Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Proiect: Pisicile „fără stăpân” ar putea fi capturate, duse în adăposturi şi, după caz, eutanasiate

Proiect: Pisicile „fără stăpân” ar putea fi capturate, duse în adăposturi şi, după caz, eutanasiate

Pisicile considerate a fi fără stăpân ar putea fi capturate, duse în adăposturi şi, după caz, eutanasiate, potrivit unei propuneri legislative privind modificarea şi completarea OUG nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a animalelor fără stăpân, ordonanţă care se referă la gestionarea câinilor fără stăpân, scrie Agerpres

"În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresia 'animal fără stăpân' are următoarea semnificaţie - orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv identificat prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor", prevede propunerea legislativă iniţiată de deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda şi susţinută de alţi cinci deputaţi neafiliaţi.

Citește și Sibiul are o nouă problemă: s-a umplut de pisici comunitare

Potrivit proiectului, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.

De asemenea, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi, în anumite condiţii prevăzute de proiect, adăposturile publice pentru animale fără stăpân şi au totodată obligaţia de a încadra în serviciile specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân cel puţin un tehnician veterinar pentru evidenţă şi supraveghere.

Animalele fără stăpân vor fi cazate în adăposturile serviciilor pentru gestionarea lor pentru o perioadă de 30 zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat.

Animalele bolnave incurabil, declarate ca atare, în urma unui examen medical, efectuat de medicul veterinar, examen la care pot asista reprezentanţi din partea organizaţiilor neguvernamentale pentru protecţia animalelor, în baza fişei de observaţie, vor putea fi eutanasiate de îndată, prevede propunerea legislativă.

Citește și Pisicile din Sibiu care contribuie la imaginea turistică a orașului. Voit sau din întâmplare

"Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă", mai stipulează proiectul.

Până la îndeplinirea procedurii de eutanasiere, animalele pot fi revendicate sau adoptate.

Cheltuielile necesare aducerii la îndeplinire a procedurilor prevăzute de actul normativ se suportă din bugetul local sau din alte surse.

Acţiunile de capturare, adăpostire, deparazitare, vaccinare, sterilizare, revendicare/adopţie se realizează cu respectarea normelor şi măsurilor sanitar-veterinare referitoare la protecţia animalelor, iar la acestea vor participa şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor.

Reprezentaţii asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor vor participa la aceste acţiuni, atât în cadrul adăposturilor publice din cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân, cât şi în cadrul adăposturilor private care sunt în parteneriat cu Consiliile locale.

Împiedicarea participării reprezentanţilor asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor la aceste acţiuni se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Proiectul mai prevede, între altele, că la nivelul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân se înfiinţează Registrul de evidenţă a animalelor fără stăpân capturate de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale, gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari.

Identificarea animalelor cu stăpân se suportă de către aparţinător.

Iniţiatorul arată, în expunerea de motive, că până astăzi s-a reglementat exclusiv modul de gestionare a populaţiei de câini de rasă comună şi "s-a pierdut din vedere populaţia tot mai numeroasă de pisici din rasa comună".

"Chiar dacă acestea nu pun în pericol oamenii, trebuie să avem în vedere faptul că numărul lor tot mai mare determină, în ciuda sancţionării penale a uciderii lor sau a relelor tratamente aplicate, imposibilitatea procurării hranei şi transmiterea unor maladii specifice care se traduc prin suferinţe comune. Pe de altă parte, inexistenţa unui cadru legislativ care să reglementeze gestionarea populaţiei pisicilor fără stăpân înseamnă imposibilitatea pentru unităţile administrativ-teritoriale de a aloca fondurile necesare adăposturilor, tratamentului şi sterilizării lor. Nu în ultimul rând, inexistenţa obligativităţii microcipării pisicilor permite mai uşor abandonarea lor de către proprietari. Astfel, se impune modificarea şi completarea prevederilor OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân prin acordarea unui tratament identic şi pisicilor", susţine iniţiatorul.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă Cameră sesizată. 

foto ilustrativă Animal Life

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

14 comentarii

Motanul Incaltat

Acum 1 lună

O prostie imensa. Nu mai au loc de saracele vietati. Restul problemelor s-au rezolvat toate. Oameni frustrati ce urasc animalele. Cu cainii am inteles ca musca si dezvolta turbare, rabiea etc. Dar cu saracele pisicute ce aveti. Cica va aduce ghinion, la unii. Va aduce ghinion prostia voastra, nu niste vietati dragalase si micute.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marko

Acum 1 lună

Pisicile se înmulțesc foarte rapid, intră în călduri de mai multe ori pe an, așa că sunt capabile să facă mai multe generații de pui pe an; Din acest motiv, pot la rândul lor purtătoare de agenți patogeni și boli precum: Ciumă, toxoplasmoză (contactată de la rozătoare) precum și rabie; Există riscul la un moment dat de cosangvinizare (adică în limbaj omenesc de incest) Se pot împiedica cu pisicile sălbatice (felis silvestris) rezultând hibrizi Și nu în ultimul rând prezintă o amenințare la adresa păsărilor (în special a celor tinere, care învață arta zborului) și a puilor nou eclozați) https://abcbirds.org/program/cats-indoors/cats-and-birds/ https://www.sor.ro/8-august-ziua-internationala-a-pisicii/
Raspunde

Asa ceva...

Acum 1 lună

Draga Marko, ai dreptate dar...pisicile semisalbatice sunt cele mai bune arme de mentionere a controlului populatiei de rozatoare si chiar a nr. de pasari . Evident ca ar trebui tinuta sub control inmultirea lor si in general a pisicilor( fie ele si domesticite), ar trebui sa existe solutii adecvate lor ca specie si nu un proiect luat copy paste din legislatia cainilor- alta specie, alte comportamente, etc. Tinerea sub control se poate face si prin sterilizari si microcipari, colaborari cu cei care vor sa aiba in ingrjire pe langa blocuri pisici, ONG-uri, etc. Asa cum este acum proiectul pare ca se doreste exterminarea lor. Oare ce ar urma dupa?
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 lună

@Marko...Si Omul (Homo sapiens) intra de mai multe ori pe an in calduri. Nici nu vreau sa enumar bolile transmise de el/ea. ;-)
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

@Marko: Vorbeși prostii. Toxoplasmoza o transmit șoarecii, iar faptul că pisicile îi elimină este o chestie pozitivă. Iar chestiunea riscului pentru păsări nu este o problemă, așa este lanțul trofic creat de natură, carnivorele mici se hrănesc cu ele și nu are sens să distrugi tu echilibrul acestui ecosistem. Întotdeauna acolo unde sunt eliminați prădătorii, apare degenerescența speciilor care sunt pradă, înmulțirea excesivă a loc conduce la epuizarea resurselor de hrană, iar în lipsa selecției, păsările slăbite și bolnave transmit mai departe bolile lor. Așa că nu mai veni cu texte din manualul de ecologie învățate pe de rost, dar pe care nu le-ai înțeles.
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

*** Acest comentariu a fost șters, deoarece incită la ură.

Raspunde

Asa ceva...

Acum 1 lună

Per total inițiativa este buna dar dacă da naștere din nou unor structuri de luat salarii pe spinarea animalutzelor, nu e ok. Plus ca standardele de îngrijire a celor din adăposturi trebuie sa fie conform normelor europene...Ce aștept cu nerăbdare este sfatul cum ar putea fi supravegheate eficient pisicile domestice sa nu ajungă în mâinile hi gherilor.
Raspunde

Rostogan

Acum 1 lună

Astia sase n-au ceva mai bun de facut? Vor sa umple orasele de sobolani si soareci? Oare cu ce deranjeaza pisicile comunitare? Au omorat pe cineva sa fie nevoie de tot balamucul asta? Mari c*****i!
Raspunde

Muresan

Acum 1 lună

Ingrozitor! Ce ideee! Dar sa vedem cum le vor captura! Sa alerge dupa elle pe acoperisuri!
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

O prostie imensa. Pisicile nu deranjeaza pe nimeni cu nimic. Mai viseaza unii noaptea cate un "proiect" si dimineata se trezesc foarte impresionati de el.
Raspunde

DIANA

Acum 1 lună

Asteptam demult aceasta lege ! Sunt iubitoare de animale dar nu iubesc excrementele lor lasate in curtea mea si pe trotuarul din fata casei. Toti vecinii sunt exasperati de mirosul lasat de cel putin 7 pisici care se cuibaresc sub masinile noastre si pe care nu le revendica nimeni. Nu mai vorbim de galagia pe care o fac noaptea. Daca ne dorim o tara civilizata, trebuie sa nu ne mai impotrivim regulilor tuturor tarilor civilizate si sa ne respectam vecinii tinandu-ne animalele acasa.
Raspunde

Pastor marginas

Acum 1 lună

Cheama orice ONG si te scapa de puii de pisica de sub masini, nu te mai vaicarii atata, fandosito :))) SA vezi ce fain va fi cand misuna chitz-chitz prin fata geamului :)

Raspunde

Sibianul

Acum 1 lună

Inițiatorul estul un deputat din partidul lui Cioloș. Informați-vă. Sau știați dar nu ați vrut sa precizați în articol.
Raspunde

Ghita

Acum 1 lună

Sobolanii din Sibiu au cel putin 80 Kg asa ca pisicutele nu sunt problema aici va trebuie vreu 100 de Lei
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus