Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
18°C

FOTO Casa de pe bancnota de 10 lei: construită ca adăpost împotriva invaziilor otomane. ”A fost prima casă adusă de mine aici”.

FOTO Casa de pe bancnota de 10 lei: construită ca adăpost împotriva invaziilor otomane. ”A fost prima casă adusă de mine aici”.

Nu e o noutate faptul că pe bancnota de 10 lei apare imaginea unei case din Muzeul ASTRA. Ce nu se știe, însă, este că aceasta a fost prima care a fost adusă aici de actualul director, Ciprian Ștefan, și că a fost construită ca ”adăpost anti-otoman”.

Casa din Vlădești, județul Vâlcea, a fost construită la 1835 și, de 18 ani, se află în Muzeul Astra Sibiu, loc în care poate fi admirată de toți cei ce iubesc patrimoniul tradițional românesc, notează Consiliul Județean, pe pagina de Facebook, în seria dedicată locurilor speciale din județ.

Directorul general al muzeului sibian, Ciprian Ștefan, este sufletește legat de aceasta. E primul imobil de care s-a ocupat din momentul în care a ajuns aici.

„De achiziția, transferul si reconstrucția casei m-am ocupat personal, fiind prima casă adusă si gestionată de mine aici, în muzeul în aer liber. A aparținut unei familii nobiliare, Mălăiescu, apoi preotului din comună. Casa este impozantă prin elevație, parterul fiind din piatră legată cu liant de pământ galben amestecat cu nisip și var, grosimea fiind de aproape 40 cm. Impresionează ferestrele de mici dimensiuni pe exterior și evazate in interior, fiind folosite ca apărare, pe când incursiunile de jaf otomane din Sudul Dunării, erau dese în Nordul Olteniei”, spune directorul ASTRA.

La primul nivel al casei sunt amenajate două încăperi, o bucătărie și o cameră, ambele fiind mobilate și decorate cu mobilier și obiecte din zona Vlădești, localitate cunoscută și în prezent pentru olărit și vastele livezi cu pomi fructiferi. 

Casa a fost  refăcută in 1926 și strămutată în Muzeul Astra în 2006. Doi ani mai târziu, a fost reconstruită și are forma exactă a celei de pe bancnota de 10 lei. „Acest fapt a fost confirmat de foștii proprietari dar si de personalitățile care au decis prezența ei pe bancnotă”, subliniază Ciprian Ștefan, arătând în același timp că, în ultimii ani casa din Vlădești a avut zeci de mii de vizitatori, printre ei numărându-se miniștri, directori de bănci și chiar un fost președinte al FC Barcelona.

Bancnota de 10 lei a fost emisă de Banca Națională a României în anul 2005, pe ea fiind incluse tabloul „Rodica” al maestrului Nicolae Grigorescu, lucrare aflată în proprietatea băncii și expusă în Sala de Consiliu a acesteia, imaginea marelui pictor român, cât și desenul casei din Vlădești, realizat de graficianul Nicolae Săftoiu.

Sursa foto: Consiliul Județean Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Scufitza Galbină

Acum 1 lună

Fără cipri muzeul nu egzista ! El a adus totul acolo , chiar si lacul ! Ala de unghii pentru madame, ce credeați .
Raspunde

MUA sau TGWB

Acum 1 lună

scufițo' (indiferent de culoarea din sufletul tău) pare ca ești cam ne...decisa. daca face ceva omu': de ce face, dacă nu: de ce nu face? Oricum cum o dai tu ești pe invers. In final: de gustibus non disputandum est, asa ca e fix treaba ta cat de pe invers esti....
Raspunde

T.

Acum 1 lună

“managerul” de nota 10 nu ne zice nimic despre cele 4 case din muzeu ce le tine acoperite cu plastic de 4 ani de zile. O fi luat 10 de la CJ pentru plastic ? Sau dupa atata timp … putem deduce si ca de fapt asa erau casele originale (??) – cu acoperisul tras in plastic - si le-a pastrat intacte.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Mai degraba adapost impotriva hotilor, talharilor si haiducilor autohtoni, decat otomani. Adaposturile copiilor si femeilor impotriva turcilor erau pesterile si bordeiele, nu casele.
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Prostii cu ștaif debitate de directorul grandoman care o ia pe urmele lui Bucur Cornel Gură de Oțel. Ce apărare împotriva incursiunilor otomane putea oferi această casă cu acoperiș din șindrilă ?!? Îi dădeai foc cu câteva săgeți cu flacără și ardeau ăia înăuntru ca șobolanii.
Raspunde

Rosu

Acum 1 lună

Daca a fost construită la 1835, nici pana in ziua de astazi n-o fost cucerita de otomani.
Raspunde

CX

Acum 1 lună

"localitate cunoscută și în prezent pentru olărit" Si la cea sta frumos un ghivezi de flori "MADE IN TURKEY". Ca la noi :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus