Miercuri,
17.08.2022
Ploi Scurte
Acum
20°C

Materii predate cu ajutorul roboțeilor în școlile din trei sate sibiene

Materii predate cu ajutorul roboțeilor în școlile din trei sate sibiene

Copiii din trei sate ale județului Sibiu beneficiază, din vara anului trecut, de cursuri de robotică gratuite în cadrul a trei cluburi organizate de Fundația Comunitară Sibiu, prin programul „Științescu”. Aproximativ 60 de copii merg la cursuri de programare și li se predau la clasă diverse lecții cum ar fi la biologie, geografie și informatică, cu ajutorul roboțeilor, ca material didactic auxiliar. Școlile implicate în program sunt din Roșia, Nocrich și Alțîna. Proiectul celor de la fundație va continua și în acest an cu implementarea conceptului Coder Dojo în școlile din cartierele mărginașe ale Sibiului. Prin acest concept copiii învață să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicații, programe, jocuri și multe altele.  cursuri robotica 1Fundația Comunitară Sibiu și-a extins programul „Științescu” și în mediul rural printr-un proiect pilot care a presupus formarea a trei cluburi în cadrul cărora copiilor de la Școlile din Roșia, Alțîna și Nocrich li se predau cursuri de robotică și programare. Ediția pilot a fost pornită în vara anului 2019. Reprezentanții fundației au dotat școlile cu o serie de kituri de robotică și tablete pentru programarea acestora.

„Am trecut profesorii responsabili printr-un curs de instruire, alături de Alina Hoară, de la Științescu Hub. Cele trei școli au beneficiat de granturi în valoare de 13.500 de lei fiecare, iar Științescu Hub a primit un grant de 5.000 de lei pentru a dezvolta trainingul, de care se vor bucura toți beneficiarii ediției”, spun reprezentanții fundației.

Clubul din Roșia, numit „RoboRed”, se desfășoară o dată pe săptămână, în afara orelor din cadrul programului școlar. Din el fac parte aproximativ 40 de copii împărțiți în două grupe. Clubul este coordonat de un profesor de matematică-informatică. Acum elevii experimentează căutând cele mai bune formule de mașinuțe, pentru a câștiga concursurile de viteză.

În Nocrich este „Echipa Verde” formată din aproximativ 10 de copii care frecventează regulat cursul. Proiectul este coordonat de profesoara de geografie a școlii, care a integrat, inițial, roboții în predarea orelor sale de la clasele V-VIII. Copiii experimentează lucratul cu kit-urile. Ei au introdus roboți în machetele cu care au participat în proiectul „Orașul Viitorului”, din ediția 3.0 a lui Științescu. În perioada următoare, urmează să fie introduse două ore de club de programare în programul de after school de care copiii beneficiază zilnic și în cadrul căruia să poată construi roboți proprii și mai avansați.

Cursuri robotica 8La Alțâna este echipa „Start Robotics”, din care fac parte aproximativ 20 de copii. Aici kit-urile au fost folosite preponderent ca materiale suport în cadrul orelor de biologie, la clasele V-VIII, proiectul fiind coordonat de profesorul de biologie. Urmează extinderea utilizării acestora și spre alte domenii (ca materiale suport la ore), dar și deschiderea unui club extrașcolar cu activitate constantă, unde să poată participa elevii doritori.

cursuri roboticaDincolo de lucrurile învățate cu kiturile de robotică, coordonatorii proiectelor au menționat că accesul la acestea a motivat elevii cu probleme disciplinare să își îmbunătățească situația școlară și comportamentul. „Copiii au fost foarte încântați, cu atât mai mult cu cât, ei provin și din medii mai sărace. Majoritatea dintre ei nici nu au văzut asemenea roboței și tablete. Ce vă pot spune este că se descurcă foarte bine, pentru că tot programul este gândit în așa fel încât să fie intuitiv pentru copii și să fie ușor de utilizat. Totodată se confirmă puțin și din principiul că, de fapt, copiii se nasc cu înclinații spre tehnologie și în a manevra roboței și tablete. Se acomodează foarte repede și prind din zbor toate aceste noțiuni, de multe ori chiar mai repede decât adulții”, spune Lucia Sevestrean, grand manager al Fundației Comunitare Sibiu.

Cursuri robotica 7 Cursuri robotica 6 Cursuri robotica 5 Cursuri robotica 4 Cursuri robotica 3 Cursuri robotica 2

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus