Prim-ministrul Marcel Ciolacu îşi va schimba cartea de identitate, decizia fiind luată în urma atacului cibernetic asupra bazelor de date, produs recent la Camera Deputaţilor.
Şeful Executivului a făcut precizarea, miercuri, la Palatul Victoria.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia-Ivan, a declarat marţi că s-a confirmat atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor.
316 fişiere cu un volum total de 300 de megabytes au fost copiate în urma atacului cibernetic înregistrat la Camera Deputaţilor, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.
El a precizat, totodată, că în momentul de faţă instituţiile abilitate ale statului român sunt prezente la Camera Deputaţilor, unde îşi dau concursul pentru a rezolva breşa de securitate creată urmare a atacului cibernetic produs la această instituţie.
"Câteva date foarte recente referitoare la efectele atacului cibernetic asupra Camerei Deputaţilor. Vorbim de un total de 316 fişiere care au fost copiate, dintre care 190 de documente scanate, iar 36 editabile. Volumul total al acestor date este de 300 de megabytes. Ca să fie foarte clar, în urma analizelor tehnice s-a ajuns la această concluzie de 300 de megabytes. Conţinutul lor este unul preponderent public: contracte de servicii, adrese instituţionale, date din buget şi datele care sunt destinate publicului, copii după actele de identitate ale parlamentarilor", a declarat Bogdan Ivan, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.
Ministrul a făcut precizări şi cu privire la responsabilul cu securitatea cibernetică de la Camera Deputaţilor, întrebat dacă SRI este autoritatea competentă.
"În momentul în care s-au actualizat sistemele informatice ale Camerei Deputaţilor, undeva în anul 2019, Camera Deputaţilor a optat să îşi administreze şi să-şi gestioneze în regie proprie, prin intermediul departamentului de IT, să gestioneze responsabilitatea de securitate cibernetică a site-ului Camerei Deputaţilor", a declarat Ivan.
El a subliniat că toţi cei care vor fi consideraţi responsabili în această speţă vor răspunde în faţa legii, întrebat cine va răspunde pentru această breşă de securitate.
"Toţi cei care sunt consideraţi responsabili, de la cei care aveau responsabilităţi tehnice, până la cei care au responsabilităţi decizionale în materie de respectare a drepturilor angajaţilor în acest caz sau a documentelor care trebuiau să fie nedestinate publicului, vor putea să răspundă în faţa legii pentru acest lucru. Principalii vinovaţi sunt atacatorii, pentru că ei sunt cei care sunt în această culpă. Iar regimul penal în cazul atacatorilor, atunci când încalcă regimul securităţii cibernetice a unei instituţii publice, este inclusiv cu închisoarea. Revin la întrebarea de bază. Suntem într-o situaţie în care zilnic România se confruntă cu peste 25.000 de atacuri cibernetice. Sunt situaţii în care, din diferite motive, în special din eroare umană, putem să ajungem în această situaţie. Pot să vă dau şi un exemplu foarte clar în cazul speţei de la Camera Deputaţilor până a avea închis acest raport final: faptul că sistemele nu au fost actualizate cu cele mai noi tehnologii şi versiuni de software existente astăzi pe piaţă. Vă dau un exemplu: pe unele dispozitive încă rula o versiune de Windows 7, care este de mult depăşită", a declarat Ivan.
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a anunţat marţi că a deschis un dosar penal în legătură cu atacul cibernetic de la Camera Deputaţilor, în care sunt efectuate cercetări in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi şantaj.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 1015
Ultimele comentarii
Acum 45 minute
IR
Acum 52 minute
Eva
Acum 58 minute
Robert
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Emil