Un proiect teatral, pe care directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu îl numește „unicat în România”, a reușit să adune copii și adulți din comunități mici din județ, unii dintre ei fiind pentru prima dată în fața unor actori. Proiectul prezenta un spectacol despre legenda sașilor din Transilvania, care avea și o tentă social-politică – lucru care a atras atât ironii, dar și supărări din partea primarilor localităților care au găzduit reprezentația. Reprezentanții TNRS și-au anunțat intenția de a continua proiectul și în acest an, având deja promisiunea Ambasadei Germaniei de a-l susține financiar.
Spectacolul se numește „Legenda din Hamelin, o posibilă istorie a sașilor” și a făcut parte din proiectul Stagiunea mobilă unteatru, finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Acesta a fost dus în 14 localități din județul Sibiu, Brașov și Mureș, în sate cu biserici fortificate, pentru a populariza teatrul în rândul comunităților care nu au acces ușor la acesta.
Spectacolul stradal „Legenda din Hamelin, o posibilă istorie a sașilor” aduce în fața publicului o întâmplare povestită prin multe voci de-a lungul timpului. Se presupune că din Hamelin au venit primii sași în Transilvania. Drumul lor a fost imaginat de toți autorii fascinați de basme, fiind transformat într-una dintre cele mai puternice povești despre vulnerabilitatea omului în fața adevărului – așa este descris de reprezentanții teatrului sibian: „Vă invităm să descoperiți aventura extraordinară a unor oameni care decid să lupte cu propria frică, până când uită de dreptate, de adevăr și chiar de propria umanitate. În lupta asta absurdă pierd tot. Chiar și ce părea ca e de nepierdut. În final, supraviețuiește o singură idee: omul trebuie să fie drept în fața omului, prin adevăr”.
Spectacolul a fost realizat în regia lui Andrei și Andreea Grosu, cunoscuți deja la Sibiu.
Cei doi au vorbit despre proiectul „Hamelin” în cadrul unei conferințe de presă la TNRS, joi, 15 februarie, alături de directorul TNRS, Constantin Chiriac și Hunor Horvat, șeful Secției germane a TNRS.
„Este un proiect unicat în România și o nevoie absolut uriașă de a gândi ceva pentru micile comunități, având în vedere că avem totuși mai mult de 80 de biserici fortificate cu orga refăcută; mai sunt încă un număr important fără orga refăcută. Dar acesta e un bun motiv, gândind în perspectiva măcar a județului Sibiu în câte locuri putem să mergem cu astfel de spectacole”, a spus Chiriac, lăsând loc celor doi regizori și lui Hunor Horvat să povestească în premieră experiența realizării acestui spectacol și a interacțiunii cu publicul.
O experiență unică pentru comunități mici
Proiectul „Hamelin” s-a distins prin adaptabilitatea sa unică, transformând o mașină de mari dimensiuni în scenă mobilă complet echipată, în comunitățile care rar au ocazia de a interacționa cu artele performative.
Regizorul Andrei Grosu precizează că proiectul cu Hamelin fost gândit ca un „pop-up theater”: „Venim cu o mașină, care se face scenă, unde avem toată partea tehnică, scenografia ce ține de spectacol. Am mers în 14 comunități mici. S-au întâmplat lucruri extraordinare, pentru că realmente unii dintre ei nu au văzut teatru niciodată. Am avut emoții, nu știam dacă vor veni la un spectacol în limba germană, tradus - e adevărat - în limba română.
Una dintre cele mai frumoase experiențe a fost într-o localitate când am ajuns și viceprimarul ne-a spus că sperăm să vină oamenii, noi am pus 100 de scaune. Și cu 10 minute înainte de începerea spectacolului am scos toate scaunele din primărie. Au fost aproximativ 280 de oameni, practic a venit toată lumea să vadă spectacolul „Legenda sașilor din România”.
Un spectacol bun... mai ales în an electoral
Potrivit lui, spectacolul e gândit pentru toate vârstele. „Ce e frumos, e că atunci când vin copiii, ei se distrează ca la un spectacol pentru copii, iar seara textul ia o natură socio-politică, având în vedere că vorbim de un primar care promite multe și nu face nimic. Ne-am bucurat de acest spectacol și această întâlnire – pentru că asta numai teatrul poate să facă”, a adăugat Andrei Grosu.
La rândul ei, Andreea Grosu a observat disciplina în rândul publicului. „Nefiind o sală convențională, ei se comportau ca într-o sală de spectacole, nu a ieșit nimeni din rânduri, au ascultat până la urmă”. „Nimeni nu s-a agitat că nu înțelege. Au avut cumva încredere și au primit așa cum era teatrul. Gestul teatrului e foarte clar, e universal - toată lumea îl înțelege”, a completat Hunor Horvat.
Întrebați cum ar fi primit un astfel de spectacol mai ales acum, când suntem în an electoral, reprezentații TNRS au accentuat că e „foarte potrivit pentru an electoral”.
„Am avut o întâmplare cu un primar care s-a supărat un pic. Dar e o poveste scrisă de Frații Grimm, deci nu era vizat în niciun fel. A crezut că e vorba despre el. Dar au fost și cazuri când le-au luat ironic. Acum depinde de om. Noi nu l-am cunoscut, dar prin spectacolul nostru l-am cunoscut”, au povestit regizorii Andrei și Andreea Grosu.
„Dar toți au fost primitori, ne-au făcut cinste și cu mese, au fost foarte amabili toți”, a adăugat Horvat.
Potrivit directorului TNRS, proiectul va continua și în acest an, în cinci localități, iar în Sibiu va fi jucat în luna martie la Sala Studio.
Stagiunea Mobilă unteatru - pe patru roți - este un proiect născut din colaborarea Teatrului unteatru cu partenerii Morten Bruun, care își propune să aducă teatrul în localitățile slab expuse la activități și evenimente culturale, dar și în sate și orașe cunoscute pentru diversitatea etnică a locuitorilor. Anul trecut, proiectul a ajuns la Mediaș, Hoghilag, Prod, Sebeș, Sighișoara, Șona, Viscri, Biertan, Richiș etc.
Foto: TNRS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2611
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
@Emil
Acum 1 oră
Z
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
...
Acum 3 ore
Emil