Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
21°C

20 de ani de 112 în România. Trei clădiri din Sibiu vor fi iluminate în roșu în această seară

20 de ani de 112 în România. Trei clădiri din Sibiu vor fi iluminate în roșu în această seară

Cele mai multe dintre cazurile de urgenţă de competenţa Serviciului 112, recepţionate anul trecut, au fost transferate către Ambulanţă - 49,29%, informează duminică Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în ziua în care se marchează 20 de ani de la implementarea numărului 112 în România, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat, către Poliţie au fost transferate 24,01% din cazurile apelate la 112, către ISU - SMURD 18,76% din cazuri, către Jandarmerie - 5,85%, către alte agenţii de intervenţie - 2,10%.

„De 20 de ani, 112 este numărul unic pentru urgenţe din România, timp în care au fost preluate peste 300 de milioane de apeluri de către operatorii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Operaţionalizat în 2004, Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU) s-a dovedit o modalitate simplă, eficientă şi rapidă pentru alertarea serviciilor de urgenţă. Acum două decenii, 112 a înlocuit numerele 955, 961 şi 981 la care puteau fi apelate în mod individual agenţiile specializate de intervenţie, contribuind la gestionarea eficientă, coordonată şi colaborativă a situaţiilor de pericol din întreaga ţară şi la salvarea de vieţi", precizează STS în comunicatul citat.

Citește și: Primăria Sibiu, Consiliul Judetean și Telecomunicațiile vor fi iluminate duminică în culoarea roșie de Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112

Dacă în anul 2004, peste 90% dintre apeluri nu erau urgenţe, astăzi procentul a scăzut sub 50%, spune STS. „Sistemul 112 a ţintit permanent noile tehnologii, standarde şi practici tehnico-operaţionale care ajută la salvarea de vieţi, inclusiv utilizând metode avansate de localizare şi devenind, astfel, un model de bună practică pentru serviciile de urgenţă din alte state europene", arată sursa menţionată.

În anul 2023, operatorii STS ai Serviciului de urgenţă 112 au preluat 10.489.979 de apeluri, din care 53,82% au reprezentat urgenţe. Diferenţa de 46,18% au fost apeluri care nu au necesitat intervenţia agenţiilor: Ambulanţă, Poliţie, ISU - SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.

Conform STS, cele mai complexe evenimente din 2023 au fost urgenţele care au necesitat mobilizări importante de resurse pentru intervenţie, precum explozii, incendii de amploare şi fenomene meteo extreme, ce au generat sute de apeluri în câteva minute.

Pe 11 februarie, în fiecare an, este marcată Ziua Europeană a Numărului de Urgenţă 112, număr unic pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene la care sună cei care au nevoie de ajutorul agenţiilor specializate de intervenţie: Ambulanţă, Pompieri, SMURD, Poliţie, Jandarmerie. În România, acelaşi număr este apelat şi pentru Salvamont. 

Vă reamintim că, în această seară, începând cu ora 18.00 clădirile Primăriei Sibiu, Consiliului Județean și Direcţiei Judeţene de Telecomunicaţii Speciale vor fi iluminate în culoarea roșie, reprezentativă pentru Serviciului de urgenţă 112.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 896

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus