Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

Primul spațiu din Sibiu unde poți duce gratuit deșeuri voluminoase și reciclabile

Primul spațiu din Sibiu unde poți duce gratuit deșeuri voluminoase și reciclabile

După ce ziarul Turnul Sfatului a scris la începutul lunii februarie că Sibiul a cumpărat un centru de colectare a deșeurilor electr(on)ice pe care îl ține închis de un an și jumătate, primăria a decis să-l dea în folosință gratuită companiei de salubritate SOMA. Aici sibienii vor putea duce gratuit în viitorul apropiat deșeuri voluminoase, la fel ca în timpul campaniilor periodice organizate de SOMA, precum și reciclabile, cum sunt PET-urile sau cartoane.

Noul punct de colectare va funcționa pe strada Henri Coandă, la numărul 69, decizia finală urmând a fi luată săptămâna aceasta în ședința Consiliului Local Sibiu.

”Considerăm că este oportun ca în cadrul centrului să se asigure colectarea, pe lângă deşeurile de echipamente electrice şi electronice, şi a altor tipuri de deşeuri care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door", respectiv: deşeuri reciclabile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri - deşeuri voluminoase, deşeuri textile, deşeuri din lemn, mobilier, deşeuri din anvelope, baterii uzate, deşeuri periculoase. Astfel, propunem schimbarea destinaţiei construcţiei din centru de colectare a deseurilor electrice si electronice în centru de colectare deseuri.

În urma analizei efectuate împreună cu operatorul şi luând în considerare starea actuală a spaţiului, s-a identificat necesitatea racordării acestuia la utilităţi (apă, canalizare, energie electrică), cheltuielile aferente, precum şi celelalte cheltuieli necesare folosinţei conform destinaţiei avute în vedere urmând a fi suportate de către administratorul spaţiului - Serviciul Public Salubrizare, Protecţia Mediului şi Administrarea Domeniului Public”, se menționează în proiectul de hotărâre ce urmează a fi dezbătut și supus aprobării joi.

Foarte important de precizat că sibienii vor putea preda gratuit deșeurile în noul punct de colectare.

”Întrucât la acest centru vor fi predate în mod gratuit deşeuri de către cetăţeni , acesta va funcţiona în fapt ca un punct de colectare, costurile de gestionare a deşeurilor colectate urmând a fi asigurate de la bugetul local”, se mai precizează în proiectul de hotărâre.

Contactați de reporterul Turnul Sfatului oficialii SOMA au precizat că imediat după ședința Consiliului Local Sibiu vor demara procedurile de autorizare și amenajare a spațiului, astfel încât el să fie funcțional în cel mai scurt timp.

Context

În paralel Primăria Sibiu are în curs de implementare două proiecte ce presupun construcția și amenajarea a două Centre de Aport Voluntar. Acestea vor funcționa într-un mod asemănător cu centrul de pe Henri Coandă, cu precizarea că spațiul va fi mult mai generos, vor exista dotări specializate și interacțiunea cu cetățeanul este facilitată.

Un CAV va fi construit în Viile Sibiului, primăria atribuind deja contractul de execuție al lucrărilor. Cea care a câștigat contractul în valoare de 2,37 de milioane de lei plus TVA este fima sibiană RED CONS, care a depus oferta împreună su trei subcontractanți - AGC INSTALATII SPECIALE, VEG PROIECT și SIMPA SIB.

Un al doilea CAV va funcționa în Dealul Gușteriței, pentru care Municipiul Sibiu a semnat contractul de finanțare în luna mai 2023, iar în ședința din august 2023 Consiliul local a aprobat indicatorii tehnico-economici. Suprafața de teren destinată amplasării obiectivului proiectat este 30.000 mp.

Citește și:

A fost atribuit contractul de execuție al lucrărilor pentru primul centru unde sibienii pot duce gratuit orice tip de deșeuri: de la mobilier sau anvelope, la moloz sau cadavre de animale mici

Sibiul scapă de problema molozului: Investiție de peste 18 milioane de lei în Dealul Gușteriței pe un teren de 30.000 de metri pătrați

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Tanti Rezi

Acum 1 lună

in sfarsit, dupa 10 ani de colectare selectiva o sa avem variante! Soma are si containere metalice deschise - pentru deseuri materiale din constructii. De ce nu pun la dispozitie si asa ceva?? Cetatenii ce au acasa un sac de moloz sau doi (nu de ordinul metrilor cubi) pot arunca acolo in mod civilizat si legal.
Raspunde

Dan

Acum 3 săptămâni

Cum sa nu. Soma pune la dispozitie aceste containere contra cost individual persoanelor fizice sau juridice. Este o afacere. Ei sa puna la dispozitia cetatenilor astfel de containere gratis cine ii va plati ? Cine ii plateste pe soferi ridicarea si aducerea unui nou container ? Cine plateste fabrica care va recicla molozul ? A fost invatati ca "sistemul" ofera, dar asta era in comunism cand habar nu aveati cat va costa cu adevarat apartamentul primit in rate sau cat meritati sa primiti salariu la jobul primit fara cererea voastra. Asta inseamna democratie, muncesti si primesti. Ca la tara, nu muncesti pamantul, el nu iti da roade. Asa ca ar trebui sa va educati in democratie, nu exista lucruri primite gratis pe ochi frumosi.

Raspunde

Dan

Acum 3 săptămâni

Acest spatiu de depozitare nu ofera un spatiu adecvat pentru primirea lucrurilor de mari dimensiuni. El a fost amenajat pentru primirea de baterii si acumulatori. Care nici nu a functionat prea mult, spalare de bani, reclama multa la vremea respectiva, iar apoi inchis dupa cateva saptamani. Rampe de acces pentru cetateni ? Parcari pentru cetateni ? Rampe de acces pengru vehiculele care vor ridica materialele reciclabile fara sa incurce accesul cetatenilor ? Spartiu betonat de depozitare ? Indicatoare si marcaje pentru usurarea deplasarii in interiorul centrului, dar si la intrarea in acesta ?

Raspunde

R

Acum 1 lună

Unde parcăm ca să lăsăm deșeurile? Depozitul pare a fi construit fix în intersecție...
Raspunde

Dorina Ionescu

Acum 1 lună

Este inadmisibil, exact la intrarea in CARTIERUL HDNRI COANDA, 400 LOCATARI , SOMA VRCINI, RAUL VALEA SAPUNULUI PLIN DE GUNOAIE, SA SE PEFMITA IN PRIMARIE ALT FOCAR DE INFECTIE, GUNOAIE PE UN SPATIU DE 5MP , PUTORI SI SURSA DE INFECTIE. NOI LOCATARII TREBUIE SA CRAPAM DE PUTORI IN DRUM SPRE CASE? DZ ? ZONA SI ASA ESTE INFECTA, TERENURI VIRANE CU SOBOLANI, SERPI, VEGETATIE SURSA DE TANTAREALA, NEIMPREJMUITE...NE AMENDATE DE PRIMARIE.. NOI SA CRAPAM DE PUTORI, SI GJNOAIELE SA JUBILEZE... D NA PRIMAR, VA INVITAM IN ZONA. SA VA FIE RUSINE.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus