să continuăm pe drumul propus de Cristian Lupeş. Suntem mândri să fim parte a unui colectiv apreciat de mari dirijori și soliști, cu o activitate cunoscută național și internațional. (...) Ne dorim ca această performanță să continue la Filarmonica de Stat Sibiu împreună cu maestrul Cristian Lupeş”, se arată în textul de prezentare a campaniei de strângere de semnături.

Practic, o prezentare diametral opusă celei pe care o realizează sindicaliștii. Și aceștia au lansat – cu trei zile înainte de petiția Filarmonicii – o campanie de strângere de semnături on-line, în cadrul căreia despre Cristian Lupeș se spune că „a hotărât să continue cu managementul dictatorial, abuziv și axat pe imaginea sa personală”. „Managerul nu respectă legea în vigoare, nu respectă diversitatea și pluralitatea opiniilor și preocupărilor angajaților și cetățenilor”, scriu sindicaliștii protestatari în prezentarea acțiunii lor.

Politică din ambele tabere

Protestul instrumentiștilor sindicaliști nu a găsit susținere la conducerea Consiliului Județean, dimpotrivă: la cea mai recentă ședință a plenului CJ, președinta Daniela Cîmpean a refuzat să dea cuvântul liderului de sindicat și a pus capăt discuțiilor și ședinței, arătând că instituția pe care o conduce nu are căi legale de a gestiona acest conflict.

În acest context, vocile protestatarilor au început să facă referire la ingerințe politice în administrarea Filarmonicii. Implicații politice pe care le reclamă, acum, și cei care îl susțin pe manager. „Cristian Lupeș este un dirijor și manager apreciat, iar sub conducerea sa, Filarmonica de Stat Sibiu a devenit mai cunoscută ca niciodată. Cu toate acestea, acum, unii angajați cer ca el să fie demis în mod ilegal. Instituțiile de cultură nu trebuie politizate”.

Duminică înainte de prânz – la o zi de la lansare – petiția pentru susținerea lui Cristian Lupeș tocmai depășise 1.000 de semnături strânse. Comparativ cu cele aproape 1.200 pe care le număra petiția prin care se cere demiterea lui Lupeș, lansată de sindicaliști cu patru zile înainte. „Atenție! Nu semnați această petiție! Este postată de gașca directorului, pe șestache, în disperare, profitând de neatenție. Citiți înainte de a semna orice”, au reacționat instrumentiștii protestatari pe pagina lor de Facebook, ca urmare a lansării campaniei pentru susținerea lui Lupeș.

Campania pentru demiterea lui Cristian Lupeș poate fi consultată aici

Campania pentru susținerea lui Cristian Lupeș poate fi consultată aici

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Vivi Dragan

Acum 3 luni

De aceea Romania este unde este. Cand cineva protesteaza conducerea apeleaza la cozile de topor din institutie. Daca unul zice da apar imediat 2 care zic nu. Asta e tara in care politicieni de doi bani si securisti batrani ne conduc. Tara care este nu numai esuata dixit KVI ci dea dreptul pierduta. Asa ca pentru noi cei peste 60 ani nu mai e nimic de facut dar cei tineri plecati cat mai repede.
Raspunde

Iustin

Acum 3 luni

Deșteaptă miscarea lui Lupes de a clona petitia angajatilor filarmonicii. In acelasi timp machiavelica. Dezinformarea incepe cu "70% din anagajati..." Nu are cum sa fie atati avand in vedere ca majoritatea protesteaza in fiecare dimineata in fata Consiliului Judetean.In mod clar a fost pusa in miscare o ferma de troli/postaci pentru a semna falsa petitie- cea a managerului si celor "70% din angajati"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius Lupean

Acum 3 luni

Ai idee cati angajați are Filarmonica? Peste 100, si 30 si ceva fac parte din sindicat, deci procentul este real.
Raspunde

@Marius Lupean (Lupes)

Acum 3 luni

Pe site-ul filarmonicii sunt afisati 63 instrumentisti. Sunt inclusi acolo si cei demisi abuziv? Restul angajatilor cati mai sunt si ce ce functii au? Chiar sunt peste 100? Ar fi cam multi extra pe lângă cei care chiar canta. In sindicat nu stiu cati sunt, dar la protest sunt mai mult de 30 si sunt sigur ca mai sunt si acasa de frica managerului.
Raspunde

Mihai Neagu

Acum 3 luni

Total angajați Filarmonica ,103
Raspunde

@Mihai Neagu (Lupes)

Acum 3 luni

Ma îndoiesc ca nu stiti cati angajati aveti. Poate erau 103 inainte "sa-i plecati" abuziv pe cei care nu au plecat capul. Eu repet - pe siteul filarmonicii sunt afisati 63 instrumentiști. Daca sustineti ca total sunt 103, restul de 40 cu ce se ocupa? Pot fi vreo doi directori, jurist, femeie serviciu, portar si cativa la administrativ. Se aduna 40? Dar daca totuși ar fi, înseamnă ca schema de personal e umflata cu nepoti? Varianta (mai multe) managerului am aflat-o acum așteptăm si varianta corecta.
Raspunde

Mihai Neagu

Acum 3 luni

Nu știu dacă și cati au plecat, cert este ca pe site-ul CJ, la ședința ordinara din 22 decembrie, in organigrama Filarmonicii apar 103 posturi(execuție și conducere)
Raspunde

Sibian

Acum 3 luni

Posturi prevazute in organigrama care oricum era sub forma de proiect, nu ocupate efectiv. Domnul Lupes numara ca in piesa ,, O scrisoare pierduta" respectiv doua la Primarie, doua la Prefectura, 103 parol, pe onoarea mea! Numara la fel cum sustine ca protestul are la baza nemultumirile financiare adica mintind cu tupeu
Raspunde

@Mihai Neagu (Lupes)

Acum 3 luni

Posturile prevazute in organigrama sunt aceleasi cu posturile ocupate? Deci matematica expusa de un absolvent de fizica-chimie (Lupes) nu e in baza 10. In organigrama sunt 103, angajati sunt în jur de 80, instrumentisti (artisti) sunt 60 si artisti sindicalisti peste 40. Cum se socoteste 70% - cei care cica il sustin pe manager? Sau 70% e procentul sindicalistilor din totalul artistilor?
Raspunde

Mihai Neagu

Acum 2 luni

In locul managerului, v-as da pe toti afara si as incheia contracte de colaborare , sa vedem daca va convine sa fiti platiti exact pentru cat prestati in spectacole.
Raspunde

Sibian

Acum 2 luni

Domnul Lupes sunteti patetic ascunzandu-va dupa diferite nume cand de fapt isi da toata lumea cine sunteti dupa cum va exprimati. Asa ca in locul dumneavoastra mi-as da demisia pentru ca Filarmonica nu este proprietate personala. In plus legea prevede angajari cu concurs, dupa cum poftiti, pentru a avea mai multi sclavi.
Raspunde

@Mihai Neagu (Lupes)

Acum 2 luni

Managere - Ālea iacta est. Se pare că rabdarea oamenilor pe care-i abuzezi a ajuns la capat. Tu ai ales asta. Bulgarele a inceput sa se rostogoleasca si nimic nu te va ajuta. Nici fustele dupa care te ascunzi si nici cei slabi pe care-i bagi in fata ca un las. Nici macar degetul de care te tii cand apari in poze. Nu ai inteles ca oamenii astia pe care vrei sa-i concediezi au alte valori si repere decat tine. Dreptatea e de partea lor -e confimat si va fi de fiecare dată. In socotelile tale nu ai inclus constanta Omega- asta o sa-ti dea totul peste cap. Iar cand se va termina totul cariera ta de manager va fi praf si toata lumea te va cunoste asa. Acum știi!
Raspunde

Sibian

Acum 2 luni

Dar domnia ta cat munci, domnule Lupes? Unde ati fost in aceasta perioada cat muzicienii au protestat, ati fost la Filarmonica si ati prestat activitatea pentru care sunteti platit sau in America in interes personal? In acest timp primiti salariu sau aveti concediu fara plata. In ceea ce priveste angajarile cu contract de colaborare? De ce , pentru ca asa vrea domnia ta. Acesta este unul din motivele protestului, angajarile prin intelegerea partilor adica pe pile.Aceasta modalitate este exceptia , nu regula: regula este prin concurs sa participe toata lumea. Stiti nu toata lumea a venit la Filarmonica asa cum ai venit dumneata adica pe pile In ceea ce priveste datul afara: de ce , pentru ca ti se opun? Faptul ca ti se opun nu e abatere disciplinara iar Filarmonica nu e mosia mumei tale si nici urmasul lui Ceausescu nu esti desi ti-ai dori. Acei muzicieni au dat un concurs serios, nu un simulacru asa ca domnia ta. Asa ca daca nu iti convine: demisia. Cauta-ti domnia ta o Filarmonica care sa te accepte. Asta daca poti!
Raspunde

Pol-Pot

Acum 3 luni

Respect jurnalistului pentru descrierea impartiala sibobiectiva a situatiei. Respect pentru ca a remarcat ca petitia pentru sustinerea lui Lupes "nu are un autor asumat". Ce pot eu sa inteleg - Lupes a facut si el o petitie, s-a ascuns in spatele "celor 70% din angajati" și i-a dat un nume inselator astfel incat cei ce o vad sa o semneze, sperand ca nu vor citi textul care nu prea are legatura.

Raspunde

Scufitza Galbină

Acum 3 luni

Stati listiniti ca si echipa ts bate spre galben se pare ca este o culoare la moda !

Raspunde

Claudiu

Acum 3 luni

Am fost și sunt un continuare de părere că problemele care există de ani de zile și a căror rezolvare concretă și la modul corect întârzie nu aduc onoare sau beneficii nici uneia din părțile implicate. De la conducere până la instrumentiștii angajați și terminând cu CJ ul sau primăria. Însă, in acest moment deja cred că se depășește orice culme a ridicolului. Daca este sa luam in considerare că vorbim despre oameni educați, cu un anumit nivel de cultură și maturitatea aferentă vârstei. Adică a existat și există ceva ce nu se poate rezolva politic, prin instanțe sau prin simpla și omenească mediere de tipul "avem o problemă, haideți să ne așezăm și să discutăm cum o depășim" dar se speră ,in cel mai pueril mod că totul va fi stabilit prin petiții on line, pro sau contra? Sa fiu iertat dar chiar cred că e ridicol. Și dacă s-a ajuns la așa ceva, cu părere de râu, toți cei implicați își cam merită soarta dacă aleg să își rezolve (până la urmă) viața sau traseul profesional pe Facebook și / sau petiții on line.

Raspunde

Teofan

Acum 3 luni

In Italia, intr-un orasel cam ca Mediasul la 70 km de langa Roma, orchestra urbei (cam 60-70 persoane) faceau repetitie intr-o sala a unui teatru de copii, o data pe saptamana; cam la doua saptamani sustineau un concert de o ora jumatate. Toti instrumentistii faceau asta dupa programul de lucru fara sa fie platiti; o faceau din placere pentru comunitate. Orchestra e dirijata de un Moldovean din Chisinau. Sunt si doi romani (sot,sotie) care canta acolo,
Raspunde

Pol-Pot

Acum 3 luni

Deci pot canta si fara manager. In plus nici nu manager nu e interesat sa-i duca pe un drum de mari glorii daca nu iese nimic de impartit cu sefa.
Raspunde

Sibian

Acum 3 luni

Excelent! Atentie insa, poate artistii din Italia nu au manager si se duce un Moldovean de la Onesti sa-i puna la munca. Si poate onesteanu il pune pe un alt Moldovan sa le faca referate disciplinare. Sa nu cumva sa afle de asta ca merge sa taie bilete la intrare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AMN114

Acum 3 luni

Semnat petiția managerului. Le propun instrumentiștilor, dacă nu-l suportă pe șef: demisia! Desigur, e greu să renunți la cei 7000-8000 de lei lunar pentru 4 concerte. Același tarif ca lălăitorii de la nunți și botezuri (vreo 2000 de lei pe concert) cu diferența notabilă că lălăitorii chiar muncesc de rup și sunt plătiți de clienți. Să-i văd eu pe artiștii ăștia nemulțumiți că-s plătiți din bilete! Și dacă e din bilete, să ajungă și la 50.000 lei lunar salariu și chiar mai mult. Dar mi-e teamă că nu-i nimic de capul lor, și fără pomana de la CJ ajung protestatarii ăștia muritori de foame. Semnat: un cetățean care nu este angajat la Stat
Raspunde

Moldovean

Acum 3 luni

Asta e telul tau - managere (AMN114). Sa faci bullying si sa plece cei care nu sunt de acord cu nelegalitatile tale. Si nu omite faptul ca nici tu nu esti platit din bilete si in plus mai incasezi si de la asociatiile care incaseaza pe munca celor 60 de instrumentisti. Cine a incasat in urma participarii filarmonicii la festivalul Enescu? Filarmonica direct sau intai o asociatie culturala? Artistii au avut contract pentru deplasarea la Enescu cu o asociatie.
Raspunde

Lomnasan

Acum 3 luni

"Maestre, dacă eu aș fi avut atâtea reclamații și atâtea procese noi, eu aș fi plecat demult” P. Porr consilier judetean catre Lupes-manager. Fara pomana de la CJ, Lupes ar fi manageriat si dirijat fanfara sateasca - dupa valoare. Sau ar fi ajuns ministru ca la vrajeala se pricepe.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Manager nr 1

Acum 2 luni

De acord AMN !!
Raspunde

Sibian

Acum 3 luni

De ce nu o întreabă nimeni pe Daniela Cimpean, când au fost zică se probleme la Biblioteca Astra CJ s a implicat și la dat afara pe Silviu Borș pentru a i face loc lui Răzvan Pop, care nu mai avea post la București. Silviu Borș nefiind membru se partid a căzut. In cazul Filarmonicii de la nu se implica CJ, oare ca Lupes e membru PNL?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus