Miercuri,
21.02.2024
Innorat
Acum
4°C

Bugetul local pentru anul 2024 al comunei Axente Sever a fost adoptat

Bugetul local pentru anul 2024 al comunei Axente Sever a fost adoptat

Marți, 30 ianuarie 2024, a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Local Axente Sever, care s-a desfășurat în sala de ședințe a Primăriei. Principalul punct de pe ordinea de zi a ședinței a fost proiectul de hotărâre privind adoptarea bugetului local al comunei Axente Sever pentru anul 2024.

Bugetul comunei Axente Sever pentru anul 2024 este de 11.573.000 lei, (sumă care nu include şi excedentul bugetar din anii precedenţi), din care 436.000 lei sunt fonduri alocate de la Consiliul Județean Sibiu, și este structurat în proporție de 39% finanțarea principalelor obiective de investiții programate pe parcursul acestui an.

Pe lângă cheltuielile de funcţionare ale primăriei (personal, consumabile etc.), bugetul local al comunei Axente Sever include 411.000 lei alocaţi pentru capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională”, (echipamente şi dotări pentru SVSU Axente Sever şi pentru asigurarea serviciului de pază în comună), iar 1.010.000 lei sunt alocaţi pentru capitolul „Învăţământ”.

În ceea ce privește capitolul „Cultură, recreere și religie”, au fost alocaţi 531.000 mii lei, din care 55.000 lei au fost alocați pentru culte.

Peste 1,4 milioane lei s-au alocat pentru cheltuielile de la capitolul „Asigurări şi asistenţă socială”, iar peste 1,2 milioane lei pentru capitolul „Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică”

Pentru capitolul „Protecţia mediului” au fost alocaţi aproape 500.000 lei, care reprezintă în principal cheltuielile pentru serviciul de salubritate, iar 450.000 lei au fost alocaţi pentru capitolul „Agricultură, silvicultură şi piscicultură”, reprezentând cheltuielile de administrare ale fondului forestier al comunei Axente Sever, lucrările cadastrale şi cele de întabulare a păşunatului.

Nu în ultimul rând, cea mai mare parte a bugetului, adică aproximativ 5.843.000 lei au fost alocați pentru capitolul „Transporturi”, pentru finalizarea proiectului ce a vizat modernizarea străzilor din localitățile Axente Sever și Agârbiciu (cu fonduri accesate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”), modernizarea unor trotuare cu fonduri de la bugetul local, precum și realizarea unei piste pentru biciclete între localităâile Axente Sever și Agârbiciu.

„Bugetul pentru anul 2024 cuprinde sume alocate pentru investiții în proporție de 39%. Am finalizat un proiect derulat prin Programul Național Anghel Saligny, prin care au fost modernizate 17 străzi din comună, iar pentru acest an ne-am propus realizarea pistei pentru biciclete între localitățile Axente Sever și Agârbiciu, proiect finanțat prin intermediul aceluiași program. De asemenea, avem în derulare un proiect de modernizare a sediului instituției, și anume dotarea cu panouri fotovoltaice, cu fonduri de la AFIR, amenajarea unui teren de sport în localitatea Axente Sever, reabilitarea unor trotuare din comună cu fonduri de la bugetul local, achiziția unor sisteme de supraveghere pentru grădinițe, achiziția unor sisteme de climatizare pentru capela mortuară din localitatea Agârbiciu și reabilitarea unui imobil din localitatea Șoala pentru care urmează să stabilim ce destinație va avea, ca să îl valorificăm. Aceastea sunt doar principalele investiții programate pentru acest an, însă, în funcție de necesități, putem utiliza fonduri din excedentul bugetar al comunei pentru alte eventuale investiții ”, a declarat Marius Grecu, primarul comunei Axente Sever.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Sus