Joi,
07.11.2024
Cer Senin
Acum
4°C

Sibiul scapă de problema molozului: Investiție de peste 18 milioane de lei în Dealul Gușteriței pe un teren de 30.000 de metri pătrați

Sibiul scapă de problema molozului: Investiție de peste 18 milioane de lei în Dealul Gușteriței pe un teren de 30.000 de metri pătrați

După eșecul de la nivel județean, când licitația pentru proiectarea și construirea a cinci centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar a fost anulată, Primăria Sibiu prezintă propriul proiect pentru un astfel de centru în Dealul Gușteriței. Acesta va ocupa o suprafață de trei hectare.

Municipiul Sibiu se pregătește să facă un pas semnificativ în direcția gestionării responsabile a deșeurilor prin dezvoltarea unui Centru integrat de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar (CAV). Necesitatea acestui proiect este justificată de rezultatele unui studiu realizat de Societatea Academică din România a concluzionat că municipiul Sibiu deține „cel mai bun sistem de gestionare al deșeurilor din România”, doar că are nevoie de a dezvolta centre de colectare dedicate pentru deșeuri de echipamente electrice, deșeuri voluminoase, deșeuri de construcții. Studiul la care se face referire a recomandat dezvoltarea unui sistem de colectare gratuit pentru deșeurile de construcții. 

„Rezultă în urma analizei că Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Sibiu nu deține infrastructura necesară Colectări Prin Aport Voluntar (CAV) a fluxurilor speciale de deșeuri, altele decât fracțiile colectate în pubelele și containerele puse la dispoziția utilizatorilor.

Având în vedere cele expuse anterior considerăm că demersul de realizare a investiției este nu doar oportun, ci și absolut necesar”, scriu reprezentanții firmei care au elaborat memoriul de prezentare al proiectului, pe care l-au depus din partea Primăriei la Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu în vederea obținerii acordului de mediu.

Oportunitatea investiției rezultă din finanțarea obținută de autoritățile locale prin Componenta C3 - Managementul deșeurilor în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea investiției pentru etapa construcțiilor și montajului este de 15,1 milioane lei fără TVA sau peste 18 milioane lei cu TVA, în timp ce valoarea totală a proiectului este de 32,6 milioane lei cu TVA. Durata de realizare a investiției este de 7 luni efective de execuție.

Caracteristicile proiectului

Potrivit documentului depus la APM Sibiu, CAV-ul din municipiul Sibiu se propune a fi dotat cu infrastructură modernă pentru gestionarea eficientă a deșeurilor. Spre exemplu, acesta va fi compus dintr-o zonă administrativă, compusă din trei containere tip birou unde vor funcționa inclusiv o cabină cântar și un laborator de analize. De asemenea, investiția presupune crearea unei platforme betonate cu copertină pe structură metalică ușoară dotată cu containere de colectare a diverselor deșeuri; a unei platforme betonate pentru depozitare temporară a deșeurilor nesortate; a unei hale de procesare a deșeurilor, cotată cu un tocător universal, benzi transportatoare, containere colectare pe fracții tocate, container compactor, atelier reparații și atelier dezmembrări; a unei platforme de procesare deșeuri din construcții și demolări; a unei platformei de depozitare temporară a deșeurilor sortate, precum și alte utilități.

Municipiul Sibiu a semnat contractul de finanțare pentru CAV-ul din Dealul Gușteriței în luna mai 2023, iar în ședința din august 2023 Consiliul local a aprobat indicatorii tehnico-economici. Suprafața de teren cercetată și destinată amplasării obiectivului proiectat este 30.000 mp.

Memoriul depus la APM Sibiu conține o serie de detalii tehnice și de organizare, de la descrierea fundațiilor până la tipurile de instalații electrice. Totodată, se menționează că zona va fi supravegheată video cu un sistem ce va putea fi accesat din exterior pentru vizualizarea imaginilor, care vor fi stocate pentru o perioadă minimă de 20 de zile.

Amintim că, la sfârșitul anului 2022, Sibiul a obținut 4,55 milioane de lei pentru a dezvolta un CAV pe un teren de 4.000 mp în Viile Sibiului, iar un alt proiect depus tot prin PNRR vizează crearea a 110 insule ecologice digitale pentru colectarea selectivă a deșeurilor, fiecare dotată cu 5 tipuri de containere pentru cele 5 fracții de deșeuri, o investiție estimată la 12,5 milioane lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Tanti Rezi

Acum 1 an

Incompetenților din primăria satului Sibiu le-au trebuit mai bine de 10 ani și un studiu al Societatii Academice din România să le spună că nu deține infrastructura necesară colectării deseurilor ce nu pot fi aruncate la rezidual: moloz, anvelope și altele. In tot acest timp sute de tone de moloz au ajuns pe camp, în păduri sau râuri. Mulțumim administrației ce promovează lucrul bine facut "că ca" ei alții nu mai găsim. Tot ei ar trebui sa returneze bani plătiți de unii sibienii amendați că au aruncat cate un sac de moloz la platformele de gunoi - ei neavând o alternativă rezonabilă.
Raspunde

Cineva

Acum 1 an

Povesti ,de la vom avea , vom face,vom drege,pana la AVEM,AM FACUT,e cale foarte,foarte lunga.Promisiuni si vrăjeli pt creduli!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Excelentă inițiativă, respect Primăria Sibiu
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 1 an

Acum voi chiar nu v-ati saturat sa ne prostiti cu stiri de genul asta? Cred ca este a treia oara cand citesc ca "primaria o sa...." iar eu tot cu molozul in curte stau ca pentru un sac nu s-au gandit sa-mi ofere alternativa. Trebuie sa inchiriez container daca vreau sa-l arunc.
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 1 an

Si inca ceva...STIREA ESTE FALSA. Sibiul nu scapa de problema molozului, asta se va intampla doar cand se va si construi. Propuneri poate sa faca oricine. Corect ar fi " Sibiul isi propune inca o data sa scape de problema molozului". Ce-i corect, e corect!
Raspunde

Gicu

Acum 1 an

No bun, și cum se va face efectiv colectare? Absolut nici un detaliu în acest sens. Mai precis cum ajunge vechea canapea sau sacul cu moloz la acest centru ce va funcționa în dealul gușterița? Deci nu se specifică nimic în acest sens. Deduc că va rămâne aceeași structură de colectare a fracțiilor de până acum. Aceleași recipiente. Nici măcar în cartierele mari de blocuri nu se vrea să se suplimenteze cu dispozitive sau recipiente de preluat și fracțiile provenite din construcții sau din debarasarea de vechituri. Deci, iarăși bani aruncați degeaba și fără cap. Oamenii ăștia din conducerea burgului chiar nu gândesc.
Raspunde

Gabriel

Acum 1 an

Multumim primariei Sibiu pentru modul responsabil si mai ales integru de administrare a municipiului. Cei care critica atat de virulent si patimas probabil ca au alte interese ( probabil politice).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus