Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Șase copii cu deficiențe de auz din Sibiu au participat pentru prima dată la o competiție națională de robotică. Profesoara Alina Hoară: „Am învățat multe de la ei”

Șase copii cu deficiențe de auz din Sibiu au participat pentru prima dată la o competiție națională de robotică. Profesoara Alina Hoară: „Am învățat multe de la ei”

Asociația Științescu Hub a sprijinit anul acesta trei echipe pentru a participa la competiția de robotică First League, categoria Explore. Una dintre echipe este formată din șase copii atipici de la la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.2 din Sibiu. Alina Hoară, profesoara care i-a pregătit, spune că este o premieră ca în competițiile de robotică să participe copii atipici.

Este pentru prima dată când astfel de copii participă la First Lego League la nivel național.

„Eu mă simt tare bucuroasă că am reușit să pregătesc și să îi înscriu la o astfel de competiție pe acești copii atipici minunați! Eu am învățat multe de la ei și mă bucur ca am reușit împreună cu interpreta lor să îi introduc în lumea roboticii și programării. Le-am arătat și le-am dat posibilitatea lumii că și ei pot construi și programa roboți. Și de ce nu în viitor să îi vedem că profesează în acest domeniu. A fost greu pentru mine și pentru interpreta lor Ana Maria fără de care eu nu aș fi putut comunica cu acești copii. Nu există în limbajul mimico-gestual semne pentru termeni tehnici precum surse, senzori, calibrare, dar cumva Ana a găsit semne și i-a făcut pe copii să înțeleagă ce am vrut să spun, în plus faptul că am lucrat practic, copiii construiau și îmbunătățeau atât robotul, cât și limbajul de programare, acest proces i-a ajutat să deducă ceea ce făceau anumite componente”, a spus Alina Hoară pentru Turnul Sfatului.

Citește și: O profesoară din Sibiu premiată la Bruxelles de Comisia Europeană

Echipele pregătite de Alina au numele WeDoEveryThing, WeDo Robotics și Nitro One, iar sâmbătă, 2 martie, la Brașov a avut loc etapa națională a Competiției First Lego League Explore, unde WeDo Robotics și Nitro One au câștigat premiul „Soluția Provocării” și echipa Wedo EveryThing a câștigat premiul „Modelul echipei”.

Din cine sunt formate echipele

1. Echipa WeDoEveryThing este formată din șase copii atipici elevi la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.2 din Sibiu.

„Deoarece acești copii nu aud, excepție făcând doi copii, mereu au lucrat în echipă cu Ana Maria Stoica interpreta în limbajul semnelor. Acești copii au beneficiat de materiale gratuite de instruire gratuită din partea asociației noastre, transport, cazare, masă, tricouri și șepci personalizate au fost asigurate prin campania Ajut eu derulată de Antena1 București. Ei au primit o finanțare de 3.900 euro”.

2. ⁠WeDo Robotics este formată din trei copii: David, Sânziana și Ștefan, care au fost pregătiți de Alina Hoară în cadrul asociației Științescu Hub.

3. Echipa Nitro One formată din Victor, Andrei, Alexandru, Miruna și Teodor. Această echipă a fost sprijinită de Asociația Stiintescu Hub cu idei, materiale, taxe de înscriere la competiție, dar părinții lor s-au implicat în pregătirea lor.

„Sunt foarte fericită pentru reușita lor. Eu am început să lucrez cu copiii atipici de anul trecut printr-un proiect finanțat prin Fondul Științescu implementat în Sibiu de către Fundația Comunitară Sibiu. M-am atașat atât de tare de acești copii care sunt tare afectuoși încât anul acesta eu și Ana i-am pregătit în mod voluntar pentru a putea participa la competiție și ne-am implicat să le oferim o experiență aparte și prin vizite la alte obiective turistice din zona Brașovului ținând cont că pentru unii este prima ieșire din județ. Pentru celelalte două echipe m-am bucurat ca în fiecare an de când participăm la astfel de competiții. An de an ne străduim să oferim șansa a cel puțin două echipe să participe la astfel de competiții. Totul se desfășoară pe bază de voluntariat atât din partea noastră, cât și din partea copiilor care alocă din timpul lor liber pregătirii pentru competiții”, a mai spus Alina Hoară.

Citește și: Învățătoarea din Sibiu premiată de președintele Iohannis: „Nu stau eu la catedră și copiii în spate”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus