Miercuri,
10.08.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

FOTO Pisicile din Sibiu care contribuie la imaginea turistică a orașului. Voit sau din întâmplare

FOTO Pisicile din Sibiu care contribuie la imaginea turistică a orașului. Voit sau din întâmplare

Sunt blănoase, prietenoase și au devenit în ultimii ani imaginea mai multor puncte de atracție ale Sibiului. Voit sau din întâmplare, pisicile sunt parte din povestea turistică a orașului.

Felinele au fost adoptate de diferite instituții și au devenit parte din imaginea lor. Se întâmplă la Muzeul Brukenthal, la librăria Humanitas și la Muzeul Astra.

Antonello și Donatello, motanii care, 12 ani mai târziu, sunt tot vedete la Brukenthal

Cei mai faimoși sunt, bineînțeles, cei doi motani portocalii de la Muzeul Brukenthal din Piața Mare a Sibiului. De 12 ani, toți cei care trec pragul muzeului sunt întâmpinați de Antonello și Donatello, pentru care palatul a devenit casă. Și noi i-am regăsit în curtea interioară, tolăniți pe o bancă, urmărind cu privirea vizitatorii și pozând cuminți pentru toți cei care voiau să se fotografieze cu ei.

„Ei au fost imaginea campaniei I Love Brukenthal, iar apoi oamenii veneau special să-i vadă pentru că aflaseră de ei", povestește pentru TS Dana Hrib, director în cadrul Muzeului Brukenthal, cea care se ocupă cel mai mult de bunăstarea lor.

Sunt prietenoși, atenți la fiecare turist în parte, în explorare de birouri și mereu în căutare de atenție. Au ajuns la Muzeul Brukenthal atunci când aveau o lună. Motanii s-au adaptat repede, iar acum sunt considerați parte din echipa muzeului. 

„Eu nu am mai avut animal de companie, dar colega cu care eram în birou avea, știa mai multe despre animale. Am găsit  un medic veterinar care se ocupă de ele, încă de la la început. Au învățat să facă la litieră, au făcut foarte puține prostii, cumva au avut conștiința faptului că sunt într-un loc unde nu poți să faci orice. Se urcau peste tot cât erau mici, după trei ani au devenit perfecți, știu exact pe unde au voie să umble, sunt foarte grijulii”.

Înainte de pandemie erau mămici care veneau cu copii, își luau bilet și stăteau special în curtea muzeului pentru a se juca cu motanii. „Am văzut copii care învățau să mângâie un animal cu ei doi. Au fanii lor. Au schimbat mult mentalitatea unor colegi. Am avut foarte mulți colegi care au adoptat pisici după aceea. Avem colegi care au adoptat și trei pisicuțe deodată”.

Citește și Excelente expoziții și o pisică mare grasă! Foto/Video

Denisa, imaginea librăriei Humanitas. Ea decide când vrea atenție

Din luna decembrie, librăria Humanitas de pe Nicolae Bălcescu s-a îmbogățit cu un nou membru de echipă, Denisa. Spre deosebire de pisicile de la Muzeul Brukenthal, Denisa și-a ales singură noua casă și cel mai mult îi place să doarmă pe cărți sau în vitrină.

Turnul Sfatului a scris povestea ghemotocului blănos și cum a ajuns să fie mascota librăriei. Denisa are un temperament destul de vulcanic și mai greu lasă oamenii să se apropie de ea. Librarii le cer vizitatorilor să nu o copleșească cu mângâieri, ci să o lase pe ea să decidă când are nevoie interacțiune umană, ca orice pisică care se respectă.  

„Știe lumea de ea, tot mai mulți au aflat. Temperamentul este la fel... Ce le-am spune noi oamenilor este să nu mai bată în geamul de la intrare atunci când o văd. Este deranjant și pentru ea, dar și pentru noi. Cu siguranță Denisa este imaginea noastră acum, și a crescut vizibilitatea librăriei”, ne-au spus cei de la Humanitas.

Pisicile de la Muzeul Astra. Toate sunt sterilizate

Și la Muzeul Astra întâlnim mai multe pisicuțe. Pe lângă faptul că atrag turiștii, acestea ajută și la prinderea rozătoarelor. Turiștii se bucură să le vadă lenevind la soare sau privind trecătorii cum trec agale.

„Avem în jur de 30 de pisici la acest moment în muzeu. Toate sunt sterilizate. Bineînțeles că reprezintă una dintre atracțiile muzeului, dar ne ajută și pentru că în muzeu sunt destul de multe rozătoare”, spune Ciprian Ștefan pentru Turnul Sfatului. Pisicile sunt hrănite de voluntari.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Paul

Acum 3 săptămâni

Purrfect life
Raspunde

???

Acum 3 săptămâni

Pisica Denisa e cam sclifosita. Nu te poți apropia de ea...
Raspunde

Justin

Acum 3 săptămâni

Dar de cainii ,,dragalasi,,care te rup daca faci o plimbare pe jos sau cu bicicleta prin jurul Sibiului de ce nu scrieti .
Raspunde

@@@

Acum 3 săptămâni

Toamna trecuta, in cimitir, partea saseasca, m-au inconjurat 5 caini. Latrau si isi aratau coltii de ziceai ca fac reclama la Colgate... Abia am scapat... Cred ca, totusi, nu voiau decat sa ma intimideze...
Raspunde

Muresan

Acum 3 săptămâni

Acum o luna se scria ca pisicile ii deranjeaza pe locatarii de la blocuri, mai ales cu suntele de imperechere....Pisicile din articol au devenit o marca a orasului, nu deranjeaza pe nimeni, dimpotriva... Cred ca sunt si castrate, asa ca nu mai scot anumite sunete...
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Nu va vad bine, ati calcat pe coada Mafia Pisicilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus