Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

După aproape un an de la montare, platforma subterană de deșeuri din Piața Mică a devenit funcțională

După aproape un an de la montare, platforma subterană de deșeuri din Piața Mică a devenit funcțională

Investiția de 308.000 lei în platforma subterană pentru colectarea selectivă a deșeurilor, amplasată în Piața Mică, a devenit funcțională, anunță Primăria. Aceasta este dedicată agenților economici din zona centrală care, din cauza constrângerilor de spațiu, nu au posibilitatea depozitării de containere.

Sistemul este compus din 4 containere amplasate în subteran: unul pentru deșeurile reziduale cu o capacitate de 3 mc, unul pentru biodegradabile de 2 mc, și câte unul pentru hârtie/carton și respectiv plastic/metal, fiecare cu o capacitate de 5 mc. La suprafață sunt amplasate fantele de introducere a deșeurilor, acestea fiind dotate cu un sistem de control al accesului utilizatorilor, prin intermediul unui card cu tehnologie NFC. Prin acest sistem se va înregistra numărul de aruncări de deșeuri reziduale pentru fiecare utilizator în parte, urmând ca taxa de salubrizare să fie calculată în funcție de aceasta.

Agenții economici din zonă au fost înștiințați în scris cu privire la această opțiune care li se oferă pentru colectarea selectivă și depozitarea corectă a deșeurilor, fiind invitați să își ridice cardurile de acces. Până în prezent s-au solicitat și predat 12 astfel de carduri.

Odată cu darea în funcțiune a noii platforme, în data de 12 februarie, containerele convenționale, supraterane, amplasate în Piața Mică, au fost îndepărtate, arată un comunicat al municpalității.

Primăria Sibiu a montat platforme subterane de deșeuri în Piața Mică pe 13 aprilie 2023.

Reamintim că, în același domeniu, al îmbunătățirii infrastructurii pentru colectarea selectivă a deșeurilor, Primăria Sibiu a obținut finanțarea din fonduri europene nerambursabile pentru amenajarea a 200 de insule ecologice supraterane digitalizate în zonele de blocuri. Acestea vor permite implementarea mai eficientă a instrumentului ”plătești cât arunci”, taxa urmând să fie calculată în funcție de numărul de aruncări de deșeuri reziduale pentru fiecare apartament. Procedura de achiziție pentru primele 110 insule este gestionată de Ministerul Mediului, aceasta fiind în curs în prezent.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Tanti Rezi

Acum 2 luni

foarte frumos si elegant. Intrebarea e de ce primaria aplica dublu standard? Cei din centru au conditii ca in poza, iar la periferie .... sobolani printre containerele supraterane. Acum cand primaria a avut ocazia optimizarii cu finantare nerambursabila, a ales tot varianta inestetica, neigienica si nepractica a containelor supraterane. Poate primaria nu cunoaste legile gravitatiei: intr-un container suprateran aproape plin cu rezidual sau cu carton, cu greu se mai pot inghesui alte deseuri. La cele supraterane-cu alimentare de sus, deseurile se autopreseaza si gradul de umplere este mai mare, scazand numarul necesar de ridicari/goliri.
Raspunde

Adi

Acum 2 luni

Acum 5 ani când vizitam Barcelona, ma minunam cum în tot centrul erau astfel de containere îngropate și îmi ziceam "civilizație dom'le... vom apuca noi sa vedem asa ceva pe la noi". Fast forward 4 ani și asta primăvara vizitez din nou Barcelona. Aproape toată "civilizațiunea" a fost inlocuită înapoi cu containere clasice. Tracey voi concluziile
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus