Sâmbătă,
13.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Startul sezonului polonez în România va fi dat cu o expoziție la Muzeul Brukenthal. Zeci de evenimente anunțate la Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025

Startul sezonului polonez în România va fi dat cu o expoziție la Muzeul Brukenthal. Zeci de evenimente anunțate la Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025, care "va uni popoarele noastre prin cultură", a fost anunţat, în avanpremieră, joi, la Castelul Regal din Varşovia, de oficiali din cele două ţări. Ziua s-a încheiat cu un concert festiv, susţinut de artişti români apreciaţi pe scenele internaţionale, în frunte cu violonistul Alexandru Tomescu, scrie Agerpres. Startul sezonului polonez în România va fi dat de vernisajul expoziţiei "Tatry. Wroblewski, Karlowicz, Wyczolkowski" la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Pregătită de Fundaţia A. Wroblewski, expoziţia cuprinde picturi, gravuri şi fotografii inspirate de frumuseţea peisajelor carpatice.

Sub sloganul "Vorbim aceeaşi limbă", sezonul bilateral cultural româno-polon, organizat în premieră de cele două ţări, se va desfăşura pe parcursul a 17 luni, în perioada iunie 2024 - octombrie 2025.

Prezentarea publică a Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025, care va avea un "calendar bogat", potrivit descrierii organizatorilor, va avea loc la data de 3 martie, când va fi sărbătorită pentru prima dată Ziua Solidarităţii Româno-Polone.

În cadrul evenimentului din capitala Poloniei la care a fost anunţat în avanpremieră sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 au participat Diana-Ştefana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii din România, Barbara Krzeska, director adjunct al Institutului "Adam Mickiewicz", preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman şi directorul Institutului Cultural Român din Varşovia Ovidiu Dajbog-Miron, alături de directori ai celor mai importante muzee naţionale poloneze implicate în punerea în aplicare a programului.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii din România, împreună cu Institutul Cultural Român, pe de o parte, şi de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din Polonia împreună cu Institutul Adam Mickiewicz, cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, pe de alta, şi va cuprinde zeci de evenimente, printre care expoziţii, muzică, teatru, film şi literatură, după cum a declarat Ovidiu Dajbog-Miron în cadrul conferinţei organizate joi.

Identitatea vizuală a sezonului este rezultatul colaborării dintre studenţii departamentelor de design grafic de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNArte) şi Academia de Arte Frumoase din Varşovia, a precizat directorul Institutului Cultural Român din Varşovia.

Logo-ul a fost inspirat de semnele diacritice caracteristice fiecărei limbi, puse în dialog, iar sloganul "Vorbim aceeaşi limbă" face trimitere la limbajul culturii, "instrument al cunoaşterii şi înţelegerii profunde între oameni, într-o diversitate de forme, mijloace de exprimare şi tradiţii", conform organizatorilor.

"Suntem martorii unei colaborări remarcabile între ţările noastre, colaborare care s-a întrupat prin promovarea moştenirii noastre culturale şi istorice şi prin consolidarea prieteniei dintre ţările noastre", a declarat la rândul său Diana-Ştefana Baciuna. "După cum cu toţii ştim, România şi Polonia au o legătură veche care s-a concretizat, iată, în anul 2024, într-un moment de mare însemnătate. În acest an sărbătorim 15 ani de la instituirea parteneriatului strategic dintre România şi Polonia, în acest an marcăm 105 ani de la stabilirea primelor relaţii diplomatice dintre Republica Polonă şi România şi iată că în acest an sărbătorim şi 30 de ani de la semnarea acordului de cultură, învăţământ şi cercetare din Varşovia, din 1994", a precizat secretarul de stat în Ministerul Culturii din România.

Sezonul Cultural România-Polonia "va aduce în prim-plan şi va promova valorile noastre comune, diversitatea culturilor noastre, bogăţia elementelor care ne definesc" şi "va uni popoarele noastre prin cultură", a adăugat Diana-Ştefana Baciuna.
Evenimente ''în oglindă''

Seria marilor evenimente româneşti din cadrul Sezonului va fi deschisă de expoziţia "Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc", cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă a României. Retrospectiva găzduită de Muzeul Naţional din Gdansk va prezenta pentru prima dată publicului polonez opere reprezentative ale fondatorului picturii moderne româneşti.

Startul sezonului polonez în România va fi dat de vernisajul expoziţiei "Tatry. Wroblewski, Karlowicz, Wyczolkowski" la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Pregătită de Fundaţia A. Wroblewski, expoziţia cuprinde picturi, gravuri şi fotografii inspirate de frumuseţea peisajelor carpatice.

Printre punctele culminante ale Sezonului în Polonia se numără expoziţiile "Dacia, regatul aurului şi argintului", la Muzeul Naţional din Cracovia, şi "Comori şi ritualuri în Evul Mediu românesc", la Muzeul Naţional din Gdańsk, ambele organizate de Muzeul Naţional de Istorie a României; expoziţia monografică Iosif Kiraly la Fotofestiwal Lodz şi expoziţia "România în secolul XX. Colecţia de artă Ovidiu Şandor" la Centrul Internaţional pentru Cultură din Cracovia.

Publicul românesc va putea admira operele unor artişti polonezi precum Tadeusz Kantor, la Muzeul Naţional de Artă a României, cu lucrări din colecţia Muzeului de Artă Contemporană din Cracovia (MOCAK); Wojciech Fangor, la Muzeul de Arte Vizuale din Cluj-Napoca, cu picturi din colecţia Muzeului Naţional din Gdansk, sau Jerzy Nowosielski, la Palatul Culturii din Iaşi, cu uleiuri din fondul Muzeului Naţional din Cracovia.

Totodată, artişti polonezi şi români vor participa la importante festivaluri de teatru în ambele ţări, precum Festivalul Prapremier din Bydgoszcz sau Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Nu vor lipsi producţii poloneze şi româneşti la cele mai relevante evenimente cinematografice, precum Festivalul Internaţional de Film Transilvania TIFF ori New Horizons din Wroclaw.

Designul va fi, de asemenea, prezent în cadrul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025, cel românesc la Lodz Design Festival, iar cel polonez la Romanian Design Week.

De asemenea, pentru iubitorii de muzică, instrumentişti polonezi şi români vor concerta la Festivalul George Enescu, Toamna Varşoviană, Festivalul de Jazz de la Gărâna şi Festivalul Balkanik.

Pe parcursul Sezonului, pasionaţii de lectură din ambele ţări vor putea participa la evenimente literare în cadrul Festivalului de Literatură FILIT de la Iaşi, dar şi la Târgul Internaţional de Carte de la Cracovia.

"ICR Varşovia va organiza foarte multe, chiar sute de activităţi anul acesta care au în vedere în primul rând promovarea industriilor creative, cuvântul cheie fiind parteneriatul. Sper şi cred că vor fi nu doar ocazii de a prezenta creativitatea sectorului cultural independent din România, ci şi de a încuraja parteneriatul dintre creatori români şi polonezi şi, de altfel, vom fi parteneri şi vom sprijini cu mare bucurie manifestările organizate şi în România de partea poloneză", a declarat în cadrul evenimentului preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman.

"Programul este structurat pe mai multe paliere, un palier al unor expoziţii de patrimoniu, al unor instituţii muzeale importante din România, proiecte susţinute de Ministerul Culturii de la Bucureşti, un palier deja stabilit al programului pentru sezonul bilateral pe care colegii de aici, de la Varşovia, l-au realizat şi un alt palier al activităţii noastre curente de la ICR Varşovia, o reprezentanţă foarte activă. Noi, ICR, prin reprezentanţa de la Varşovia, susţinem creaţia contemporană, iar Ministerul Culturii susţine marile expoziţii pe care le vom prezenta aici", a declarat pentru AGERPRES Liviu Sebastian Jicman.

Preşedintele Institutului Cultural Român a precizat că numeroasele evenimente incluse în Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 vor fi comunicate publicului pe parcurs, pe canalele de comunicare ale instituţiilor partenere din cele două ţări şi pe o secţiune dedicată, recent creată pe site-ul instituţiei pe care o conduce.

Context aniversar

Anunţarea Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025, dar şi împlinirea a 105 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Polonia şi Ziua Solidarităţii româno-polone, au fost marcate joi seara printr-un concert festiv susţinut, la Castelul Regal din Varşovia, în faţa unor reprezentanţi din domeniile cultural, diplomatic şi politic din cele două ţări, de trei artişti români aplaudaţi pe scenele lumii şi recompensaţi la numeroase concursuri internaţionale: violonistul Alexandru Tomescu, cu a sa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702, pianista Adela Liculescu stabilită la Viena şi soprana Alexandra Zamfira, stabilită în Spania. Din program au făcut parte "Balada op. 4a", "Şapte cântece pe versuri de Clement Marot, op. 15" şi "Sonata no.2, op.6 " de George Enescu şi "Polonaise brillante, op. 4", semnată de compozitorul polonez Henryk Wieniawski.

Concertul festiv de la Varşovia va fi urmat de un eveniment ''în oglindă'', care va avea loc la 3 martie, la Bucureşti, sub organizarea Institutului Polonez, Institutului "Adam Mickiewicz" din Polonia şi Filarmonicii "George Enescu", ocazie cu care renumitul pianist de jazz Leszek Mozdzer, interpret dar şi producător şi compozitor, va urca pe scena Ateneului Român din Bucureşti.

De asemenea, în acest context aniversar, Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti va găzdui, începând de la data de 2 martie, expoziţia de fotografie "Au fost trei surori şi doar două cămăşi", realizată de Justyna Mielnikiewicz ca o călătorie-reportaj prin multiculturalitatea Bucovinei româneşti.

Ziua Solidarităţii româno-polone a intrat în vigoare la 14 aprilie 2023 în urma unei iniţiative comune a miniştrilor Afacerilor Externe din cele două state de la acea vreme, Bogdan Aurescu, respectiv Zbigniew Rau.

Data de 3 martie are un simbolism aparte în planul relaţiei bilaterale, prin evocarea semnării, la Bucureşti, la 3 martie 1921, a "Convenţiei de alianţă defensivă între Regatul României şi Republica Polonă", de către cei doi miniştri de Externe de la vremea respectivă, Take Ionescu şi Eustachy Sapieha, aceştia având deplinele puteri şi susţinerea fermă a şefilor lor de stat, Regele Ferdinand I şi Mareşalul Jozef Pilsudski, document prin care cele două părţi se obligau să îşi acorde asistenţă armată în cazul unui atac neprovocat la frontiera lor de răsărit, conform Ministerului român al Afacerilor Externe. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus