Sâmbătă,
27.04.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Viorel David, profesorul de la Școala „Regele Ferdinand”, cu peste 150 de excursii, 900 de drumeții și 83 de acțiuni caritabile

Viorel David, profesorul de la Școala „Regele Ferdinand”, cu peste 150 de excursii, 900 de drumeții și 83 de acțiuni caritabile

Viorel David este profesor la Școala Gimnazială „Regele Ferdinand” din Sibiu de aproximativ 20 de ani. Predă religia. A ales o carieră didactică din dragoste pentru copii și de aceea nu s-a oprit aici. Alături de dragostea pentru Dumnezeu, dascălul mai predă dragostea pentru munte, pentru semeni și pentru natură. De asta copiii îl adoră iar adulții îl respectă. Este și motivul pentru care numele lui este pe buzele tuturor celor care îl cunosc. Nu a fost ușor să accepte să povestească pentru un articol. Despre el nu a vrut aproape deloc, dar s-a lăsat convins să vorbească despre proiectele pe care le desfășoară de ceva ani cu elevii săi și nu numai: peste 150 de excursii, 900 de drumeții și 83 de acțiuni caritabile.

Viorel David, Vio cum îi spun prietenii, a absolvit Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu și a devenit  profesor de religie la Școala Gimnazială „Regele Ferdinand”, din Sibiu. A ales să predea la această școală dintr-un motiv practic: locuiește pe aceeași stradă. A decis însă să rămână pentru că s-a atașat de elevi.

„Din acest motiv nu am schimbat nici școala și nici clasele care îmi erau repartizate”, spune Vio.

Pentru el a fi dascăl înseamnă în primul rând să iubești copiii.

„Altfel nu prea ai ce căuta în învățământ”, mai spune el. Și continuă lista cu virtuți pe care trebuie să le ai atunci când alegi să predai.

Viorel David (foto dreapta)

„Mai ai nevoie de curaj, de multă răbdare și de cât mai multă dăruire. Consider că a fi profesor și aici mă refer strict la materia pe care o predau, este mai mult decât o meserie, este o adevărată misiune. La fel ca în preoție. Ai nevoie de o anumită chemare. Dascălul nu este un simplu depozitar și transmițător de cunoștințe ci, în primul rând, este un modelator, un formator de suflete și conștiințe.”

La fel de mult ca predatul Viorel David iubește muntele și drumețiile. Spune că l-a descoperit târziu, dar asta nu l-a împiedicat să-i simtă magia.

„Am descoperit muntele relativ târziu. Dacă îmi aduc bine aminte prin anul doi de facultate am urcat în Munții Făgărașului, la cabana Bărcaciu, împreună cu alte câteva persoane. Acolo a fost întâlnirea mea cu muntele, fascinantă de altfel și de neuitat. Au fost, apoi, zile în care doar la munte mă gândeam, la cei pe care voiam să-i descopăr, să le calc potecile. Da, muntele e magic, de poveste. Odată ce te-a prins în mrejele lui nu prea mai ai șansa să scapi”, spune Vio, iar pasiunea lui se simte în fiecare cuvânt.

A adus muntele în școală și a dus școala la munte

Profesorul de religie spune că, încă din primii ani în învățământ s-a întrebat cum ar putea face interesantă și plină de bucurie viața copilului fără să apeleze la televizor, telefon sau jocuri pe calculator.

„Cum să o umplem de conținut duhovnicesc fără a lipsi elevul de recreerile și jocurile specifice vârstei? Din acest motiv am pus mare accent pe activitățile extrașcolare. La început am organizat excursii pe două și trei zile la mănăstiri din Bucovina, Moldova, Maramureș, Muntenia, Ardeal, Banat, deci în aproape toată țara. Era o perioadă când se putea pleca mai ușor din școală și nu aveai nevoie de foarte multe documente. Cum bine se știe majoritatea mănăstirilor sunt așezate în locuri izolate, în special la poalele munților. Așadar excursiile nu erau doar prilejuri de apropiere de Dumnezeu, ci și de contemplare a frumuseților acestei țări. Totodată excursiile la mănăstiri au dezvoltat la copii spiritul de prietenie, de voință, disciplină și credință în Dumnezeu”, spune Vio.

Au urmat apoi drumeții în multe masive din țară, în special cele din munții de lângă Sibiu, dar a ajuns și în locuri mai îndepărtate cu elevii lui: pe crestele Munților Făgăraș, Bucegi, Trascău, Ciucaș, în Munții Neamțului, Hășmașului,  Maramureșului și în multe alte locuri din Carpații românești.

„De când sunt în școala, am organizat cu elevii peste 150 de excursii și drumeții”, spune Vio.

Profesorul spune că este important ca elevii să realizeze că suntem parte a naturii și că suntem interconectați cu toate formele sale de viață și cu mediul înconjurător.

„Preocuparea pentru binele planetei noastre nu ar trebui să fie doar un act de generozitate sau altruism, ci o recunoaștere a faptului că propria noastră supraviețuire și bunăstare sunt în strânsă legătură cu sănătatea și echilibrul ecologic al terrei.

Cum noi avem grijă de casele noastre și de cei dragi, ar trebui să avem grijă și de planeta noastră, care este "casa" noastră mai mare, oferindu-ne tot ce avem nevoie pentru a trăi și a prospera. Elevii trebuie sa stie, înca de mici, ca prin adoptarea unei atitudini de respect și grijă față de mediul înconjurător, putem contribui la păstrarea echilibrului și frumuseții naturii pentru generațiile viitoare”, spune el.

Și-a îndreptat atenția și către adulți

Pe lângă drumețiile în natura în care profesorul a implicat mulți elevi din școală, acesta i-a îndrumat și în acțiuni de ecologizare a unor trasee montane și a unor zone de agrement din proximitatea orașului, în special Pădurea Dumbrava, dar și alte zone din apropierea scolii. A profitat și de programele „Săptămâna verde” și „Școala altfel” și în colaborare cu  asociații și cluburi montane din județ a mers alături de copii să redea naturii frumusețea ei curată.

De la activitățile și drumețiile în natură cu copiii Vio spune că a trecut la cele cu adulți. Mergeau la final de săptămână, iar în scurt timp aceste drumeții au devenit obișnuință.

„În anul 2017, am înființat grupul de drumeții montane Prietenii Naturii. Rând pe rând au venit alături de noi oameni iubitori de mișcare și aer curat, astfel încât am format o echipă frumoasă. Aș putea spune chiar o familie pentru că ne-a adus laolaltă aceeași pasiune comună: muntele.

După aproape 7 ani de activitate am ajuns la drumeția cu numărul 900. Bine, am numărat aici și turele anterioare formării grupului, cu mii de participanți din tot județul (Sibiu, Cisnădie, Șelimbăr, Tălmaciu, Mediaș), dar și din județele limitrofe.”

Le arată copiilor ce înseamnă să fii bun

Dincolo de toate aceste lucruri despre care Viorel nu obosește să povestească stă și un proiect pe care îl derulează de șapte ani în școală, alături de elevii lui.

„Este proiectul nostru de suflet, la care ținem foarte mult. Organizăm acțiuni caritabile în beneficiul vârstnicilor, a familiilor cu mulți copii și a copiilor din casele de tip familial. An de an, în luna decembrie organizăm colecta de alimente, dulciuri, rechizite, produse de igienă personală care sunt distribuite beneficiarilor de colaboratorii noștri din echipa Prietenii Naturii. Împreună cu elevii Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Mediaș, partenerii noștri de proiect, aducem bucurie și zâmbete în familiile cu o situație materială precară”, spune Vio.

Profesorul spune că oamenii mari care merg în drumețiile săptămânale despre care a povestit deja, s-au alăturat elevilor atât în colectarea alimentelor și a celorlalte bunuri, cât și în distribuirea lor. S-au implicat, în mod special cu ducerea acestor daruri în zone greu accesibile, acolo unde se poate ajunge, de regulă, doar cu rucsacul în spate.

„Am ajuns cu daruri în zeci de cătune izolate, în special din Munții Apuseni. Toate aceste daruri, cu ambalajele lor multicolore și strălucitoare, contrastau deplin cu simplitatea și sărăcia puținilor vârstnici răsfirați pe coastele munților. Oameni singuri, uitați de lume, ai nimănui, alții cu copii la sute sau mii de kilometri distanță. Toți așteptau o vorbă bună, o îmbrățișare, o privire de om. Mai mult ca niciodată, în aceste locuri depărtate de lumea civilizată, îți dai seama cât adevăr cuprinde vechiul proverb românesc: nu haina îl face pe om.  Sub veșmintele uzate și demodate, purtate de sute de ori, ale oamenilor din munți, se află multă simplitate, hărnicie, altruism, bunătate, modestie, dărnicie și ospitalitate, adevărate virtuți care-l fac pe om plăcut înaintea semenilor și a lui Dumnezeu”, spune Vio.

Până în prezent are 83 de astfel de acțiuni caritabile cu zeci de tone de alimente, bunuri de strictă necesitate și bani. De toate acestea au beneficiat sute de vârstnici, familii nevoiașe și copii din centrele de plasament.

 „Doar în iarna aceasta am fost implicați în 10 acțiuni caritabile ce au însumat 2.660 kg alimente, dulciuri, produse de igienă personală, 168 de pachete de îmbrăcăminte, rechizite, dulciuri, electronice și 8.850 mii lei.

Vio are un mesaj pentru elevi. Le spune să aibă încredere în ei și să fie conștienți că sunt capabili să realizeze lucruri mărețe cu ajutorul lui Dumnezeu.

„Să pună pasiune în ceea ce fac și să înțeleagă că educația este o comoară care îi va ghida pe tot parcursul vieții”, încheie profesorul Viorel David.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

10 comentarii

Dd

Acum 2 luni

Un om deosebit! Dragoste de oameni si de natura fara margini!
Raspunde

Sebi

Acum 2 luni

Un Om cu sufletul meu, care ne insoteste prin minunatele poteci
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carcotasul

Acum 2 luni

Foarte frumos! Dar fiind profesor de religie are mintea odihnita si poate tot face excursii!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 2 luni

Bravo lui ! Pe de alta parte inca o dovada de jurnalism adevarat de la TS.: sint citeva poze cu domnul dar singura in care TS ne spune care e e xea in care e el cu o. .ea...asa ca sa nu cumva sa gresim ne explica...foto dreapta! Merci...era sa facem o confuzie

Raspunde

Andrei

Acum 2 luni

Felicitări un exemplu de urmat pentru toți profesorii, le oferiți elevilor noi perspective și amintiri de o viata!!!
Raspunde

Diana

Acum 2 luni

Domnul David este un profesor minunat și de fiecare daca când are loc ora de religie el aduce un zambet pe fata mea. Este un om bun și mereu ma ajutat când am avut nevoie. Îi mulțumesc și îl respect din toată inima mea
Raspunde

Profu

Acum 2 luni

Acum, il asteptam la gradatia de merit!
Raspunde

???

Acum 2 luni

Dar carte cand mai face daca o tine tot intr-o excursie si o drumetie?! In 20 de ani de invatamant, sa zicem, - 150 de excursii, asta inseamna in medie 7 excursii pe an... Interesant...
Raspunde

?

Acum 2 luni

Carte? Pentru ce? Excursiile sunt la moda! Nu aveti un exemplu la nivel inalt?! Invatamantul romanesc a ajuns sa fie tot un proeict si o excursie!
Raspunde

Mircea

Acum 2 luni

Sigur ca ginerele lui Neață își permite sa se plimbe, asa fără număr... fără număr. A dat kilometrajul peste cap săracu, nu se mai satură. Noroc, voie buna și recunoștință la toată lumea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus