Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Cel mult 7.000 de lei pe an: Sibiul va avea un regulament pentru acordarea ajutoarelor în bani. Inclusiv pentru cei care nu-și pot plăti chiriile sau utilitățile

Cel mult 7.000 de lei pe an: Sibiul va avea un regulament pentru acordarea ajutoarelor în bani. Inclusiv pentru cei care nu-și pot plăti chiriile sau utilitățile

Administrația locală supune votului consilierilor locali un regulament de acordare a ajutoarelor de urgență pentru locuitorii orașului. Ajutoarele pot fi acordate pentru acoperirea unor pagube, pentru deces, dar și pentru cei care riscă să fie evacuați din cauză că nu-și pot plăti chiria sau utilitățile.

Proiectul vine după ce, în toamna anului trecut, Sibiul a adoptat o legislație locală pentru acordarea de ajutoare în regim de urgență, ca urmare a exploziei produsă la un bloc din Valea Aurie (foto principală). Acest regulament urmează a fi înlocuit de cel redactat acum, unul care acoperă mai multe scenarii de „situații deosebite în care se poate afla la un moment dat o persoană sau o familie” și pentru care „se pot acorda ajutoare de urgență și ajutoare comunitare”.

Șase situații

Anexa regulamentului supus aprobării enumeră șase situații în care pot fi alocate fonduri de la bugetul local. 

Cele mai mari sume – până la 7.000 de lei pe an – pot fi alocate pentru acoperirea parțială a pagubelor apărute în urma unor situații de necesitate precum „calamități naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii”. Ajutoarele de urgență sunt acordate „în funcție de gradul de afectare a imobilului”.

Până la 4.000 de lei pe an pot fi acordați pentru familiile sau persoanele singure care riscă să fie evacuate din cauza „restanțelor la plata întreținerii/chiriei sau a altor utilități, restanțe dobândite din cauza veniturilor reduse, situații de retrocedare imobil sau alte situații independente de voința beneficiarului”. Astfel de ajutoare pot fi acordate și celor care au nevoie de sprijin pentru racordarea la utilități.

Ajutoarele pentru acoperirea parțială a cheltuielilor de înmormântare – de maxim 2.000 de lei – se pot aloca pentru cei care beneficiază de venitul minim de incluziune.

A patra categorie de ajutoare enumerată în noul regulament este cel pentru persoanele care împlinesc 100 de ani sau mai mult. „Cuantumul ajutorului este echivalent cu salariul minim brut pe țară garantat în plată (care în prezent este 3.300 de lei – n.r.)”, se arată în documentație. 

Pentru veteranii de război și văduvele de război se vor acorda două ajutoare anuale, valoarea acestora fiind stabilită în fiecare an prin dispoziție a primarului Sibiului.

În fine, cel de-al șaselea scenariu în care pot fi alocate fonduri din banii Sibiului este pentru cei care ajung în situații de marginalizare socială, având un venit lunar net pe membru de familie de cel mult 800 de lei pe lună. Pentru astfel de situații, pot fi acordate ajutoare de urgență constând în alimente (în valoare de 22 de lei/zi/persoană) și produse de igienă (60 de lei/lună/persoană adultă sau 40 de lei/lună/copil).

Condiții

Primul pas pentru obținerea unor astfel de ajutoare este depunerea unei cereri scrise. Atașate acesteia vor trebui depuse documente doveditoare după caz (acte de identitate, polițe de asigurare, procese-verbale întocmite de instituțiile cu atribuții în situații de urgență etc).

Sunt excluși din rândul celor care pot beneficia de astfel de ajutoare sibienii care au clădiri sau spații locative altele decât cele de domiciliu, care au terenuri de peste 1.200 de mp în oraș sau de peste 2.500 de mp la sat, care au mai mult de o mașină cu o vechime de zece ani sau diferite ambarcațiuni. 

Nu vor fi considerați eligibili pentru ajutoare nici cei care au în cont sume mai mari decât trei salarii medii brute, care sunt dovedite că și-au distrus intenționat bunurile ori și-au ridicat casele în zone despre care au fost avertizați oficial că sunt nesigure.

Consultă aici, în format integral, proiectul elaborat pentru noul Regulament de acordare a ajutoarelor în municipiul Sibiu

Citește și Urmare a exploziei din Valea Aurie: orașul Sibiu poate da ajutoare de urgență de până la 7.000 de lei în cel mult trei zile. Decizia se comunică în cinci zile

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Xxx

Acum 1 lună

99/ din suma o sa fie data celor de culoare( e corect politic asa TS?...sa nu cenzurati iar mesajul).care desi apti de munca asteapta ajutoare Daca nu credeti faceti o ancheta jurnalistica si vedeti cui se dau
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Nici un ban pentru leneși și puturoși, ăsta ar fi un regulament bun. Aici nu-i psd

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus