Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Primarul din Cristian, acuzat că a luat ilegal bani de la APIA: ”S-a făcut o greșeală. Dau banii înapoi”. Într-un caz asemănător, primărița din Brateiu e condamnată la închisoare

Primarul din Cristian, acuzat că a luat ilegal bani de la APIA: ”S-a făcut o greșeală. Dau banii înapoi”. Într-un caz asemănător, primărița din Brateiu e condamnată la închisoare

Terenul unei femei din Cristian a fost folosit de primarul localității Ioan Seuchea pentru a primi ilegal subvenții la APIA, potrivit unei adrese a Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

În document se specifică faptul că ”s-a constat că fermierul Seuchea Ioan s-a identificat în blocul fizic 723 cu o suprafață mai mare cu 1,5 hectare decât suprafața care rezultă din acltele prezentate ca fiind amplasată în acest bloc fizic”. În consecință APIA urmează să-i trimită o adresă primarului pentru ca acesta să dea banii primiți ilegal în perioada 2014 – 2023.

Primarul: ”Nu a fost cu intenție, asta a fost și asta este”

Ioan Seuchea spune că a fost vorba de o greșeală fără intenție.

”Eu aveam proprietate în zonă. Nu era cadastrul general atunci, s-a făcut doar după și s-a făcut o greșeală de amplasament. Nu a fost cu intenție, asta a fost și asta este. Dau banii înapoi, încă nu știu cât, e și normal așa”, spune primarul.

Cazul a fost depistat de un inspector din cadrul Primăriei Cristian, Claudiu Ștefan.

”Eu am făcut parte din comisia de verificate a pășunilor de la nivelul comunei și când am fost pe teren am văzut anumite lucruri neconforme. Am venit la birou și am început să cercetez. M-am întâlnit cu doamna care e proprietar și mi-a zis ce probleme are și după am făcut demersurile astea și am făcut sesizarea la APIA”, spune Claudiu Ștefan.

În urma sesizării inspectorului, Direcția Antifraudă din cadrul APIA a constatat ilegalitatea, validând sesizarea inspectorului.

”Direcția Antifraudă, Control Intern a finalizat verificările privind aspectele semnalșate de dumneavoastră referitor la declararea la APIA și utilizarea de către dl. Seuchea Ioan, în campaniile 2014-2023, a suprafeței de teren care face obiectul extrasului CF nr. 104447.

În timpul acțiunii de control au fost solicitate documente și informații suplimentare fermierului reclamat, Centrului Județean Sibiu și Primăriei comunei Cristian privind această suprafață, în urma analizării acestora fiind constatate neconformități, urmând ca APIA Centrul Județean Sibiu să ia măsurile legale care se impun”, se precizează în notă.

Acuzați că s-a racordat ilegal la apă și electricitate

Director Executiv Adjunct la APIA Sibiu este chiar fiul primarului, Ioan – Rareș Seuchea și nu este prima oară când cei doi sunt implicați într-o anchetă jurnalistică care privea activitatea lor agricolă din Cristian.

În noiembrie 2023, s-a lansat acuzația că ferma primarului din Cristian, a fiului acestuia și a fostului primar al comunei era alimentată cu energie de la un contor al cărui consum este plătit din bugetul comunității.

Apa utilizată la aceeași fermă aflată pe un teren concesionat tot de Primăria Cristian era, de asemenea, plătită din banii comunei, erau acuzațiile aduse tot de Claudiu Ștefan, atunci secretar al Primăriei. Despre acest subiect, Turnul Sfatului a scris aici.

Primărița din Brateiu, condamnată în primă instanță la 3 ani de închisoare cu executare. E și ea acuzată că a luat ilegal subvenții APIA

Elena Marian, primărița din Brateiu, a fost condamnată în primă instanță la 3 ani de închisoare cu executare, după ce a fost acuzată în anul 2020 de procurorii DNA că s-a folosit, alături de alți funcționari din primărie, de documente false pentru a obține mai mulți bani din fondurile europene disponibile prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.).

În cazul primăriței, judecătorii de la Tribunalul Sibiu au stabilit că e vorba de 6.641 de lei.

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au stabilit că în perioada 2012-2015, patru persoane din comuna Brateiu au depus la APIA mai multe documente false (contracte de arendare, diferite adeverințe, etc.) pentru a obține ilegal sume de bani mai mari, în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.

Prin aceste falsuri, cei patru ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 154.277 lei.

În cazul Elenei Marian, judecătorii susțin că într-un caz posesorul cărții de identitate care apare în documentație ca fiind proprietarul unui teren ce ar fi fost dat în arendă primăriței susține că nu are nicio legătură cu acest caz și că nu a semnat niciun contract cu primarul din Brateiu.

Primărița a declarat în fața instanței că ar fi avut o înțelegere cu fiica adevăratului proprietar al terenului, și nu-și poate explica de ce nu aceasta figurează în acte ca proprietar. Doar că atât fiica, cât și părinții acesteia sunt decedați.

Într-un alt caz, proprietara unui teren a dat declarații atât în fața procurorilor DNA, cât și în fața judecătorilor, că nu a semnat niciodată un contract de dare în arendă cu primarul din Brateiu.

În acest dosar e implicat și fiul primăriței, Victor Cristian Marian, despre care procurorii spune că a falsificat documente pentru a primi și el ilegal bani europeni. A fost acuzat de ”folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte ori incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene”, la fel ca și în cazul unei funcționare din cadrul primăriei.

A fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, însă cazul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia. Următorul termen este în 21 martie.

Sibiul, județul în care fermierii au cele mai mari datorii la APIA: aproximativ 1 milion de lei

Un milion de lei trebuie să recupereze APIA Sibiu de la fermierii sibieni care pe parcursul anilor trecuți au încasat subvenții care nu li se cuveneau, conform datelor APIA, preluate de Economica.

La nivel național, sunt peste 12.500 de fermieri care au încasat anul trecut subvenții necuvenite de 17,8 milioane de lei. 14% dintre aceștia sunt executați silit de ANAF.

În jur de 41% dintre fermierii are au luat banii necuvenit i-au returnat deja voluntar, dar sunt și fermieri executați silit de către ANAF.

Sibiul se află în fruntea județelor în care s-au înregistrat cele mai semnificative debite, cu 320 de debite în valoare totală de aproximativ  975.200 de lei. Urmează Galați, unde 151 de fermieri au trebuit să ramburseze aproximativ  923.600 lei și Brăila unde s-au dechis 162 de dosare de recuperare a unei creanțe totale de peste 806.000 lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Wrhgh

Acum 4 săptămâni

probabil ca se baza pe zicala: hotul ne prins este negustor cinstit acum datorita legii prost facuta, da banii inapoi cu un pic de dobanda si scapa cu o mustrare (adica fara executare) si asta este daca nu il para nimeni atunci mergea in continuare smecheria... lehamite imi este de toti acesti politicieni pusi doar pe capatuiala si nimic mai mult
Raspunde

Silviu

Acum 4 săptămâni

Buna tactica: dau banii inapoi! Adica eu iti fur ceva din buzunar, daca ma prinzi iti dau inapoi, daca nu, norocul meu!
Raspunde

Alex

Acum 4 săptămâni

Liberal fiind, este intangibil momentan pentru ca promite mai sus voturi suficiente. Doar daca nu furnizeaza voturile, o sa vedem dreptate si adevar din partea anchetatorilor. Pana in toamna, Seuchea o sa fie foarte activ in comunitatile defavorizate si probabil va vinde ceva din terenurile detinute pentru sponsorizari pe linie de partid. Legea e doar pentru fraieri
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus