Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Se demolează cabana de pe Valea Sâmbetei, din Munții Făgăraș. ”Era numai mucegai. Vom construi o altă cabană”

Se demolează cabana de pe Valea Sâmbetei, din Munții Făgăraș. ”Era numai mucegai. Vom construi o altă cabană”

Construită în 1927, una din cele mai vechi cabane din județul Brașov, cea de pe Valea Sâmbetei, din munții Făgăraș, este dărâmată, iar în locul ei va fi construită una nouă, anunță noii proprietari.

În jurul acestei cabane s-a iscat o adevărată isterie pe internet, ajungându-se până la sesizări din partea ONG-urilor și a partidelor politice. Deși arhitectul Brașovului a anunțat că proprietarul are autorizație de construcție, discuțiile au continuat. S-a creat acum din nou panică după ce mai multe imagini cu ruinele cabanei au apărut pe rețelele de socializare.

 „Cabana Valea Sâmbetei e istorie… Şi ce dacă era o mizerie… era o mizerie cu atmosferă faină. Nu era o cabană pentru pretenţioşi… Să vă pregătiţi de bâlciul care va fi de la vară… Asta, aşa cum era, avea farmecul ei, mai vintage. Acum, probabil că va apărea una cu condiţii mai de lux pentru oamenii cu bani care nu au treabă cu muntele. Cabanele astea de munte erau destinate celor care urcă pe munte, nu nu celor care merg la munte”, se arată într-o postare publicată de un iubitor al muntelui.

De aici au pornit mai multe discuții, iar arhitectul şef al judeţului Braşov, Adrian Ibănescu, a anunțat, conform Brașov.net, că proprietarul deține toate certificatele necesare demolării și construcției.

„În urmă cu aproape doi ani a fost eliberat un certificat de urbanism pentru construirea unei cabane turistice. Anul acesta, în luna martie, a fost eliberată autorizaţia de construire a cabanei, cu regim de înălţime subsol, parter şi mansardă. Terenul este al unui cetăţean român. Proiectul a obţinut toate avizele necesare, de la Ministerul Mediului şi de la celelalte instituţii specificate în certificatul de urbanism. Conform autorizaţiei, destinaţia este de cabană turistică. În planul de situaţie nu se regăsesc locuri de parcare”, a declarat Ibănescu.

”Era tot mucegai, nu se mai putea reabilita”

Turnul Sfatului a stat de vorbă cu proprietarii imobilului. Ei spun că au dărâmat vechea cabană pentru că nu mai putea fi reabilitată, iar în locul ei va fi construită tot o cabană.

”Avem autorizație, totul este în regulă. Era tot mucegai, nu se mai putea reabilita. Le spunem la toți că tot cabană va fi, cu siguranță, fără probleme. Nu știm să spunem când va fi gata pentru că e un loc unde se construiește greu. Ne dorim să fie terminată cât mai repede, dar nu știm ce o să întâmpinăm acolo, se poate construi foarte greu. Acum e zăpadă, nu se poate face nimic”, spune proprietarul, același cu cel al Pensiunii Miruna, din aceeași zonă.

”Nu aveam oare suficiente mănăstiri în România?”

Reprezentanţii organizaţiei Agent Green reclamau la finalul anului trecut că pe Valea Sâmbetei, în Munţii Făgăraş, în sit Natura 2000, se construiește o mănăstire şi un drum de acces. Imaginile postate pe internet arătau lucrările din imediata apropiere a cabanei, pe atunci încă aflată în picioare.

Aceştia prezintau imagini cu utilaje care lucrau la amenajarea terenului pe munte, precum şi panoul de şantier care indică faptul că în acel loc se ridică o cabană al cărui beneficiar este o persoană fizică, relata News.ro. Doar că în filmul celor de la Agent Green numele proprietarului erau blurate, deși scopul anunțului era tocmai de informare.

„Un preot îşi face mănăstire şi reşedinţă în creierii munţilor. Distruge în calea sa un întreg ecosistem care include râul şi pădurea străpunse de un nou drum de acces. Autorităţile sunt impotente în faţa preotului şi tolerează lucrările în această arie naturală protejată. Dacă preotul poate, atunci de ce nu ar putea oricine să îşi construiască ceva în mijlocul naturii? Va urma asfaltul, mizeria, bâlciul etc. Nu aveam oare suficiente mănăstiri în România? Nu avem oare suficiente căi mai curate şi mai directe de a ajunge mai aproape de Dumnezeu? Dar autorităţi mai avem oare în România? Autorităţi care să vegheze la dezvoltarea sustenabilă a ţării, nu la distrugerea ei sistematică”, scria Agent Green pe pagina de Facebook.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, viitorul lăcaş de cult se ridica în apropierea cabanei Valea Sâmbetei.

Imaginile postate pe Facebook de către ONG-ul care militează pentru protecţia mediului arată fişa postată pe şantierul aflat în lucru conform căreia în acel loc se construieşte o cabană turistică al cărei beneficiar este o persoană fizică. Lucrările au început, conform aceleiaşi fişe, în august 2022 şi au termen de finalizare doi ani.

„Dar toată lumea ştie, după cum mi-a spus şi şoferul care lucrează acum pe utilaj, aici se doreşte a se face o mănăstire. (...) Am întrebat şi am primit un răspuns de la Garda Forestieră care le-a dat aviz pentru că noua construcţie se va afla la mai puţin de 50 de metri de fondul forestier. Oare ce va urma? În timp ce noi eram închişi în casă din cauza COVID-ului, mai jos drumul a fost pregătit pentru aşa ceva. În urmă cu doi ani. Ne aflăm într-un sit Natura 2000. Aşa văd autorităţile managementul, astfel de protejează natura în România”, relatează, de la faţa locului, un reprezentant al organizaţiei.

Conform acestuia „se pare că Primăria Drăguş şi-a dat acceptul pentru realizarea acestui drum care este în golul alpin”, drum care este altul decât poteca turistică amenajată deja în zonă.

Și liderul USR Brașov, Irineu Durău, a luat act de lucrările de acolo.

„Lângă vechea cabană se dezvoltă spaţii de cazare, fiind acordate avizele necesare, chiar dacă este vorba de un sit Natura 2000. Mă întreb cum s-au dat avize şi autorizaţii pentru un proiect în care este prevăzută inclusiv o parcare, chiar dacă nu există drum până acolo şi nici planuri pentru evacuarea deşeurilor sau a apelor uzate. Cum se poate aşa ceva, cu nişte intermediari, pe filieră religioasă din Bacău, nu ştiu. Vom merge mai departe cu analiza. Dacă actele vor părea în regulă, probabil că singura soluţie va fi o plângere penală”, a declarat Irineu Darău în august 2023. De atunci, însă, nu a mai făcut nicio precizare legată de subiect.

Istoria Cabanei Valea Sâmbetei

În 1927, montaniardul Dănilă Vasu, punea temelie a cabanei din Valea Sâmbetei, notează transfagarasan.travel. Pentru că vremurile erau foarte agitate și cabana nu mai putea fi întreținută, Dănilă Vasu a vândut-o Societății Carpatine Transilvăneană (SKV).

Tranzacția s-a parafat, cu acte, în 1931, iar ulterior SKV a extins cabana și a pus-o la dispoziția călătorilor care aveau nevoie de adăpost noaptea sau pe vreme rea, dar concomitent au efectuat și lucrări de extindere.

Construcția primei cabane a durat până în 1935, dat fiind faptul că nu se putea lucra decât 2-3 luni pe an, iar toate materialele erau aduse pe spinarea măgarilor, exact așa cum se întâmplă frecvent și azi. Inaugurarea oficială a cabanei a avut loc în 30 august 1936.

De atunci și până în prezent Cabana Valea Sâmbetei a fost avariată și refăcută de mai multe ori. Cele mai mari stricăciuni au fost în august 1968, când nu a mai rămas decât temelia de piatră, restul fiind complet pusă la pământ de un puternic torent. De atunci și până azi cabana valea Sâmbetei a trecut prin momente mai mult sau mai puțin bune. A fost lăsată în paragină, stricată de avalanșe și ploi abundente dar, de fiecare dată, a fost refăcută mai bine sau mai puțin bine.

Este o certitudine faptul că, din 1927 de la piatra de temelie pusă de Dănilă Vasu și până azi, Cabana Valea Sâmbetei a fost mereu funcțională, cu pauze intermitente, dar nesemnificative. Din 2011 Cabana Valea Sâmbetei a fost preluată de fostul cabanier al Cabanei Mălăieși din Munții Bucegi, Nae Zdraila. Între timp a ajuns în proprietatea brașovenilor de la Pensiunea Miruna.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 luni

Romania a fost o tara frumoasa, pacat ca e locuita...
Raspunde

@emil

Acum 2 luni

Păcat ca e locuita de specimene ca tine… Acest mesaj a fost moderat din cauză că nu are nicio legătură cu subiectul

Raspunde

Siluan Tatomir

Acum 2 luni

Este foarte bine ca se darama toate darapanaturile si se fac manastiri frumoase si marete unde pot merge iubitorii de munte si sa se roage pentru tara si neamul nostru ca prea mult s-a umplut de drogati, tineri emasculati, trotinetisti, vegani, ioghini, tik-tokisti, pensati si epilati si astfel de specimene cu care nu poti merge la razboi si nu poti construi o tara ca te faci de ras! Felicitari si succes!
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Se anunta o pensiune ultramoderna de 3-4 margarete, cu parcare, biserica, friptura de capra neagra, ape menajere curgatoare, termopane PVC, etc.

Raspunde

Gogu

Acum 2 luni

Când ii auzi pe astia cu argumente de genul “și ce dacă era o mizerie, contează atmosfera” îți dai seama cât de ipocrite ai egoiste sunt persoanele respective. Adică lor nu le pasa ca, spre exemplu, cabanierul trebuia sa stea constant într-un mediu neprielnic sănătății, cu mucegai, sau ca simpla remedierea a problemei, chiar dacă era posibila, i-ar fi costat pe proprietari sume de bani consistente pe care nu și le-ar fi recuperat de pe urma unor “nepretențioși” care nu sunt dispuși sa plătească pentru condiții prielnice pentru toată lumea. Si dacă proprietarul ar fi lasat cabana in starea care este și spre exemplu aceasta ar fi luat foc pentru ca este degradata, ce ar mai fi spus - ca proprietarii nu au investit, nu au oferit siguranța și este vina lor pentru pagube, vătămări, morți. Aceste persoane care se așteaptă ca plăcerile lor ocazionale sa fie întreținute pe banii, proprietatea și RESPUNDEREA altora sunt de cea mai joasa speța, iar părerile lor nu ar trebui sa conteze.

Raspunde

Ovidiu

Acum 2 luni

Pt Gogu Acum ceva ani in urma fratii Jurcovan au vrut sa o restsureze si sa o cumpere dar nu s a putut. Au venit toate putorile politice lingai au centrat si au acapart o Pr .'tanti Viorica inainte de fratii Jurcovan iarasi nu a fodt posibil sa o cumpere la acea vreme putant fii salvata. Vaganontii astia cu bani ce se cred Dumnezei au lasat o prada mucegaiului. Cabana asta era o sursa usoara de plecare in creasta Fagarasilor pt adevaratii montarniazi. Asa ca Gogole m ai lasa ne cu propietatea ta privata. I ti scrie unul dintre multii care au aprovizionst si gatit mult timp in aceasta PERLA a Fagarasilor. Sa speram sa poata aduce frumoasele seri culturale jocuri de cabana iubiri de o zii si milteee altele pe care tu Gogule proprietar de vila si BMW nu le ai trait Scris de un fost Salvsmontist plecat din Romania in anii 2000 scarbit de noii Demahogi Hoti si Pupincuristi politici

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 luni

Cabanierii se imbolnavesc si dupa ce aduna cardurile de capre negre secerate cu mitraliera de braconierii patriei iarna pe ochiurile de iarba.

Raspunde

Adi

Acum 2 luni

Dragi iubitori de munte ma exprim pe scurt pe zona bucegi crai fagaras toti nebunii repet nebunii au impresia ca stapanesc toti muntii vai campii litoral etc habar nau pe ce lume sunt sa zboare pe marte sa faca afaceri lume nebuna cer scuze poate am luato razna la 61 ani

Raspunde

Adonis

Acum 2 luni

Comentarii , comentarii , este proprietatea privata , proprietarii fac ce vor , voi nu faceți la fel cu proprietățile voastre? Să comentăm pe proprietățile publice.

Raspunde

Emil

Acum 2 luni

O fi devenit proprietar pe teren si munte precum Iohannis pe sediul bancii Raifeissen.

Raspunde

Ovidiu

Acum 2 luni

Imi este dor de o cautare de salvare din avalansa

Raspunde

Pol-Pot

Acum 2 luni

Am trecut pe acolo in toamnă. E justificata reconstructia. "Vrem o țară ca afara", dar unii nu prea stiu cum e asta.

Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Afara nu se braconeaza, distruge si profaneaza mediu precum in tara. Cabanierii s-au imbolnavit dupa ce au fost martori la braconajele de capra neagra.

Raspunde

Mihai tanase

Acum 2 luni

Cu ce drept ascundeti comentariile la care voturile negative sunt superioare celor pozitive ?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus