Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

„Să faci teatru german în România nu mai e o utopie”. Secția germană a TNRS anunță microstagiunea de patru zile

„Să faci teatru german în România nu mai e o utopie”. Secția germană a TNRS anunță microstagiunea de patru zile

Hunor Horvat, șeful Secției germane a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu (TNRS), crede că în prezent nu mai este dificil să faci teatru german în România, așa cum afirmă unul dintre regizorii cu care colaborează instituția. Acesta a anunțat spectacolele din cadrul Microstagiunii Secției germane.

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu organizează în perioada 14-17 martie, Microstagiunea Secției germane, un eveniment devenit deja tradiție. Producțiile vor fi concentrate într-un singur weekend, care vor ilustra modul în care Secția germană abordează o mare varietate de stiluri și preocupări tematice. Evenimentul are scopul de a reuni actori importanți din domeniul cultural pentru a identifica proiecte și programe viitoare atât pentru TNRS, cât și pentru Secția germană și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Hunor Horvat, șeful Secției germane a TNRS, a ținut să sublinieze în cadrul unei conferințe de presă că „pentru noi e important să ne prezentăm și ca ansamblu german”.

„Sunt fericit că publicul ne susține, se vede și prin vânzări; avem aproape sold-out niște spectacole. Sunt fericit, pentru că (deși) domnul (Florian von) Hoermann spune că e o utopie să faci un teatru german în România, iată că acesta trăiește și are din ce în ce mai mulți spectatori. Putem și să experimentăm; avem un teren de joc care ne ajută mult să ne dezvoltăm. Asta ne dorim să prezentăm într-un weekend mai lung, unde iată vin și oameni care ne suportă din zona germană - vin și austrieci, elvețienii vor veni ca oaspeți din partea ambasadei; deci, o să avem un public care ne suportă, care ne dă încredere și platformă”, a spus Horvat.

Potrivit lui, spectacolele din cadrul microstagiunii sunt pentru toate tipurile de public. „Interesant e că toate proiectele pe care le avem acum pe hârtie au ținte foarte diferite, dar sunt ca un buchet de flori: e frumos că ne adresăm tuturor cu ele. În „Woycek” s-a amestecat o viziune foarte tânără și una foarte profesionistă; „Ai mei” e un spectacol splendid, complex, dar nu complicat, clădit pe actorie, iar actorii noștri sunt în cel mai bun moment al carierei lor (...); iar „(Aproape) toate operele lui Molière” e foarte haios și mai ales pentru elevi prezintă o foarte bună intrare în lumea teatrului, fiind o bună pregătire pentru un copil ca să înțeleagă că Molière, Shakeaspeare și alții sunt foarte aproape de el. Respectiv, cu aceste spectacole putem juca și în săli de școală”, a mai adăugat Hunor Horvat, șeful Secției germane a TNRS.

Toate spectacolele sunt prezentate în limba germană, cu traducere în limba română.

 

PROGRAMUL MICROSTAGIUNII SECȚIEI GERMANE

14 martie, ora 19:00

WOYZECK (foto principală)

De: Georg Büchner

Regie & Dramaturgie: Hunor Horváth

Regie și coregrafie: Edith Buttingsrud Pedersen

Sala Mare TNRS

B-dul Corneliu Coposu, nr. 2

„Spectacolul nostru este o punere în discuție a condițiilor în care violența ia naștere. Wozyeck este un tată nelegitim, un subordonat umilit, subiectul unui experiment medical, o victimă, un făptaș, o persoană bună și ucigașul Mariei. Spectatorii sunt invitați să asiste la tragedia umană a unei societăți ce se îndreaptă spre autodistrugere, precum și la mijloacele de a găsi o salvare printr-o schimbare totală de mentalitate”.

 

15 martie, ora 19:00

DIE MEINEN / AI MEI

După: Maxim Gorki

Un spectacol de: Dumitru Acriș

Sala Mare TNRS

B-dul Corneliu Coposu, nr. 2

„O familie este pe punctul de a se destrăma. Părinții nu pot înțelege nevoia de libertate a copiilor, iar copiii nu pot înțelege rigiditatea unor părinți care vor să îi responsabilizeze. Concepțiile tradiționale intră în conflict cu mersul societății, în timp ce fiecare visează la un viitor tot mai incert. Cine are dreptate? Cine se va putea salva? Ce mai înseamnă o familie atunci când adevărul în care cineva crede nu mai corespunde cu cel în care crede celălalt?

Spectacolul semnat de Dumitru Acriș pune într-o lumină crudă tensiunile inter-generaționale, pe fundalul unei lumi aflate în schimbare, mânată de plăcerile unei vieți idealizate. Producția Secției Germane ne invită într-o experiență imersivă ce problematizează limitele toleranței, raporturile interumane și sinceritatea sentimentelor într-un context social din ce în ce instabil”.

 

16 martie, ora 17:00

VISUL UNEI NOPȚI DE VARĂ

După: William Shakespeare

Regia Florian von Hoermann

Sala Mare TNRS

B-dul Corneliu Coposu, nr. 2

„Nunta cuplului regal din Atena trezește spiritele pădurii și le invită la sărbătoare. Însă toate aceste lucruri uimitoare nu sunt neapărat ceea ce par. Asta pentru că pădurea se împuținează tot mai mult, iar calamitățile naturale riscă să transforme totul în haos. Cine mai poate salva acest vis de la a nu fi transformat într-un coșmar?

Florian von Hoermann reconsideră cu umor și incisivitate mizele uneia dintre cele mai jucate comedii din toate timpurile, pentru a pune în lumină condiția umană în contextul delicat al unei catastrofe ecologice iminente. Dincolo de celebrarea frumuseții stilistice a piesei shakespeariene, spectacolul Secției Germane este o invitație la reflexie și la asumarea colectivă a unei schimbări care ne-ar putea salva viitorul”.

 

17 martie, ora 15:00

Der Rattenfänger von Hameln / Legenda din Hamelin, o posibilă istorie a sașilor

Regia: Andrei și Andreea Grosu

Sala Studio

Str. Emil Cioran, nr. 1A 

„Spectacolul stradal „Legenda din Hamelin, o posibilă istorie a sașilor” aduce în fața publicului o întâmplare povestită prin multe voci de-a lungul timpului. Se presupune că din Hamelin au venit primii sași în Transilvania. Drumul lor a fost imaginat de toți autorii fascinați de basme, fiind transformat într-una dintre cele mai puternice povești despre vulnerabilitatea omului în fața adevărului. Vă invităm să descoperiți aventura extraordinară a unor oameni care decid să lupte cu propria frică, până când uită de dreptate, de adevăr și chiar de propria umanitate. În lupta asta absurdă pierd tot. Chiar și ce părea ca e de nepierdut. În final, supraviețuiește o singură idee: omul trebuie să fie drept în fața omului, prin adevăr”.

 

17 martie, ora 19:00

DER GESAMTE MOLIÈRE (NAHEZU) / (APROAPE) TOATE OPERELE LUI MOLIÈRE

De: Vincent Caire

Regia: Daniel Plier

Sala Studio

Str. Emil Cioran, nr. 1A 

„Trei actori vor să joace Molière, dar nu știu ce să alegă; „Bolnavul închipuit” sau mai degrabă „Tartuffe” sau poate o farsă, ”Avarul” este și el minunat, sau „Don Juan”? Hermine, Boniface și Jean-Baptiste rezolvă problema într-un mod original și joacă pur și simplu totul într-o piesă care conține cel puțin o replică din toate cele 33 de piese ale lui Molière și care, în același timp, spune o singură poveste continuă: se creează astfel o antologie, un mozaic al celor mai bune scene ale dramaturgului; tatăl autoritar vrea să împiedice nunta îndrăgostiților în favoarea intrigantului, dar servitoarea isteață zădărnicește planul; o piesă nouă, jucată în ritmul alert al comediei”.

Fotografii: TNRS / Andrei Văleanu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1205

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus