Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
5°C

„Munții sunt cei care m-au definit, îmi oferă atât de mult.” Pogo, unul dintre cei mai buni freerideri din Romania este salvamontistul care a murit în avalanșa de la Bâlea

„Munții sunt cei care m-au definit, îmi oferă atât de mult.” Pogo, unul dintre cei mai buni freerideri din Romania este salvamontistul care a murit în avalanșa de la Bâlea

”Un înger în roșu a plecat în înaltele crestelor. Muntii au însemnat totul pentru el, aici si-a găsit sfârșitul făcând ce-i plăcea. Unul dintre cei mai buni freerideri din Romania, colegul nostru și nu în ultimul rand fratele nostru. Pogo ne vei păzi din "Alaska". Vei rămâne veșnic în amintirea noastră.” Acesta este mesajul celor de la Salvamont Sibiu, după ce colegul lor a fost surprins vineri de o avalanșă la Bâlea Lac.

Sibianul în vârstă de  33 ani se afla în timpul liber și a fost singura victimă, spunea vineri Dan Popescu, Șeful Salvamont.  Potrivit acestuia, avalanșa a avut linie de fractură la 250 m și cale de rulare 400 m diferența de nivel, lungime 800 m. „Victima a suferit leziuni incompatibile cu viața din cauza impactului cu stâncile peste care a fost aruncat”.

Turnul Sfatului a scris în ianuarie despre Pogo și despre documentarul realizat de doi schiori olandezi, ajunși la Bâlea la invitația salvamontistului sibian.

„Pogo. Fețele nevăzute ale României” este numele scurtmetrajului lansat în decembrie 2023 de către doi schiori pasionați de sporturile extreme. Loïc Isliker și Paul de Groot, cei doi schiori, au început din 2020 să realizeze o serie de filme sub sloganul „Hidden Faces” (fețe nevăzute – n.r.), documentare în care să surprindă amploarea unor zone potrivite pentru „freerideri” (adică cei care practică sportul în zone sălbatice).

Documentarul despre zona văii Bâlea a apărut ca urmare a invitației transmisă lor de către Paul Popescu. Salvamontist sibian, botezat „Pogo” de către prieteni.

„Munții sunt cei care m-au definit, îmi oferă atât de mult. Nu știu ce m-aș face fără munți. Cu cât văd mai multe locuri, cu atât apreciez mai mult ceea ce am acasă. Sunt atât de multe locuri în care mi-aș mai dori să schiez mai mult. Sper să trăiesc 100 de ani, să fiu sănătos și să pot schia cât mai mult, să împărtășesc acest lucruri cu prietenii mei și să le transmit mai departe copiilor mei”, povestestea Pogo celor doi musafiri veniți în țara noastră pentru prima dată.

„Numele meu este Paul, prietenii mei îmi spun Pogo. Sunt un om care muncește pe munte. Numele văii este Bâlea și o îndrăgesc pentru cât de sălbatică este. Nu sunt pârtii de schi amenajate, totul este sălbatic”, descrie Pogo.

Împătimit al schiului în locuri sălbatice, salvamontistul sibian descrie cum, în ultimii mai bine de zece ani, și-a „scrijelit” turele pe bucăți de lemn, ciopliturile de dimensiuni mai mari indicând adevărate aventuri. „De exemplu, aici am fost prins de o avalanșă mare. Eram împreună cu trei prieteni... am avut noroc”.

Sunt zone în care se ajunge doar cu ghidaj profesionist, locuri care i-au determinat pe cei care au realizat documentarul să exclame „ireal de frumos”. „În afară de faptul că am fost uimiți de frumusețea coborârilor și a munților din România, suntem foarte fericiți că am ajuns să îl cunoaștem și pe Pogo. Să explorăm alături de el «grădina din spatele casei», să îi descoperim pasiunea și iubirea pentru munte a fost ceva unic. Este vorba mai mult decât a schia, este vorba de un stil de viață”, este una din concluziile celor doi schiori care au venit să descopere Bâlea.

Citește și Fața albă a turismului de la Bâlea. Un scurt documentar despre „frumosul ireal” promovat de Pogo

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Sibianul

Acum 2 luni

Păcat ca cea ce iubea el mai mult, i.a curmat viata. Dacă el ca salvamontist nu a respectat condițiile și avertizările de risc de avalanșă ce sa mai cerem de la alții!
Raspunde

Mița

Acum 2 luni

Prea multa "increre' in sine ca el stie muntele si ca nu i se poate intampla nimic, probabil!! Daca stii ca in zona exista risc de avalanse si Salvamontul (din care cica si tu faci parte) sfatuieste sa nu faca ceea ce tu te duci sa faci... Apai asta spune multe... RIP
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

Despre morti numai de bine , dar si-a facut-o cu mana lui . Salvamontistii anunta pericol de avalanse de gradul 4 pe o scara de 5 si chiar el nu respecta avertismentul si face ski extrem pe creasta. Bine ca nu a mai luat si alte vieti cu inconstienta lui.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 2 luni

Nu stii ce vorbesti
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Dupa principiul presedintelui ,,uitarea face casa buna'' toti ( meteorologi, jandarmi montani, salvamontisti, etc, ) au uitat ca temperaturilor ridicate declanseaza avalanse. https://www.meteoromania.ro/Upload-Produse/nivologie/nivologie.pdf
Raspunde

Kokos

Acum 2 luni

@radu Eu zic ca stiu ce vorbesc , dar poate ne luminezi tu .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 luni

Putea muri tot grupul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lau

Acum 2 luni

Nu putea sa moara tot grupul persoana inteligenta care esti, te dai pe rand, vorbesc toti bagatorii de seama care nu au respirat aer de munte in viata lor
Raspunde

Meea

Acum 2 luni

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Raspunde

Cristi

Acum 2 luni

Un suflet frumos s-a ridicat la cer, acolo și-a găsit liniștea și vă privește de sus! Dumnezeu să-l odihnească!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus