Luni,
22.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Restaurantele, barurile și cantinele, obligate să ofere gratuit clienților apă de la robinet. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților

Restaurantele, barurile și cantinele, obligate să ofere gratuit clienților apă de la robinet. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților

A fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, legea care obligă restaurantele, barurile și cantinele să ofere gratis clienților, apă de la robinet. Aceasta urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Acelorași norme se vor supune și firmele de catering. 

Potrivit Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, restaurantele, barurile, cantinele, cafenele și firmele de catering sunt obligate să ofere apă gratuită, de la robinet, clienților.

Proiectul de lege fusese deja adoptat de Senat și a primit aviz favorabil din partea Guvernului. Votul final a aparținut deputaților, iar aceștia au adoptat legea marți, 19 martie. 

Citește și: Terasele obligate să ofere apă gratuită clienților: „Avem apă bună la Sibiu”

Legea a fost adoptată în condițiile în care toate țările europene au implementat deja acest serviciu.

Potrivit actului normativ, „pentru promovarea utilizării apei potabile furnizate la robinet, unitățile administrativ-teritoriale și furnizorii de apă vor implementa următoarele măsuri:

  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la cele mai apropiate echipamente de exterior sau de interior prin care se furnizează apă potabilă;
  • lansarea de campanii de informare a cetățenilor cu privire la calitatea apei potabile furnizate prin rețeaua de distribuție, prin furnizorii de apă în colaborare cu direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, precum și cu unitățile administrativ-teritoriale;
  •  încurajarea furnizării apei potabile în administrații și clădiri publice prin montarea de dozatoare conectate la rețeaua publică de aprovizionare cu apă
  • furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering. 

În acest context, cei care vor intra în restaurante și cafenele vor putea bea, dacă doresc, un pahar de apă de la robinet, fără să plătească pentru el. 

Totodată, conform proiectului, autorităţile publice şi firmele de alimentaţie publică - baruri, restaurante, cafenele, aşadar - vor avea obligaţia să afişeze într-un loc accesibil şi vizibil publicului următorul anunţ: „Această unitate oferă, la cerere şi în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

În cazul în care se constată că paramaterii de calitate nu sunt respectaţi, locatarul va beneficia, la cerere, de un filtru de apă al cărui cost este decontat de primăria din localitate în situaţia în care neconformitatea este generată de reţeaua interioară, dar şi de către reţeaua exterioară în cazul în care implementarea măsurilor de remediere durează mai mult de 7 zile.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Client

Acum 1 lună

Da, da, ofera apa de la robinet, numai sa nu scuipe in apa pentru ca n-am comandat o apa plata cu 7 lei si am cerut gratis...

Raspunde

Silviu

Acum 1 lună

Ar fi bine doar 7 lei....
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

In aeroport cand vedem dozator de apa? Ca si la baie sunt 10 afise cum ca apa nu e potabila, cumparati cu 15 lei o sticla
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

E buna si apa de la robinet, daca masa calda a fost o minciuna ordinara. https://www.turnulsfatului.ro/2022/06/24/raluca-turcan-guvernul-ciuca-aloca-bani-pentru-programul-de-masa-calda-pe-care-l-am-initiat-in-scoli-194152
Raspunde

Muresan

Acum 1 lună

Apropo... un italian, mare patron de club in Bucuresti, a gasit o solutie ca sa cumpere oamenii apa plata: a lasat la baie, la robinete doar apa calda. Nimeni nu mai putea bea apa de la robinet. Ce idee de afaceri! Uite pe cine primim noi in tara cu bratele deschise! Zzzzaaaattt!
Raspunde

Kravynskyi

Acum 6 zile

Nu prea inteleg cum poate statul obliga un operator comercial privat sa presteze un serviciu gratuit. Apa din pahar e cel mai mic cost. Cine plateste ospatarul, barmanul, pesonalul de la vase, consumurile masinii de spalat (apa la 90C, detergent special, clatitor, mentenanta si amortizare masina) si procentul de pahare sparte sau ciobite. Aceste costuri sunt ,ult mai mari decat costul apei de la robinet.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus