Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
19°C

A început școala în Afganistan fără fete în învăţământul secundar, pentru al treilea an consecutiv

A început școala în Afganistan fără fete în învăţământul secundar, pentru al treilea an consecutiv

Începutul noului an şcolar a avut loc miercuri dimineaţă în Afganistan, al treilea fără fete în învăţământul secundar, de unde ele au fost interzise de autorităţile talibane, relatează AFP, preluat de Agerpres. 

Ministerul Educaţiei a anunţat marţi că începutul anului şcolar pentru şcolile primare şi secundare va avea loc miercuri, prima zi a anului calendaristic afgan.

La mai puţin de un an de la revenirea lor la putere, talibanii le-au interzis fetelor afgane să frecventeze învăţământul secundar în martie 2022.

Afganistanul este singura ţară din lume în care educaţia fetelor a fost interzisă după şcoala primară.

Au apărut alternative online, dar acestea sunt rezervate fetelor adolescente cu acces la internet care oricum rămân în urma băieţilor în privinţa educaţiei.

Autorităţile talibane au impus o interpretare ultra-strictă a islamului, în care femeile sunt primele ţinte, în numele unei politici descrise de Organizaţia Naţiunilor Unite drept "apartheid de gen".

„Anul şcolar (...) va începe în toate provinciile când clopotul va suna în cadrul unei ceremonii" care va avea loc la Şcoala Amani din capitala Kabul, a anunţat marţi ministerul.

În această mare şcoală din Kabul este deschis în mod tradiţional anul şcolar din Afganistan.

Universităţile publice, din care femeile au fost interzise în decembrie 2022, şi-au reluat recent anul academic. 

Sursa foto ilustrativă: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 3 săptămâni

Asa le e religia. Deocamdata in Romania sunt interzise doar in manastiri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus