Joi,
22.02.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Lichen de piatră – beneficii pentru sănătatea tractului respirator

Lichen de piatră – beneficii pentru sănătatea tractului respirator

Eficacitatea medicinală a unor tipuri de plante este bine-cunoscută. Cele mai vechi informații privind folosirea plantelor medicinale datează din perioada vechilor egipteni, însă în Grecia antică s-a conturat arta de a vindeca anumite probleme medicale cu ajutorul anumitor specii de plante, în special datorită lui Hipocrate.

Printre nenumăratele specii de plante care sunt folosite în zilele noastre se numără lichenul de piatră. Lichenul de piatră (sau Cetraria islandica) este un lichen fructos tipic zonelor montane care se găsește, în special, în Islanda, de aici provenind și denumirea sa științifică.

Lichenul de piatră este recunoscut în special pentru capacitatea de a îmbunătăți sănătatea sistemului respirator. Benesio Islasept este un supliment alimentar care conține extract de Cetraria Islandica și care contribuie la sănătatea sistemului imunitar, la menținerea sănătății tractului respirator și la revigorarea organismului. Compușii din compoziția extractului de Cetraria islandica au proprietăți antivirale și antimicrobiene, reduc inflamația bronhiilor și sunt benefici în caz de tuse.

Lichen de piatră – compoziție și informații nutriționale

Lichenul de piatră este alcătuit din aproximativ 70% polizaharide, cum ar fi lichenină și izolichenină), restul fiind compus din acid folic, acid usnic (care conferă plantei proprietățile antimicrobiene și antiseptice), acid cetraric, care îi conferă un gust amar, și vitaminele din complexul B.

Ce proprietăți are lichenul de piatră?

Lichenul de piatră a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca tonic, antiemetic (antivomitiv) și antianemic. Sunt cunoscute și proprietățile sale expectorante, stimulatoare și antispastice.

În țările nord-europene, lichenul de piatră reprezintă și un remediu popular folosit în cazul convalescențelor debilitante sau pentru combaterea bolilor aparatului respirator precum tusea sau astmul.

Lichenul de piatră conține o gamă bogată de nutrienți, cum ar fi polizaharide, carbohidrați, proteine, grăsimi și vitamine care pot avea un efect pozitiv asupra corpului uman. De exemplu, polizaharidele care se găsesc în lichenul de piatră pot avea proprietăţi imunomodulatoare, adică pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. În plus, după cum menționam, lichenul de piatră poate avea efecte antiinflamatorii, care pot fi utile în tratarea bolilor sistemului respirator și ale tractului gastrointestinal.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că lichenul de piatră nu este un remediu miraculos și nu poate înlocui tratamentul complet recomandat de un medic. Înainte de a utiliza această plantă ca remediu, trebuie consultat un medic calificat.

Ajută la tratarea tusei, răcelilor și bronșitei

Principalul compus chimic care se găsește în cantități mari în lichenul de piatră este un tip de amidon numit lichenină. Prin fierberea licheninei, acest compus benefic se transformă într-o substanță asemănătoare mucilagiului, care poate avea un efect calmant asupra membranelor mucoase iritate care căptușesc tractul respirator și căile nazale. În plus, lichenul de piatră este bogat și în polizaharide complexe care au efecte imuno-stimulante si este deosebit de util în procesul de eliminare a secrețiilor si în calmarea tusei uscate.

De asemenea, poate acționa ca un antibiotic puternic, datorită conținutului de acid usnic și alți acizi care luptă împotriva bacteriilor și virusurilor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Sus